"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Tips: Petua Kuruskan Badan Menurut Dr. Hamid Arshat.

Assalamualaikum.

Saya suka sangat baca perkongsian-perkongsian oleh Dr. Hamid Arshat. Boleh kata beliau adalah pakar perubatan kegemaran saya. Post beliau di facebook agak kebapaan, sesuai dengan jiwa saya yang sejak kecil lebih rapat dengan ayah berbanding ibu. Lagi, beliau sangat profesional dan neutral dalam pandangan yang diberikan. Tak ada post berunsur emosi melebih-lebih. Setiap post bercerita buruk dan baik sesuatu dalam segenap perspektif.

Yang paling saya suka, beliau selalu berkongsi petua dan tips kesihatan secara semulajadi.

Berikut saya salin semula tips dan petua untuk kuruskan badan secara semulajadi, seperti yang beliau kongsi. Artikel asal boleh baca di sini.Pengalaman saya merawat pesakit2 yang gemuk/obesiti memang agak menghampakan kerana hampir 90% gagal menurunkan berat badan. Jika berat mereka turun sedikit, berat akan naik baik ke tahap asal atau melebihinya. Saya beri ubat adipex yang berkesan mengawal selera yang dimakan pada waktu sarapan pagi, perlu diingat ubat-ubat saperti adipex hanya boleh diamalkan selama 3 bulan sahaja dan jangan terlalu bergantung kepadanya. Di samping itu saya nasihatkan tentang kawalan makanan khususnya yang mengandungi gula dan karbohidrat seperti nasi, roti, mee, kuih-muih, donat, biskut dan makanan ringan. Saya juga tekankan tentang senaman, berjalan kaki, atau berkebun, atau basuh kereta atau bersih rumah selama 30 minit setiap hari.
Cuba amalkan panduan-panduan ini.
 1. Habiskan makan selama 20 minit. Kunyah perlahan-lahan sampai makanan jadi lumat sebelum ditelan. Tempoh 20 minit untuk otak dapat signal perut sudah kenyang.
 2. Lebihkan tidur satu jam dari biasa. Kurang tidur boleh menyebabkan lapar dan selera makan meningkat dan makanan-makanan sampingan menyumbang kepada kenaikkan berat badan.
 3. Cuba hidangkan 3 jenis sayuran untuk makan malam, hidangkan juga buah-buahan. Masak sayur sekejap, suhu rendah dan kurangkan guna minyak. Sayur dan buah-buahan mengandungi banyak fiber, vitamin dan antioksidan serta kurang kalori yang menggemukkan.
 4. Mulakan makan dengan buah-buahan diikuti sup sayur dan cendawan. Ia boleh mengenyangkan tanpa mengemukkan. Buat sendiri air pati ayam, daging atau ikan bilis untuk sup.
 5. Jauhkan makan bergula dan yang dibuat dari tepung gandum. Makan 'whole grain' wheat, oat, barley dan nasi perang.
 6. Jauhkan makanan segera, kentang goreng, deep fried chicken, burger, hot dog, nuggets.
 7. Jauhkan semua jenis minuman soda, fizzy drink, soft drink dan juice dalam botol atau dalam kotak kerana terlalu banyak mengandungi gula dan manisan.
 8. Minum Teh hijau, ia mempunyai banyak khasiat kerana kandungan catechins dalam teh.
 9. Makan di rumah dengan masakan sendiri sekurang-kurangnya 5 kali dalam seminggu. Banyak faedah masak sendiri, boleh kawal kualiti dengan memilih makanan berzat dan berkhasiat, kurangkan belanja.
 10. Amalkan 'berhenti rehat seketika waktu tengah makan' . Masa itu ia akan berasa kenyang.
 11. Amalkan kunyah 'chewing gum' ketika menonton TV atau  ketika melayari internet, ia bertujuan untuk mencegah dari makan junk foods. Orang gemok kadangkala makan sedikit di hadapan orang lain tetapi di belakang, atau senyap-senyap mereka ulang makan.
 12. Gunakan pinggan kecil (10 inci) menggantikan pinggan besar (12 inci) untuk mengurangkan muatan makanan yang diambil.
 13. Bila makan di restoran, kongsi hidangan, order saiz makanan untuk kanak-kanak, bungkus separuh hidangan sebelum mula makan.
 14. Bila rasa lapar dan mengeletar atau 'craving' makan segenggam campuran kacang almond, gajus dan peanuts dan minum air mineral. Orang gemuk sering ketagih atau 'craving' makanan yang manis. Makan buah-buahan atau kacang-kacang waktu ketagih jauhkan segala makanan manis dan karbohidrat.
 15. Berjalan 30 minit sejauh 2-3 km, atau cabut rumput rumpai di halaman rumah, bersihkan kereta atau dalam rumah.

Banyak perkara yang beliau kongsikan di atas sebenarnya perkara kecil yang selalu kita ambil ringan. Sebenarnya, kita sendiri yang terbiasa dengan tabiat makan berlebihan sedangkan tubuh tidak kelaparan. Ayuh kita sama-sama usaha untuk mengubah cara hidup. Bukan untuk cantik saja, tapi untuk pastikan kesihatan tak terjejas akibat cara hidup yang sambil lewa.

Sekian. Semoga memberi manfaat kepada anda yang membaca :)

ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...