"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Vitamin Untuk Tenaga.

Assalamualaikum.

Rutin harian kami suami isteri memang sangat sibuk. Kami pegawai sepenuh masa di sebuah institusi pengajian tinggi, tugas hakiki kami bukan sekadar waktu pejabat 8 pagi hingga 5 petang, malah lebih daripada itu. Bekerja lebih masa di rumah perkara biasa. En Qusyairi pula memang ada tanggungjawab tambahan 24 jam sentiasa bersedia. Tambahan pula kami sama-sama menjalankan perniagaan online. Bukan satu, tapi dua bisnes sekaligus. Dan sudah tentu tanggungjawab hakiki sebagai ibu dan bapa kepada anak kami, Cik Kautsar yang sangat lincah dan inginkan perhatian. Manja sangat orangnya :D

Jadual kami memang padat. Dari celik mata subuh, sampai ke tengah malam setiap hari ada saja aktiviti. Dan hujung minggu pula jarang sangat ada di rumah. Sama ada bekerja hujung minggu, atau balik kampung, atau sekadar bercuti bertiga, semuanya perlukan banyak tenaga dan memang meletihkan. Dengan jadual yang padat ni, cuma sekali sekala kami dapat bersenam dan bersukan.

Kami pilih untuk tambah tenaga dengan mengambil suplemen Shaklee. Vitamin wajib pilihan kami setiap hari ialah ESP, Vitalea, B-Complex dan Ostematrix dan Vivix. Ini vitamin yang wajib untuk penuhi keperluan tenaga kami seharian. Setiap pagi kami mulakan rutin dengan minum ESP. Saya paling suka bancuh ESP dan Performance Drink dengan susu segar. Saya memang suka susu segar! En Qusyairi pula suka minum ESP dengan Milo tanpa gula.


Dan minum ESP ni biasanya perut jadi kenyang. Jadi kadang-kadang kami sarapan, kadang-kadang tak. Biasanya kami sarapan juga ringan-ringan sebab waktu makan setiap hari adalah waktu istimewa kami, waktu kami berdua berbual dan berbincang apa-apa perkara sekalipun. Jarang sangat kami tak makan bersama. Lepas sarapan kami makan B-Complex dan Vitalea. Sebab kami minum ESP dan susu, Vitalea ni kami makan selang 2 jam selepas minum ESP dan susu supaya zat besi dalamVitalea dapat diserap secara optimum ke dalam badan.

Dah cukup ambil vitamin pagi kami, kami dah boleh bekerja dengan bertenaga hingga ke petang. Memang berbeza sangat berbanding dulu sebelum kami amalkan makan vitamin. Sebelum tidur pula kami makan Ostematrix 4 biji, bangun pagi terus rasa segar dan tak ada sakit-sakit badan.

Mula-mula saya kenal Shaklee ketika hamilkan Kautsar. Badan jadi lesu sangat, sampai sanggup tak makan tengahari sebab nak tidur. En Qusyairi pun letih layan perangai hamil saya, sampai beliau pun jadi lesu. Hari pertama minum ESP dan makan Vitalea dan B-Complex, kami berdua boleh bekerja seperti biasa. Tak ada lesu langsung. Malah saya yang sebelum itu selalu lembik, boleh naik turun tangga bertingkat-tingkat tanpa letih. Ketika itu kami dah rasa Shaklee ini berbeza. Terus-terang masa saya beli Shaklee, saya agak skeptikal sebab kami dah amalkan beberapa jenis vitamin sebelum itu, tapi tak rasa bezanya. Dengan Shaklee, sekali cuba dah rasa berbeza!

Hingga hari ini kami amalkan vitamin tenaga kami. Bezanya setiap malam En Qusyairi akan minum 1 sudu teh Vivix, saya tak. Cuma seminggu beliau minum Vivix, ketara perubahan pada kulit dan wajah beliau. Wajah jadi berseri, lebih cerah dan kemerahan. Setiap pagi pula beliau rasa lebih segar dan proses pencernaan dan perkumuhan lebih lancar. InshaAllah sampai masanya nanti saya pun akan amalkan Vivix juga. Tapi bukan sekarang :)

Sempena promosi Meal Shake sepanjang bulan Mei ini, kami campurkan Meal Shake dengan ESP. Rasa lebih sedap dan mengenyangkan, lebih-lebih lagi bila saya bancuh dengan susu segar. Bau harum semerbak, rasa lemak manis vanilla. Untuk ibu yang menyusukan anak secara eksklusif, memang cepat sangat rasa lapar sampai susah nak kawal berat badan. Tapi bila bersarapan dengan Meal Shake dan ESP, dapat kurangkan kalori sebab memang tak rasa nak sarapanlah bila dah kenyang lebih lama.



Pn Noraihan dan En Qusyairi adalah pengedar sah Shaklee di Batu Pahat dan seluruh Malaysia. 

Nak beli produk Shaklee:
  • hubungi kami untuk konsultasi percuma. 
  • atau boleh terus isi borang order seperti di bawah
  • boleh COD di sekitar Batu Pahat
  • atau barang akan dipos menggunakan courier PosLaju, CityLink atau GDex.

Nak jadi ahli Shaklee:
  • Isi borang pendaftaran ahli seperti di bawah atau terus hubungi kami
  • Pendaftaran bernilai RM75 termasuk pos memberkit ke depan pintu anda
  • Atau setiap pembelian bernilai 200uv (RM650) layak menjadi ahli Shaklee secara percuma

Benefit / Kelebihan sebagai ahli Shaklee:
  • penjimatan 15-30% untuk setiap pembelian.
  • jana pendapatan bersama Shaklee sehingga 6 angka sebulan.

