"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Rahsia Kebaikan Susu Ibu.

Assalamualaikum. 

Sempena dah menjadi ibu, hari-hari pun menggali ilmu berkaitan keibubapaan. Hari ini saya nak kongsi rahsia kelebihan dan kebaikan susu ibu. Berikut adalah artikel yang ditulis oleh Professor Madya Dr. Poh Bee Koon, seorang pakar pemakanan terkemuka. Jom sama-sama kita baca bagaimana susu ibu mempengaruhi otak si manja menjadi lebih pintar.

OTAK LEBIH PINTAR DENGAN SUSU IBU: Fahami bagaimana susu ibu membantu perkembangan otak. 
Beberapa tahun pertama hayat si manja adalah jangka waktu paling intensif dalam perkembangan otaknya. Perkembangan otak sangat penting untuk pertumbuhan kognitif, sosial dan emosi si manja. Ini penting kepada kelangsungan hidupnya. 
Terdapat banyak cara ibu bapa boleh menyokong perkembangan ini. Satu daripada cara paling asas (dan penting) ialah memberikan segala nutrien yang perlu untuk perkembangan otak dan juga pertumbuhan si manja secara keseluruhannya. 
Bagaimana Otak Berfungsi 
Otak kita merangkumi banyak bahagian yang menjalankan fungsi tertentu seperti menghubungkan penglihatan, perasaan, bahasa, dan pergerakan. Dalam setiap bahagian otak, terdapat berjuta-juta neuron (sel saraf), yang menghantar mesej kepada satu sama lain melalui sinaps. Hubungan ini membolehkan pelbagai bahagian berkomunikasi dan berfungsi bersama-sama.
Susu Ibu adalah yang Terbaik! 
Kesan penyusuan ibu ke atas kepintaran kanak-kanak semakin diakui di seluruh dunia. Menurut World Alliance for Breastfeeding Action (WABA), susu ibu bukan sahaja penting untuk kesihatan, tetapi juga untuk meningkatkan perkembangan otak.
Susu ibu mengandungi segala nutrien yang penting untuk perkembangan otak:
Lemak – Susu ibu mempunyai kandungan asid lemak poli tak tepu yang lebih tinggi, khususnya DHA (asid dokosaheksanoik) dan AA (asid arakidonik), yang memainkan peranan penting dalam perkembangan otak (seperti sinaptogenesis, fungsi membran, dan mungkin juga pemielinan). 
Kolesterol – Susu ibu juga mempunyai kandungan kolesterol yang lebih tinggi. Kolesterol penting untuk memudahkan pemielinan sistem saraf pusat, yang mempunyai kandungan lipid dan kolesterol tinggi. 
Taurina – Taurina adalah asid amino yang banyak terdapat dalam susu ibu dan memainkan peranan penting dalam pertumbuhan tisu otak. Taurina juga penting untuk sintesis dan pelepasan pengutus neuro otak. Oleh sebab badan bayi sendiri tidak dapat menghasilkan taurina, adalah penting untuk memastikan si manja mendapat bekalan yang secukupnya daripada makanan yang diberikan. 
Lebih Banyak Manfaat daripada Susu Ibu
Susu ibu melindungi bayi daripada penyakit yang boleh menyebabkan kekurangan zat makanan, dan menjejaskan pembelajaran dan pendengaran. 
Susu ibu memastikan interaksi lebih kerap dan mendedahkan bayi kepada bahasa, tingkah laku sosial positif, dan rangsangan penting. 
Susu ibu membolehkan perkembangan visual dan aktiviti visual lebih baik, menambah kesediaan untuk membaca dan belajar.
Gambar ihsan Google.
Selain kebaikan dan kelebihan seperti yang dinyatakan dalam artikel Profesor Madya Dr Poh Bee Koon, saya suka nak berkongsi kebaikan susu ibu kepada bayi dan juga kepada ibu.

Kebaikan susu ibu kepada bayi:

  • bayi menerima nutrien yang paling lengkap dan optimum untuk tumbesaran bayi 
  • bayi lebih senang menghadam susu ibu daripada susu formula, mengurangkan sembelit kronik, kolik dan gangguan perut yang lain 
  • sistem imun bayi lebih kuat di mana bayi dilindungi daripada jangkitan, alergi, asma, obesiti, kencing manis dan lain-lain masalah kesihatan
  • tidak ada bayi alah pada susu ibu 
  • tidak mengandungi bahan-bahan kimia 
  • bayi yang lebih cerdik di mana susu ibu meningkatkan perkembangan sistem otak dan saraf dan sentiasa tersedia segar pada suhu yang bertepatan 
  • rasa susu ibu berubah mengikut apa yang ibu makan, oleh itu ia membantu memperkenalkan pelbagai rasa makanan kepada bayi melalui susu 
  • mengerat ikatan emosi antara ibu dan anak 
  • penyusuan susu ibu memainkan peranan penting dalam pembangunan rohani dan emosi bayi


Kebaikan penyusuan susu ibu kepada ibu: 

  • susu ibu adalah PERCUMA!
  • membantu pengecutan uterus serta mengurangkan risiko kanser ovari, rahim dan payudara dan membantu mengurangkan berat badan ibu kerana penyusuan susu ibu membakar kalori!!
Semoga entri ini bermanfaat. Saya harap ramai ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana memilih untuk menyusukan anak mereka dengan susu ibu.


Testimoni: Set Kehamilan Shaklee.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah setelah lebih sebulan blog dan fanpage Noraihan & Qusyairi bercuti, hari ini kami kembali beroperasi seperti biasa. Dalam entri comeback ini, saya nak berkongsi testimoni saya sendiri tentang set kehamilan Shaklee.

