"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kepentingan Omega-3 DHA dan EPA kepada Kanak-Kanak.


Assalamualaikum.

Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan untuk mendapatkan nutrisi seimbang antara karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral, dan vitamin. Terdapat juga beberapa jenis lemak yang perlu di ambil oleh kanak-kanak demi pembentukan minda dan fizikal yang optimum. Untuk mendapatkan kesihatan yang baik, si kecil memerlukan kandungan lemak seperti linoleik asid dan alpha-linolenik asid yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu. Asid lemak perlu adalah sejenis lemak yang perlu diambil dari makanan kerana badan manusia tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri. Kedua-dua kandungan ini boleh didapati daripada lemak sayuran serta produk tenusu seperti susu dan keju. Alpha-linolenik asid akan ditukarkan kepada Omega-3 yang juga amat penting dalam membantu otak kita berfungsi secara normal.

Selain itu, contoh Omega–3 yang lain ialah seperti EPA (Eicosapentanoic acid) dan DHA (Docosahexanoic asid). Jika dilihat pada label pemakanan, kita akan lebih mudah mendapati kandungan DHA terutamanya pada produk susu kanak-kanak. Hal ini kerana kandungan berkenaan amat penting dalam pembentukan otak kanak-kanak.

Omega-3 dan -6 juga turut menghasilkan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai eicosanoids. Antara salah satu bahan yang terdapat dalam kumpulan eicosanoids adalah prostaglandins. Prostaglandins adalah bahan yang amat penting kepada badan manusia. Dalam buku “Omega 3 Oils – A practical guide” turut menyediakan  maklumat  penting mengenai peranan prostaglandins.

Antaranya seperti berikut:

  • Sistem imun badan – terutamanya di dalam tindak balas alergik.
  • Sistem pencernaan – mengawalatur sistem pencernaan perut.
  • Membaik pulih sel – pembentukan sel-sel baru.
  • Suhu badan – memastikan suhu badan manusia normal.
  • Tekanan bendalir – pada bahagian mata dan telinga.


Kesimpulannya,  untuk perkembangan kanak-kanak yang optimum, ibu bapa perlu menggalakkan anak-anak mengambil makanan dari pelbagai sumber makanan demi mendapat khasiat yang seimbang. Contoh makanan yang kaya dengan Omega-3 adalah minyak soya, ikan jenis laut dalam, minyak ikan kod, telur ayam (kaya dgn Omega-3) dan kekacang.

Masalah kekurangan Omega-3 dalam diet harian boleh dibantu dengan pengambilan suplemen Omega yg lengkap dengan DHA dan EPA. Omega Guard Shaklee mengandungi Omega-3 asli yang memenuhi gred farmasi. Kajian menunjukkan kandungan Omega-3 dalam Omega Guard Shaklee dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung, sendi dan otak. Omega Guard dihasilkan melalui proses pelbagai peringkat penyulingan molekul bagi memastikan hasil yang berkualiti tinggi. Produk ini turut mengandungi minyak ikan asli yang diekstrak daripada ikan air sejuk dengan kandungan EPA dan DHA yang lebih tinggi berbanding jenama komersil yang lain dan tidak mengandungi kolestrol. Saiznya yang lebih kecil berbanding saiz minyak ikan jenama lain turut memudahkan kanak-kanak menelan.


WM RM136 / EM RM140
90 kapsul
Tahan 3 bulan

Jika berminat untuk mendapatkan suplemen Omega Guard Shaklee, jangan segan silu untuk berhubung dengan saya dan dapatkan konsultasi percuma. Saya menawarkan harga terendah khas untuk pelanggan saya.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...