Terima kasih!


ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

Testimoni: GLA Shaklee.

Assalamualaikum.

Berikut saya kongsi beberapa testimoni pengguna GLA.

GLA stabilkan hormon yang menyebabkan bleeding

GLA untuk wanita menopous

GLA kecutkan cyst

GLA kurangkan sakit ketika period

GLA perbaiki aturan period

GLA atasi masalah period tak teratur

GLA atasi kulit bersisik.

Testimoni ini saya kongsikan sebagai contoh apa yang pengguna lain dan alami dengan mengamalkan suplemen GLA. Setiap tubuh adalah berbeza dan mungkin mengalami kesan berbeza dengan jumlah dan cara pengambilan yang sama. Wallahualam. Kuasa penyembuhan ada di tangan Allah swt. Banyakkan berdoa semoga apapun ikhtiar yang kita usahakan diperkenankan Allah swt.


Pn Noraihan dan En Qusyairi adalah pengedar sah Shaklee di Batu Pahat dan seluruh Malaysia. 

Nak beli produk Shaklee:
  • hubungi kami untuk konsultasi percuma. 
  • atau boleh terus isi borang order seperti di bawah
  • boleh COD di sekitar Batu Pahat
  • atau barang akan dipos menggunakan courier PosLaju, CityLink atau GDex.

Nak jadi ahli Shaklee:
  • Isi borang pendaftaran ahli seperti di bawah atau terus hubungi kami
  • Pendaftaran bernilai RM75 termasuk pos memberkit ke depan pintu anda
  • Atau setiap pembelian bernilai 200uv (RM650) layak menjadi ahli Shaklee secara percuma
Benefit / Kelebihan sebagai ahli Shaklee:
penjimatan 15-30% untuk setiap pembelian.
jana pendapatan bersama Shaklee sehingga 6 angka sebulan.

Terima kasih!


ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

GLA Complex Shaklee.

Assalamualaikum.





Minyak Borage, Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E
GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan
Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. *
Tiada perisa, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
1Fann YY, Chapkins RS.Importance of dietary gamma-linolenic acid in human health and nutrition. Journal of Nutrition. 7998;128:1411-1414

Fungsi GLA Complex SHAKLEE
*Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
*Membantu meningkatkan kesuburan
*Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
*Membantu dalam menangani menopus
*Menguatkan kuku dan rambut
*Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
*Membantu menangai ekzema
*Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
*Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
*Menguatkan imuniti tubuh
*Memperlahankan proses penuaan
*Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
*Mengawal kencing manis dan darah tinggi
*Mengawal kolesterol
*Untuk fungsi saraf

SIAPA YANG MEMERLUKAN GLA? 
GLA sangat diperlukan oleh semua kaum hawa samada yang telah berkahwin atau tidak…
GLA diperlukan bagi golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS.
GLA sangat diperlukan oleh pengidap arthritis rheumatoid dan eczema dan mereka yang menghadapi masalah kencing manis serta mereka yang bimbang dengan lebihan berat badan.


English Primrose Oil vs. Borage Oil (GLA Complex Shaklee)

Ramai yang bertanya tentang produk EPO Shaklee, mendorong saya untuk berkongsi tentangnya. EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalah-sangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.
s 1325 GLA Complex

Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.



s 1327 GLA Complex

Perbezaan English Primrose Oil dengan Borage Oil?
Jadi, apakah perbezaan antara EPO dengan borage oil? Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO.
Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.

Bukan itu saja, GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun, tapi biji bunga borage).
Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks.





Pn Noraihan dan En Qusyairi adalah pengedar sah Shaklee di Batu Pahat dan seluruh Malaysia. 

Nak beli produk Shaklee:
  • hubungi kami untuk konsultasi percuma. 
  • atau boleh terus isi borang order seperti di bawah
  • boleh COD di sekitar Batu Pahat
  • atau barang akan dipos menggunakan courier PosLaju, CityLink atau GDex.

Nak jadi ahli Shaklee:
  • Isi borang pendaftaran ahli seperti di bawah atau terus hubungi kami
  • Pendaftaran bernilai RM75 termasuk pos memberkit ke depan pintu anda
  • Atau setiap pembelian bernilai 200uv (RM650) layak menjadi ahli Shaklee secara percuma
Benefit / Kelebihan sebagai ahli Shaklee:
penjimatan 15-30% untuk setiap pembelian.
jana pendapatan bersama Shaklee sehingga 6 angka sebulan.

Terima kasih!



ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

Macam Mana Nak Beli Vitamin Shaklee?

Assalamualaikum.

Nak beli vitamin Shaklee tapi tak tahu macam mana caranya? Mudah je.