Anda-anda yang pernah baca tentang NQ, tentu tahu sesuatu telah berlaku ang menyebabkan kami suami isteri mula mengamalkan vitamin kesihatan Shaklee. Inilah sesuatu itu:


Sesuatu kami yang comel ini namanya Kautsar :)

Sejak mula-mula berkahwin, kami rajin mengamalkan pengambilan suplemen untuk menyediakan diri kami sekiranya kami diizinkan menjadi ibubapa. Dalam entri ini ada diceritakan tentang bagaimana kami beralih daripada suplemen yang dibeli di farmasi kepada produk kesihatan Shaklee. Punca utamanya: kos. Iyalah, persiapan menjadi ibubapa bukan sekadar fizikal saja, kami perlu menyediakan kewangan kami juga. Jika terlalu banyak berhabis wang pada suplemen, tak bagus juga untuk perancangan kami.

Set Kehamilan Trimester 1
Set Kehamilan Trimester 2 dan 3
Sepanjang kehamilan, saya amalkan Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada vitamin B-Complex, Vitalea, OmegaGuard, ESP dan Ostematrix. Ketika awal kehamilan, perubahan paling ketara yang saya rasa ialah badan terasa sangat letih. Bangun tidur rasa seperti baru lepas tamat triathlon. Kelesuan tersebut buat saya rasa cepat marah. Kasihan En. Qusyairi, asyik kena marah je. Hehe. Sebaik saja mengamalkan Shaklee, perubahan paling ketara ialah mood sentiasa baik. Sampaikan En. Qusyairi pernah tanya, kenapa baik sangat mood saya. Bila saya risik-risik dengan pengedar, rupanya mood baik tersebut kesan daripada vitamin B-Complex yang sangat membantu menghadapi stress. Patutlah. Sejak itu tak pernah tinggal makan B-Complex sampai sekarang. Hehe.

Satu lagi kesan ketara ialah badan tak lesu lagi. Sebelum mengambil vitamin Shaklee, saya tak dapat bekerja seperti biasa sebab badan terlalu letih. Ada masanya terpaksa surrender dan kerja separuh hari saja sebab terlalu keletihan. Semua kerja rumah En. Qusyairi yang buat, saya letak jawatan. Dengan Shaklee, saya mampu bekerja dan berfungsi seperti biasa. Di pejabat setiap hari mampu naik tangga tiga tingkat sehingga hujung kehamilan. Malah saya jadi semakin aktif hingga boleh kata tak pernah ada di rumah ketika hari cuti kerana rajin berjalan ke sini sana. Masuk trimester kedua, kami suami isteri sangat aktif berjalan dan berniaga. Ramai yang tegur betapa aktifnya saya walaupun kandungan sudah sangat sarat. Pengedar Shaklee saya terangkan badan saya mendapat tenaga yang cukup untuk aktiviti harian kerana saya mengamalkan Vitalea dan ESP. Bila saya ajak suami amalkan sama, beliau turut setuju badan terasa lebih bertenaga sejak minum ESP Shaklee.

Ketika masuk trimester kedua saya mengalami gusi berdarah dan timbul tanda putih pada kuku tangan. Kuku kaki pula sering patah dan terkopak. Itu adalah tanda-tanda kekurangan kalsium. Cuma dua hari mengamalkan Ostematrix pada dos yang betul, gusi berdarah tiada lagi. Tak lama kemudian kuku jadi semakin kuat dan tak lagi rosak.

Kesan yang paling saya suka, kulit. Tahukah anda punca utama stretch mark ketika hamil ialah genetik? Ibu dan kakak-kakak saya semuanya mengalami stretch mark yang sangat teruk. Sangat, sangat teruk. Sampaikan kakak saya gambarkan dirinya sebagai Mistique daripada filem Fantastic Four. Yang seorang lagi pula ditegur oleh penjaga yang beliau upah ketika berpantang kerana mempunyai stretch mark paling teruk pernah dilihat sepanjang 15 tahun pengalaman penjaga tersebut menjaga orang berpantang. Jadi saya pun dah bersiap sedia untuk mendapat stretch mark yang banyak ketika hamil. Namun begitu, hingga ke saat kelahiran, stretch mark di tubuh saya sangat sedikit, boleh dikira dengan jari. Kulit tubuh juga jadi lebih lembab dan berseri penangan rajin minum ESP.

Sepanjang kehamilan, saya tiada alahan, tiada diserang apa-apa penyakit kecuali pernah keracunan makanan sekali. Itu saja. Kehamilan saya sangat lancar dan mudah, syukur kepada Allah swt. Berat badan pun naij dengan sangat cantik mengikut skala yang sepatutnya. Malah ketika check-up terakhir di klinik kesihatan, nurse bertugas memuji saya kerana tak pernah mengalami masalah sepanjang kehamilan. Sticker di buku pink kekal warna putih dari awal hingga saat bersalin. Hb sentiasa normal. Berat badan normal. Gula normal. Saya cuma minum air gula sekali saja, walaupun doktor sedar ibu dan bapa saya kedua-duanya menghidap diabetis. Proses kelahiran pun berlangsung dengan mudah dan cepat. Alhamdulillah. Luka bersalin cepat pulih, susu badan cepat keluar dan cukup untuk anak. Badan pun cepat sihat, terus bertenaga selepas kelahiran.

Bawa pulang Cik Kautsar tak sampai 24 jam lepas bersalin :)
Banyak sangat nak diceritakan sebenarnya tentang set kehamilan Shaklee. Banyak lagi kesan yang saya alami tapi terlalu panjang kalau nak ditulis semuanya di sini. Selepas bersalin saya amalkan Set Berpantang dan Set Penyusuan pula. InshaAllah lain entri saya akan kongsi testimoni set-set tersebut. Jumpa lagi di entri seterusnya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...