"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Terapi Hati: Bahagia Itu Pilihan

Assalamualaikum.

Entri kali ini nak lari sikit daripada topik biasa saya: vitamin dan Shaklee. Untuk entri ini saya nak berbual tentang terapi hati.

Manusia mana tak dilanda masalah? Insan mana tak dilanda kecewa? Siapa saja yang tak dilanda patah hati? Saya bersyukur dikurniakan insan-insan tersayang yang selalu saya boleh harapkan. Bila-bila saya dilanda masalah, bila-bila saya dilanda kecewa, saya cuma perlu hubungi mereka dan mereka tak pernah kecewakan saya. Selalu ada untuk mendengar, dan kerap juga menawarkan bantuan untuk membantu mengurangkan masalah saya.

Saya sangat bersyukur dengan kehadiran mereka.

Ada masanya orang-orang yang saya harapkan ini tak dapat bersama berkongsi masalah saya. Mereka pun ada komitmen mereka juga. Tapi saya masih ada kucing busuk kesayangan saya, Siti Kuning yang selalu buat muka comel dan pandai tenangkan hati saya yang lara. Dah lebih tiga tahun saya bersama Siti Kuning, beliau selalu ada dalam susah dan senang saya. Sejuk hati lihat Siti Kuning tidur di riba.

Kalau orang-orang yang saya harapkan tiada, Siti Kuning pula keluar bermain dengan kawan-kawan, saya masih punya diri sendiri. Tak ada sebab untuk mengalah. Tak ada sebab untuk terus kecewa. Bangkit dan berusahalah mengubah perasaan negatif itu. Saya ini bukan milik sesiapa, saya ini cuma milik Allah swt. Jadi kenapa saya mau rosakkan ciptaan Allah swt yang sangat mulia dan indah iaitu hati seorang manusia? Biar tak ada sesiapa disamping saya, saya punya Allah swt yang tak pernah biarkan saya sendirian terus kecewa. Kembalilah kepada-Nya.

Gambar ihsan Google

Jadi anda semua di luar sana, jangan sedih dan jangan kecewa. Hidup ini terlalu indah untuk disia-siakan dengan melayan perasaan kecewa. Selamat bergembira :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...