  • Pengguna Shaklee sekitar Batu Pahat, Johor:
    • pick-up/COD di Parit Raja, atau
    • COD sekitar Batu Pahat (termasuk Ayer Hitam, Senggarang, Bandar, Parit Sulong dan Yong Peng)
  • Pengguna Shaklee sekitar Johor Bahru:
    • pick-up/COD di sekitar Skudai pada hujung minggu (perlu buat temu janji dulu)
  • Pengguna Shaklee di kawasan lain di seluruh Malaysia:
    • boleh pos vitamin anda menggunakan courier Poslaju/GDEx/Citylink. Parcel anda akan sampai dalam masa 3-4 hari bekerja. Bayaran pos sebanyak RM10 flat ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.
Senang saja, kan? Anda dijemput berdaftar sebagai ahli Shaklee di bawah tajaan saya untuk menikmati pelbagai benefit sebagai ahli, dan benefit yang ditawarkan oleh group Shaklee kami. Antaranya ialah cara makan vitamin yang efektif dan memberi kesan terbaik, bimbingan menjana 4-5-6 angka sebulan melalui bisnes Shaklee, konsultasi kesihatan percuma dan macam-macam lagi.



Pn Noraihan dan En Qusyairi adalah pengedar sah Shaklee di Batu Pahat dan seluruh Malaysia. Jika berminat untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee, jemput hubungi kami untuk konsultasi percuma. Atau boleh terus isi borang order seperti di bawah. Jika anda di luar kawasan Batu Pahat, barang anda akan dipos menggunakan courier PosLaju, CityLink atau GDex.

Kami tawarkan servis COD/pick up secara percuma di sekitar Batu Pahat. 

Anda layak menikmati lebih banyak benefit sekiranya mendaftar sebagai ahli Shaklee, terutamanya penjimatan 15-30% untuk setiap pembelian. Pendaftaran bernilai RM75 termasuk pos memberkit ke depan pintu anda. Atau setiap pembelian bernilai 200uv (RM650) layak menjadi ahli Shaklee secara percuma. Kami menyediakan bimbingan dan tunjuk ajar jika anda berminat menjana pendapatan bersama Shaklee. Boleh isi borang pendaftaran ahli seperti di bawah atau terus hubungi kami untuk menjadi ahli. Terima kasih :)



ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

10 Tanda Awal Masalah Kesihatan Hati (Bahagian 2).

Assalamualaikum.

Entri ini adalah sambungan bagi entri 10 Tanda Awal Masalah Kesihatan Hati (Bahagian 1). Dalam entri tersebut saya dahkongsikan lima (5) tanda, kali ini saya kongsi lagi lima (5) tanda masalah kesihatan hati.

6. Refluks Asid dan Muntah
Satu lagi tanda masalah hati ialah kerap mengalami masalah penghadaman dan refluks asid yang boleh menyebabkan muntah-muntah.

7. Hilang Selera Makan
Walaupun hilang selera makan disenaraikan sebagai petanda awal penyakit hati, biasanya selera tidak terjejas sehingga penyakit hati telah semakin teruk. Jika anda mengalami kurang selera makan dan simptom-simptom penyakit hati yang lain, anda patut berjumpa dengan doktor dengan kadar segera kerana ia mungkin petanda masalah kesihatan hati anda telah ditahap yang lebih serius.

8. Cecair Berlebihan dalam Badan
Keadaan badan yang membendung / menyimpan cecair dan tak disingkirkan juga boleh bermaksud hati anda bermasalah. Ia boleh memberi kesan kepada bahagian bawah kaki, pergelangan kaki yang membengkak. Bila bahagian yang membengkak dipicit, kulit yang termasuk tidak terus kembali ke keadaan asal, sebaliknya kekal berlekuk untuk beberapa saat. Ini adalah petanda ceciar berlebihan dalam badan.

9. Cirit Birit
Hati memainkan peranan penting dalam proses penghadaman. Bila hati tidak berfungsi dengan baik, ia boleh menyebabkan cirit birit.

10. Rasa Tak Sedap Badan / Kurang Sihat
Hati yang tak berfungsi dengan baik akan menyebabkan pengumpulan toksin dalam badan. Toksin tidak disingkirkan dan menyebabkan pelbagai penyakit seperti sakit kulit, sakit kepala dan rasa cepat marah.





[Sumber]

Cadangan Suplemen Shaklee untuk Masalah Hati


DTX Complex Shaklee mengandungi ekstrak semulajadi bahan di bawah:

  • Biji ‘milk thistle’
    • Digunakan di Eropah sejak 2000 tahun lagi
    • Merupakan bahan utama dalam DTX
    • Mengandungi ‘Silymarin’ yang berfungsi sebagai antioksida
  • Biji schizandra chinensis
    • Menghalang Toksin berada dalam badan
    • Menggalakkan protein sintesis yang mana ia menggalakkan pertumbuhan sel – sel baru
    • Mengandungi Antioksida
  • Cendawan Reishi
    • digunakan secara tradisional sejak 4000 tahun dahulu di China sebagai sumber antioksida
  • Dandelion
    • Kaya dengan Vitamin A, B, C, D dan zat besi
    • Mengandungi ‘Cynarin’ yang melancarkan pengaliran hempedu
  • Kunyit
    • Mengandungi ‘Curcumin’ yang berfungsi untuk mencegah barah hati & kesihatan pundi hempedu
  • Ekstrak artichoke
    • Mengandungi ‘Cynarin’yang melancarkan pengaliran hempedu sekaligus  membantu mengekalkan aliran hempedu yang normal



ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

Vita C Chewable Shaklee.

Assalamualaikum.

Shaklee memberikan 2 pilihan Vitamin C kepada pelanggannya iaitu Sustained Release Vitamin C 500mg dan Vitamin C Chewable 100mg. Setiap jenis Vitamin C ini mempunyai cara tindakannya yang tersendiri dan juga keistimewaanya ke atas tubuh badan pemakannya. 

