"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Hadiah Untuk Ayah.

Assalamualaikum.

Saya masih baru beberapa bulan berkecimpung dalam perniagaan suplemen kesihatan Shaklee. Blog ini pun masih muda, banyak lagi lohong dan lompong yang belum terisi dalam blog ini. Masih banyak yang saya mahu kongsi di sini, baik dari segi kebaikan suplemen Shaklee mahupun bagaimana produk ini memberi kesan kepada kehidupan saya bukan saja dari segi kesihatan.

Sejak mula aktif berniaga produk-produk Shaklee, adalah sedikit pendapatan sampingan untuk kami suami isteri. Memandangkan pendapatan bulanan kami sendiri sudah mencukupi, jadi kami selalu kumpul-kumpul hasil pendapatan sampingan ini untuk perkara-perkara lain yang lebih berupa kemahuan, bukannya keperluan. Dan kemahuan saya yang paling kuat sekali adalah untuk membalas jasa keluarga.

Mula-mula mengamalkan vitamin Shaklee, sebaik saja saya terasa keberkesanan produk-produk ini saya terus bekalkan ayah dengan Advance Joint Health Tablet. Masa itu cuma tablet ini saja yang ayah sudi terima. Ayah saya orangnya tak suka dibelanja, perangai yang menurun ke saya dan adik-beradik yang lain. Dengan anak-anak sendiri pun ayah tak suka dibelanja. Jadi waktu mula-mula saya cadangkan produk Shaklee, ayah berat hati mau terima.

Ayah saya banyak penyakitnya. Ubat-ubatan harian ayah banyak sangat. Pagi lain, malam lain. Sekali makan berbiji-biji pil. Mengenali ayah seumur hidup saya, saya tahu ayah takkan mahu jika saya bekalkan seluruh set kesihatan kepadanya. Jadi saya cuba dengan satu vitamin saja, Advanced Joint Health Tablet. Sebabnya pil banyak-banyak yang ayah makan setiap hari tu tak ada satu pun untuk sakit sendi. Semuanya untuk penyakit-penyakit lain yang lebih berat. Oleh kerana dah terlalu banyak pil yang hospital bekalkan, ayah tak mahu ambil ubat untuk sakit sendi pula.

Bila saya cadangkan Advanced Joint Health Tablet, ayah berat hati mahu terima. Dipujuk-pujuk akhirnya ayah setuju, dengan syarat harga tablet itu ditolak daripada wang yang saya hantar setiap bulan. Saya pun setuju. Cuma saya tak pernah tolak harga tablet tersebut, setiap bulan jumlah yang saya hantar kepada ayah tetap sama. Hehe. Bising juga ayah pada mulanya. Saya tahu kalau saya berhujah memang takkan menang dengan ayah. Jadi saya minta ayah pandang tindakan saya itu dari sudut berbeza. Dengan berbakti kepada ayah, saya harap keberkatan dan rahmat Allah swt akan memayungi rezeki saya, dan doa ayah sendiri akan menjemput rezeki yang lebih meriah untuk keluarga saya. Bila saya terangkan begitu barulah ayah terima.

Tapi Advanced Joint Health Tablet tu cuma langkah mula saya saja. Bila ayah mula terasa sakit sendi semakin kurang dan terus kurang, ayah semakin yakin dengan Shaklee. Lebih-lebih lagi bila saya terangkan tentang kemungkinan menghadapi krisis penyembuhan, tapi ayah sendiri tak mengalami krisis penyembuhan yang teruk. Setiap kali kami berjumpa atau bertelefon, ayah akan ceritakan perkembangan sakit sendinya yang semakin pulih.

Lalu saya cucuk jarum, saya ceritakan tentang Vivix pula.

Vivix ni ayah yang punya :)
Macam-macam saya cerita tentang Vivix. Tapi tak pernah saya bayangkan yang saya mahu belikan sebotol untuk ayah. Saya cuma cerita produk kesihatan Shaklee ni harganya murah, yang paling mahal cuma Vivix. Itupun sebab kelebihan-kelebihan Vivix untuk pesakit berat seperti kencing manis, darah tinggi, paras kolestrol tinggi, pesakit jantung dan lain-lain. Ayah dengarkan tapi tak pernah kata apa-apa. Kadang-kadang sambil berbual-bual petang saya cerita sikit-sikit tentang Vivix, siapa yang sesuai makan dan bagaimana fungsinya, tentang ramuannya yang organik dan selamat. Tapi saya tak pernah cerita beria, cuma seperti borak-borak kosong saja.

Lama juga saya cerita sedikit demi sedikit tentang Vivix pada ayah, lebih kurang sebulan dua jugalah. Akhirnya satu hari saya dapat panggilan daripada ayah, katanya lepas Advanced Joint Health Tablet bulan itu habis, ayah nak cuba Vivix pula. Saya jawab selamba: Boleh saja. Sedangkan dalam hati terujanya tak terkata. Haha.

Jadi bulan ini, dengan rezeki daripada pendapatan sambilan yang kami seronok lakukan bersama ini, saya dan suami telah belikan hadiah Vivix untuk ayah. Macam biasa, ayah minta ditolak daripada wang bulanan yang saya hantar kepadanya. Dan macam biasa jugalah, saya setujukan saja. Tapi saya tahu, dan ayah pun tahu, perkara itu takkan berlaku :p

Selamat menyambut puasa, ayah. Selamat menjaga kesihatan. Dan semoga kesihatan ayah bertambah baik hari ke hari. Untuk apalah rezeki dan kesenangan yang kita kecapi jika tak dikongsi dengan orang yang tersayang. Terasa jiwa kosong tak bermakna hidup dan harta kalau segala kemewahan dan kesenangan cuma untuk diri sendiri saja. Cuma ini yang mampu seorang anak lakukan, selain doa yang mengiringi setiap hari. Doakan kami berdua juga :)

notakaki: Bulan ini juga berkat rezeki rajin berusaha saya hadiahkan suami dengan Performance Drink dan untuk diri sendiri pula Nutriferon. Dah ada Performance Drink ni, bolehlah kombinasikan dengan ESP dan Milk Shake kami untuk bancuh set Mighty Triple Gem. Persediaan untuk berpuasa nanti. Seronok rasanya berkongsi dengan keluarga dan suami. Bak kata P. Ramlee: Hai senangnya dalam hati...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...