"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Komuniti: Seruan Menunaikan Zakat

Assalamualaikum.

Ini adalah entri salin dan tampal, daripada sumber seorang sahabat. Untuk pengetahuan semua, bayaran zakat boleh dibuat melalui perbankan internet maybank2u dengan memilih tetapan berikut:

Bill Payment > Zakat and Charity > Majlis Agama Islam Negeri > Pilih jenis zakat yang dibayar

Kita biasa mendengar pepatah Inggeris, what you give you get back.
Ertinya apa yang anda beri pasti akan dapat semula. Pepatah itu sememangnya benar kerana jika kita berikan kebaikan kepada orang lain, rasionalnya orang lain akan buat kebaikan kepada kita.

Ini adalah sunnatullah yang selalu terjadi. Oleh itu, perkara baik selalu terjadi pada orang baik. Persoalannya, bagaimana untuk mendapat pulangan yang baik. Yang lebih hebat daripada itu, pulangan baik bukan saja di dunia malah di akhirat juga.

Apabila kita memberi sesuatu yang baik yang boleh dimanfaatkan oleh orang lain, sudah tentu orang itu berasa gembira dan mendoakan kebaikan untuk kita. Antara pemberian yang baik itu ialah zakat yang diwajibkan kepada umat Islam tetapi ramai mengabaikannya.


BERI ZAKAT TAK KURANGKAN HARTA

Sebenarnya dengan menunaikan ibadah zakat iaitu mengeluarkan 2.5 peratus daripada harta kita, harta itu tidak akan berkurang tetapi kita akan mendapat semula pulangan daripada bahagian yang dikeluarkan dengan pulangan yang sangat banyak.

Rasulullah SAW bersabda: Tidak akan berkurang harta orang yang bersedekah. Maka, jelaslah apabila seseorang itu mengeluarkan sedekah sunat apatah lagi sedekah wajib iaitu zakat, hartanya tidak akan berkurang.

Zakat daripada pengertian bahasa membawa maksud bertambah, berkembang dan membiak. Ini bermakna dengan berzakat, harta kita makin berkembang. Contohnya, seorang pembayar tegar di Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) adalah seorang peniaga.

Beliau telah membayar zakat perniagaan berjumlah RM1,000 pada 1991. Berkat zakat yang dikeluarkan secara istiqamah, hasilnya sehingga tahun 2012 dia mampu mengeluarkan zakat sebanyak RM102, 000. Lihatlah, sudah terang lagi bersuluh bahawa zakat boleh mengembangkan harta kita.


PULANGAN DI AKHIRAT

Namun, sebagai hamba Allah yang mana meletakkan dunia di tangan dan akhirat di hati, matlamat paling besar yang kita inginkan ialah pulangan di akhirat sana. Ingatlah, setiap kali kita membantu orang yang berada dalam kesulitan di akhirat kelak Allah akan membantu merungkaikan kesulitan yang kita hadapi.

Cuba bayangkan dengan hanya membayar RM8 di Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Negeri anda telah menyalurkan setiap RM1 kepada lapan asnaf yang berhak menerima zakat. Jika anda membayar zakat lebih daripada RM10, makin ramailah insan yang dapat dibantu untuk merungkaikan kesulitan mereka.

Insya-Allah dengan keikhlasan yang benar-benar tunduk pada perintah Allah ini akan menyebabkan anda selamat daripada kesulitan yang besar di hari akhirat


Nak beli produk Shaklee:
  • hubungi kami untuk konsultasi atau terus isi borang order di bawah
  • boleh COD di sekitar Batu Pahat
  • atau barang akan dipos menggunakan courier PosLaju, CityLink atau GDex.

Nak jadi ahli Shaklee:
  • Isi borang pendaftaran ahli di bawah atau terus hubungi kami
  • Pendaftaran bernilai RM75 termasuk pos memberkit ke depan pintu anda
  • Atau setiap pembelian bernilai 200uv (RM650) layak menjadi ahli Shaklee secara percuma

Benefit / Kelebihan sebagai ahli Shaklee:
  • penjimatan 15-30% untuk setiap pembelian.
  • jana pendapatan bersama Shaklee sehingga 6 angka sebulan.

Terima kasih!


 
ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...