Selalu orang salah anggap Vitamin C Chewable ini hanya sesuai untuk kanak-kanak. Tanggapan ini salah sama sekali! Vitamin C Chewable ini sesuai untuk semua peringkat umur daripada kanak-kanak hinggalah ke golongan berusia. 

Bagi kanak-kanak, boleh ambil terus sebiji sebab dos 100mg dalam setiap biji vitamin, dah bersesuaian untuk usia kanak-kanak. Kalau orang dewasa, boleh ambil sampai 5 biji sehari samada diambil sekaligus 5 biji atau satu-satu. Cara makan Vitamin C Chewable ni pun seronok sebab rasa macam makan gula-gula je sebab boleh dikunyah-kunyah. Rasanya pun sedap! Kalau bagi kat budak-budak, tak cukup satu. Mesti dia minta lagi! :D


 Chewable Vitamin C 100mg


Diperkaya Dengan Bioflavonoids Dan Rose Hips

Badan kita mampu untuk melakukan banyak perkara tetapi badan tidak dapat menghasilkan dan menyimpan Vitamin C. Vitamin C Chewable Shaklee diperkayakan dengan Bioflavonoids dan Rose Hips untuk membantu meningkatkan lagi fungsi Vitamin C dan mengelakkan pengoksidaan Vitamin C dalam badan. Memandangkan Vitamin C semulajadi selalunya dijumpai dalam tubuh badan dengan faktor yang berkaitan, Shaklee meniru keadaan semulajadi dengan cara menambahkan bahan Bioflavonoids dan Rose Hips yang mengandungi Vitamin C yang sangat berkait-rapat.

 Rose Hips yang sangat kaya dengan Bioflavonoids


Kelebihan Dan Kebaikan Vitamin C Chewable Shaklee

Vitamin C Chewable 100mg Shaklee membantu meningkatkan imun sistem dalam badan dengan cara berikut:

  • Menyokong sistem pertahanan antioksidan semulajadi dalam tubuh 
  • Membantu memelihara sel badan 
  • Membantu menjaga kesihatan tulang, gigi, gusi, mata, otot dan salur darah 
  • Rasa sitrus yang hebat 
  • Sesuai untuk kanak-kanak atau orang dewasa yang mengalami kesukaran menelan tablet

Selain daripada kebaikan yang tersenarai di atas, seperti yang kita tahu Vitamin C adalah sangat berfaedah untuk kesihatan antaranya ialah:

  • Untuk menjamin kecantikan kulit agar kelihatan cantik 
  • Sebagai anti penuaan untuk awet muda 
  • Untuk merangsang penghasilan kolagen dalam badan 
  • Memperbaiki insomnia 
  • Mengekalkan kolestrol sihat 
  • Dan banyak lagi!

Dengan mengunyah Vitamin C Chewable, air liur membantu memecahkan Vitamin C. Membolehkan ianya diserap sebaik saja sampai ke usus kecil. Malah, kajian menunjukkan pengambilan atau pengunyahan Vitamin C setiap hari membolehkan Vitamin C diserap dengan lebih berkesan.



Pn Noraihan dan En Qusyairi adalah pengedar sah Shaklee di Batu Pahat dan seluruh Malaysia. Jika berminat untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee, jemput hubungi kami untuk konsultasi percuma. Atau boleh terus isi borang order seperti di bawah. Jika anda di luar kawasan Batu Pahat, barang anda akan dipos menggunakan courier PosLaju, CityLink atau GDex.

Kami tawarkan servis COD/pick up secara percuma di sekitar Batu Pahat. 

Anda layak menikmati lebih banyak benefit sekiranya mendaftar sebagai ahli Shaklee, terutamanya penjimatan 15-30% untuk setiap pembelian. Pendaftaran bernilai RM75 termasuk pos memberkit ke depan pintu anda. Atau setiap pembelian bernilai 200uv (RM650) layak menjadi ahli Shaklee secara percuma. Kami menyediakan bimbingan dan tunjuk ajar jika anda berminat menjana pendapatan bersama Shaklee. Boleh isi borang pendaftaran ahli seperti di bawah atau terus hubungi kami untuk menjadi ahli. Terima kasih :)



ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

Set Kesuburan Shaklee Lebih Berkesan!

Assalamualaikum.


Anak atau zuriat, adalah keinginan suami isteri bila berkahwin. Tapi bila sudah beberapa tahun kahwin, Allah duga masih belum diberi zuriat. Masih ada jalan. Bukan 'dead end' atau jalan mati. Set Kesuburan Shaklee adalah salah satu ikhtiar.

Mengapa Set Kesuburan Shaklee?
  • Set ini memperbaiki kebolehan seksual lelaki. Juga meningkatkan nafsu seks.
  • Menyeimbangkan hormon bagi wanita.
  • Memberi kesihatan kepada sistem reproduktif. Ini sangat penting untuk pembentukan janin ketika hamil.
  • Meningkatkan kiraan sperma.
  • Memanjangkan hayat sperma apabila dilepaskan.
  • Tingkatkan motiliti sperma dan halang sperma dari bergumpal.
  • Tambahkan hormon estrogen bagi isteri dan testosterone bagi suami.
  • Kehidupan di atas katil lebih hangat dan mesra.
Bagaimana Set Kesuburan Shaklee Membantu Hamil?
Set ini mengandungi multivitamin dan multimineral yang berasaskan bahan semulajadi. Merut kajian Harvard Medical School, tahap kesuburan boleh ditingkatkan dengan mengambil multivitamin dan multimineral.

Hal ini juga telah disahkan oleh Pakar Oncology Malaysia, Dr Hamid Arshad melalui Facebook beliau:

"Nasihat untuk mereka yang berusaha mendapatkan zuriat. Selepas buat ujian-ujian kesuburan untuk kedua suami isteri dan selepas buat pembedahan untuk membunag cyst/fibroid atau lain-lain. Tumpukan masa untuk berdoa, berusaha kuruskan berat badan dengan dieting, buat exercise 30 minit setiap hari. Makan supplemen-supplemen multivitamin, Vitamin E, Vitamin C, Folic, tenangkan jiwa dan emosi. Jangan tergesa-gesa nak buat ini dan itu. Setiap rawatan perlu 3 hingga 6 bulan untuk lihat keberkesanan"

set kesuburan shaklee, cara cepat hamil, masalah kesuburan lelaki, punca haid tak teratur, cara banyakkan air mani, kelebihan GLA Shaklee, kelebihan zinc shaklee, asid folik untuk mengandung, tips cepat hamil, tips nak mengandung


Jom kita lihat bagaimana setiap satu multivitamin dan multimineral Shaklee membantu tingkatkan kesuburan. 
  • Vita Lea
Penting bagi membekalkan dan menyeimbangkan keperluan nutrisi dalam dalam. Oleh kerana gaya hidup yang sibuk, pemakanan yang tak sihat. Semua ini sebab kita hilang atau tak langsung menikmati nutrisi penting sehari-hari. Jika badan dilengkapi dengan semua vitamin dan mineral. Pastinya badan akan lebih cekap berfungsi.
  • B Complex
Bagi suami, B Complex penting untuk menjana tenaga. Paling penting B Complex bersifat anti stress. Jadi suami atau isteri lebih menikmati masa 'bersama'. Bagi isteri pula, amat penting mengambil B Complex untuk merancang kehamilan. Kandungan asid folik di dalamnya diperlukan untuk elak risiko spina bifida pada bayi (pembentukan tulang belakang yang tak sempurna). 
  • Vita C
Memilili tinggi kandungan anti oksidan yang tinggi untuk hapuskan radikal bebas di dalam badan. Bertindak menghalang sperma dari bergumpal. Juga menjadikan salur darah lembut, mengembang dan bantu mengalirkan lebih banyak darah. Ini bagi bagi lelaki yang mengalami masalah mati pucuk.
  • Alfalfa
Ini paling penting untuk isteri/wanita. Bertindak seperti kacip fatimah. Juga merawat masalah-masalah 'Miss V' (organ reproduktif wanita) seperti keputihan, kegatalan dan sebagainya.
Bagi meningkatkan kualiti sperma. Vita E sangat membantu. Menambah kiraan atau bilangan sperma. Juga tingkat kebolehan reproduktif bagi suami. Ia juga membantu melahirkan rasa 'bersemangat' untuk bersama pasangan masing-masing.
Penting untuk isteri bagi menghasilkan 'cecair kesuburan'. Cairan ini membantu memberi ruang untuk sperma terus hidup di dalam tiub fallopio hingga lima hari. Selain itu, GLA berfungsi memberi keseimbangan hormon yang memberi kesan pusingan period yang tetap dan kurangkan kesakitan ketika datang bulan. Juga membantu mengecutkan cyst jika ada.
  • Zinc Complex
Ini khas untuk suami. Mempertingkatkan kualiti sperma. Juga menambah kepekatan dan kekuatan sperma. Bertindak meransang perbentukan hormon testosterone juga menambah jumlah bilangan sperma.

Kombinasi vitamin dan mineral Set Kesuburan Shaklee akan beri harapan kepada suami isteri untuk memiliki cahaya mata. Rupa bayi yang comel, tangisannya membuatkan rumah tangga yang dibina bertambah berseri. Jangan pernah berhenti berharap. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. 

set kesuburan shaklee, cara cepat hamil, masalah kesuburan lelaki, punca haid tak teratur, cara banyakkan air mani, kelebihan GLA Shaklee, kelebihan zinc shaklee, asid folik untuk mengandung, tips cepat hamil, tips nak mengandung


Banyakkan istigfar dan bersedekah. Kerana ini yang diajar Rasulullah ketika ada lelaki memohon cara bagaimana untuk dia dan isteri mendapatkan anak. Tak lama selepas itu, dia dikurniakan seorang anak lelaki. Dan Allah Maha Pemberi, diberi lagi 9 orang anak lelaki kesemuanya. Percaya pada Allah. Insyaallah..pasti anak yang dinanti akan tiba didukungan kalian. 

Hubungi saya bagi mendapatkan konsultasi khas set yang bersesuaian. Juga harga yang mampu milik ditawarkan.

[Sumber]



ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

Zinc Complex Shaklee Kini Gluten-Free.

Assalamualaikum.

Ramai yang sibukkan gluten-free diet sekarang ni, sampaikan produk yang memang tak mengandungi gluten yang selama ini dah lama di pasaran pun, terpaksa lancarkan kempen baru bebas gluten. Sedangkan selama ini memang tak ada gluten pun. Ha, masalahnya ramai yang ikut trend tapi tak faham apa itu gluten. Ramai ingat gluten-free diet ni sangat-sangat sihat dan boleh bantu kuruskan badan. Itu salah faham ye.

Dah macam cerita seram pulak takutkan gluten ni
Gluten adalah protein komposit yang boleh ditemui dalam makanan yang diproses daripada gandum, dan spesies bijirin yang lain seperti barli. Gluten ni yang menyebabkan doh roti jadi kenyal, roti naik bila dibakar, kekalkan bentuk roti dan bila dimakan rasa liat-liat sedap. Gluten tak larut dalam air, tapi boleh ditulenkan melalui cucian.

SIMPTOM-SIMPTOM GLUTEN SENSITIVITY / INTOLERANCE
Dalam tak sedar sebenarnya ramai orang yang mengalami masalah sensitif terhadap gluten. Sensitif, bukan alah ye. Ia boleh menyebabkan kesan berbeza terhadap tubuh. Salah satunya dikenali sebagai celiac disease, iaitu sejenis penyakit yang boleh merosakkan usus. Simptom-simptom gluten sensitive termasuklah:

  • kembung perut
  • sakit di bahagian abdomen
  • cirit birit
  • sembelit
  • ganguan pada otot
  • sakit kepala
  • migrain
  • jerawat / jeragat teruk
  • kelesuan
  • sakit sendi / tulang


SIAPA PERLUKAN DIET BEBAS GLUTEN
Jika anda mengalami gluten sensitive, atau menghidap penyakit celiac, anda perlukan diet bebas gluten.


ZINC COMPLEX SHAKLEE BEBAS GLUTEN
Mulai Mei 2014, Shaklee dah lancarkan penambahbaikan terhadap formula Zinc Complex. Kini, Zinc Complex Shaklee adalah bebas gluten. Yay! Maksudnya, sesiapa yang selama ini mengalami gluten sensitivity atau mungkin menghidap penyakit celiac, anda dah boleh makan vitamin Zinc Complex Shaklee tanpa was-was. Semua nutrisi lain sama seperti sebelumnya, cuma formula baru Zinc Complex bebas gluten. Lebih sihat, lebih selamat, dan pasti berkesan untuk lebih ramai orang.






ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com

Apakah Penyakit Endometriosis?

Assalamualaikum.

Penyakit endometriosis merupakan satu jenis penyakit yang agak luar biasa. Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang penyakit ini sedangkan sekarang makin ramai wanita yang menghidapinya. Antara masalah yang ditumbulkan oleh penyakit ini ialah senggugut dan kesakitan , kemandulan dan keguguran yang mungkin berulang-kali. Ia juga boleh menyebabkan berbagai jenis masalah seperti pendarahan, gangguan kencing, kesakitan dan lain-lain.

Sumber daripada FB Dr Hamd Arshat

Apakah sebenarnya penyakit Endometriosis?

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.


‘Chocolate cyst’ – Endometriosis dalam ovari.

Bagaimana selaput endometrium ini boleh tumbuh di luar rahim? Biasanya tempat-tempat di luar rahim di mana tisu endometrium ini tumbuh ialah pada kilang telur (ovari), belakang rahim (utero sacral ligament), saluran fallopian, pundi kencing, kadang-kala di tempat-tempat yang aneh seperti parut bekas pembedahan untuk melahirkan anak ataupun pembedahan untuk tujuan lain.  Endometrium ini juga boleh tumbuh pada dinding /otot rahim menyebabkan penyakit yang digelar Adenomyosis.

Bagaimana tisu endometrium ini boleh tumbuh pada tempat-tempat yang luar biasa, tidaklah diketahui dengan tepat. Terdapat beberapa teori yang cuba menjelaskan berlakunya keadaan seperti ini. Antaranya ialah ada kemungkinan darah kotor melimpah atau tumpah ke belakang rahim melalui saluran fallopian. Mungkin ini disebabkan oleh rahim yang kedudukannya luar biasa iaitu jatuh ke belakang ke arah tulang tongking (retroverted uterus). Keadaan rahim begini sering dikaitkan dengan penyakit endometriosis sedangkan rahim yang menghadap ke hadapan (anteverted) jarang menghidap penyakit endometriosis.

Ada juga yang menyatakan bahawa tisu endometrium ini di bawa ke tempat lain melalui saluran darah atau saluran kelenjar. Tetapi hakikat sebenarnya kita tidak tahu bagaimana ianya berlaku. Ada juga yang mengaitkan bahawa endometriosis ini sering berlaku dikalangan wanita-wanita yang sering tertekan jiwa mereka (stress), yang mudah menggelabah dan di kalangan mereka yang sangat mementingkan kerjaya dan mereka yang tinggi IQ.

Ada juga yang mengatakan bahawa sistem ketahanan pada wanita tersebut telah lemah dan lentur, oleh itu tisu-tisu yang patut keluar dari tubuhnya kini menyerang balik tubuh badannya sendiri. Apa yang terjadi ialah apabila tisu endometrium ini melekat pada tempat tempat tertentu, ia mulai tumbuh. Lapisan endometrium menjadi tebal akibat daripada rangsangan hormon wanita dalam pusingan haid dan apabila haid berlaku lapisan endometrium tersebut juga akan mengeluarkan darah.

Jika keadaan begini berlaku dalam telur (ovari) lama kelamaan darah akan berkumpul serta menyebabkan apa yang digelar ovarian cysts atau chocolate cysts kerana mengandungi darah kotor yang berbentuk seperti pasta coklat.


Apakah tanda-tanda atau gangguan? 

Tanda yang paling utama sekali di kalangan wanita ialah senggugut ataupun kesakitan pada bawah perut dan pinggang. Senggugut ini mungkin dialami dari sejak remaja lagi dan ia berterusan dan mungkin tidak reda walaupun selepas kahwin.Ada setengahnya lega sekejap lepas berkahwin dan melahirkan anak tetapi senggugut ini akan timbul balik akibat daripada penyakit endometriosis. Kesakitan yang dialami biasanya berlaku sebelum datangnya haid yang biasanya berbentuk kesakitan yang amat kuat pada bahagian ari-ari dan sering juga ke bahagian pinggang.

Biasanya sakit akan hanya reda selepas dua atau tiga hari sahaja, tetapi jika keadaan di mana endometriosis ini telah merebak, kesakitan ini mungkin akan berterusan waktu haid dan walaupun haid sudah berhenti kadang-kala kesakitan masih ada lagi. Ini menunjukkan bahawa penyakit ini berada di peringkat teruk dan mungkin telah melibatkan dinding/otot rahim.

Kesakitan juga dialami ketika melakukan persetubuhan khususnya jika suaminya menekan agak kuat sedikit dan kesakitan juga mungkin dialami waktu membuang air besar khususnya pada waktu haid. Ini disebabkan oleh perdarahan yang berlaku dibelakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar.

Gangguan lain ialah ketidaksuburan dan kemandulan.   Ini adalah masalah besar di kalangan pengidap-pengidap penyakit endometriosis. Mereka tidak sedar yang penyakit ini mungkin telah timbul, yang mereka tahu ialah mereka sukar untuk mengandung, samada buat kali pertama ataupun selepas melahirkan seorang anak ia tidak dapat hamil lagi beberapa tahun kemudian.


Bagaimana pengidap endometriosis ini boleh jadi mandul? 

Sebenarnya ada beberapa penjelasan. Di antaranya penyakit ini boleh merosakkan kilang telur menyebabkan ia tidak boleh keluar benih. Kedua mungkin menyebabkan kerosakan pada saluran fallopian menyebabkan benih lelaki tidak boleh masuk untuk bertemu dengan telor. Ketiga mungkin endometriosis ini juga mengeluarkan beberapa jenis racun yang mungkin mematikan benih dan telur atau embrio. Seterusnya endometriosis mungkin menimbulkan gangguan-gangguan hormon yang biasanya mengawal kesuburan wanita. Tetapi dikalangan pengidap endometriosis ada juga yang boleh hamil walaupun tanpa diberi rawatan.

Keguguran

Endometriosis juga boleh menyebabkan kehamilan gugur di peringkat awal. Bagaimana ia menyebabkannya kita tidak tahu, tetapi ada kemungkinan endometriosis menyebabkan gangguan dalam hormon wanita ataupun ia menimbulkan keadaan beracun yang boleh membunuh atau menganggu pertumbuhan janin. Kadang-kala wanita yang mengidap penyakit endometriosis boleh gugur berulang-kali.

Lain lain tanda atau gangguan akibat dari penyakit endometriosis termasuklah berbagai jenis kesakitan di bahagian perut, dibawah perut atau di bahagian pinggang serta juga berbagai masalah perdarahan samada waktu haid atau di luar waktu haid seperti haid yang banyak atau yang berpanjangan. Kadang-kadang berlaku perdarahan di luar waktu haid.  


Pengesahan penyakit endometriosis. 

Daripada tanda-tanda tersebut kita sering mengesyaki pengidap penyakit endometriosis dan ini dapat disahkan melalui beberapa pemeriksaan serta ujian. Apa yang biasa dilakukan yang mempunyai tanda-tanda ialah pemeriksaan kemaluan dan dari situ doktor dapat mengesan kedudukan rahim mungkin jatuh ke belakang (retroverted) dan bila disentuh bahagian belakang rahim ia akan merasa kesakitan. Ujian ultrasound melalui faraj (vaginal sonography) adalah sangat penting kerana ia boleh mengesan tumbuhan cyst pada bahagian kilang telur.


Rawatan penyakit endometriosis 

Oleh kerana kebanyakan daripada mereka yang bertemu doktor mengalami ketidaksuburan ataupun berulangkali gugur yang mungkin disertai oleh senggugut, mereka memerlukan rawatan yang sewajarnya. Yang penting sekali tujuan rawatan ialah untuk wanita tersebut hamil, kerana keadaan hamil boleh mengawal pertumbuhan atau menghapuskan sama sekali penyakit endometriosis ini.


Pembedahan untuk membuang endometriosis 

Jika terdapat ‘chocolate cyst’ ataupun keadaan rahim yang terbalik (retroverted) pembedahan akan dilakukan. Biasanya doktor pakar mencadangkan pembedahan secara laparoscopy disertai dengan pembedahan kecil pada bahagian bawah perut dengan irisan lebih kurang dua atau tiga inci untuk membuang tumbuhan cyst serta untuk membersihkan dan membuat cautery atau tembakan pancaran laser pada bahagian-bahagian yang terkena tumbuhan endometriosis.

Pembedahan ini juga membolehkan doktor membetulkan rahim dengan menjahit rahim ke otot perut di bahagian hadapan (ventro-suspension of the uterus). Setelah ini dilakukan, bahagian peranakan serta bahagian sekitarannya akan dibasuh dengan cecair untuk menghilangkan segala kotoran dan keracunan yang dikeluarkan oleh endometriosis. Jika terdapat kesumbatan pada saluran fallopian ketika pembedahan, keadaan ini juga boleh diperbetulkan sekali.

Selain daripada secara pembedahan, rawatan dengan ubat-ubat sering juga dilakukan. Di pasaran terdapat banyak ubat-ubat hormon yang digunakan di antaranya hormon-hormon Progesterone yang mana diantara jenamanya ialah Primulut, Norculut atau lainnya yang digunakan selama enam hingga sembilan bulan dengan tujuan untuk menghentikan haid. Juga terdapat ubat-ubat seperti Danazol yang mana tujuannya adalah sama iaitu untuk menghentikan haid dan mengurangkan tumbuhan endometriosis ini.

Dalam beberapa tahun yang lepas ubat-ubat terbaru yang diberikan secara suntikan sebulan sekali dan terdapat berbagai jenama seperti Zoladex dan lain-lain untuk digunakan selama enam hingga sembilan. Suntikan-suntikan tersebut  agak mahal sedikit dan ia memberi kesan sampingan seperti yang dialami oleh wanita yang sedang putus haid manakala kesan sampingan yang lain seperti apabila memakan pil Danazol ialah perubahan-perubahan yang menimbulkan sifat kelelakian seperti tumbuh rambut dan suara menjadi kasar. Peningkatan timbang berat juga merupakan satu kesan sampingan. Saya sekarang ini kurang menggunakan ubat-ubat untuk merawat pesakit-pesakit endometriosis khususnya mereka yang mempunyai masalah kemandulan atau keguguran yang berulangkali. Saya lebih suka melakukan pembedahan untuk membetulkan kedudukan rahim dan juga melakukan lain-lain pembetulan dan pembersihan di dalam dan persekitaran rahim kerana hasil dari segi mendapatkan kehamilan berlaku dengan lebih kerap dan cepat lagi. Apabila wanita itu hamil, Insya Allah penyakit endometriosis ini terkawal dan jarang berulang lagi.


Bolehkah penyakit berulang? 

Penyakit endometriosis adalah sejenis penyakit yang tidak diketahui apa puncanya dan ia sering berterusan tumbuh serta merosakkan peranakan dan usus. Kerosakan ini boleh menyebabkan seorang wanita terus mandul, atau mengalami kesakitan yang amat teruk. Pada kebiasaanya jika wanita itu hamil dalam masa setahun lepas pembedahan, kemungkinan ia berulang agak kecil. Tetapi jika tidak hamil lepas dua tahun, kemungkinan berulang adalah besar.

Selain dari kehamilan, kita tidak mengetahui dengan tepat kaedah mencegah penyakit endometriosis dari berulang.

Tetapi amalan mengawal makanan, iaitu dengan menjauhkan makanan yang menyebabkan alahan seperti beberapa jenis makanan laut, daging lembu atau kambing. Banyakkan sayuran dan protin dari ikan dan kacang soya. Latih diri untuk tenang fikiran dan gangguan emosi. Gunakan berbagai kaedah untuk menangkis stress.


Pembedahan buang rahim (hysterectomy) 

Pembedahan untuk membuang rahim dan ovari juga satu rawatan yang akhir bagi mereka mengalami penyakit endometriosis yang teruk sekali dan semua organ seperti rahim dan kilang telur telah rosak. Ia mungkin tidak berfungsi lagi dari segi kesuburan dan daya upaya untuk hamil. Di samping itu ia menyebabkan masalah kesakitan yang amat sangat setiap bulan ataupun secara berterusan dan mengganggu kerja harian. Ia mungkin juga menimbulkan gangguan haid yang tidak terkawal yang mengganggu kehidupan seharian, hubungan suami isteri dan juga mengganggu wanita-wanita kita untuk membuat amal ibadah.

Jika keadaan demikian berlaku, tidak ada pilihan lain melainkan melakukan pembedahan besar iaitu untuk membuang rahim serta kilang telur. Pilihan ini biasanya kita tangguhkan sehingga wanita itu sampai ke umor 40 lebih tetapi dalam keadaan yang luar biasa dimana penyakit itu sangat teruk, kita juga melakukan pembedahan ini diperingkat tiga puluhan tahun.


Rumusan 

Penyakit endometriosis ini ialah satu penyakit yang aneh di mana banyak perkara yang tidak ketahui tetapi ia menimbulkan berbagai-bagai masalah pada wanita. Kita tidak tahu mengapa darah kotor berkumpul di belakang rahim dan di kilang telur. Ada setengah pakar-pakar perubatan Islam yang beranggapan bahawa darah ini adalah makanan jin dan mungkinkah ada kaitan orang halus ini mengganggu peranakan seseorang wanita dan mengganggu agar ia tidak boleh mempunyai zuriat. Oleh itu kaedah-kaedah rawatan alternatif juga perlu dilakukan serentak dengan cara cara moden, kaedah perubatan Islam, kaedah ubat ubat tradisional selagi cara-cara tradisional ini tidak menyebabkan syirik ia boleh diamalkan. Mungkin terdapat ubat-ubat herbal yang belum dikenalpasti lagi yang mungkin masih ada di hutan kita yang berpotensi untuk merawat penyakit endometrosis dan memulihkan keadaan subur seperti biasa.

[Sumber]


ID 921922
Batu Pahat, Johor
012-7807365
noraihanqusyairi@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...