"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

CONTEST: SEPTEMBER 2014

Assalamualaikum.

Alhamdulillah kami ambil kesempatan ni untuk umumkan contest September 2014. Boleh bersiap sedia dengan gambar dan caption kenapa anda suka produk Shaklee tersebut.


CARA-CARA:

1. Share link contest ini di facebook/blog/instagram: 
http://www.noraihanqusyairi.com/2014/09/contest-september-2014.html 

2. Upload gambar anda bersama produk Shaklee kegemaran di wall facebook anda. Pastikan setting gambar tu public, nanti kami nak check.

3. Sertakan caption:
"Contest by www.noraihanqusyairi.com. 
Saya suka <nama produk Shaklee> kerana ...". 
Tiada had perkataan.

4. Untuk submit, hantarkan komen "Ini gambar Shaklee saya!" beserta link gambar anda di fb ke http://www.noraihanqusyairi.com/2014/09/contest-september-2014.html 

Satu entri untuk 1 produk sahaja. Seorang boleh sumbit lebih dari satu entri untuk produk berlainan.

4. Tunggu nama anda diumumkan sebagai pemenang dan claim hadiah anda 


Opss, khas untuk pelanggan yang pernah membeli dengan kami, pastikan anda dah join secret group kami di facebook untuk dapatkan hadiah extra special. Semua pelanggan kami yang join contest ni layak claim hadia extra special ni. Dijamin berbaloi-baloi.

Selamat mencuba dan semoga berjaya :)




Nak beli produk Shaklee:
  • hubungi kami untuk konsultasi atau terus isi borang order di bawah
  • boleh COD di sekitar Batu Pahat
  • atau barang akan dipos menggunakan courier PosLaju, CityLink atau GDex.

Nak jadi ahli Shaklee:
  • Isi borang pendaftaran ahli di bawah atau terus hubungi kami
  • Pendaftaran bernilai RM75 termasuk pos memberkit ke depan pintu anda
  • Atau setiap pembelian bernilai 200uv (RM650) layak menjadi ahli Shaklee secara percuma

Kelebihan sebagai ahli Shaklee:
  • penjimatan 15-30% untuk setiap pembelian.
  • jana pendapatan bersama Shaklee sehingga 6 angka sebulan.

Terima kasih!

 
ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Penghujung September 2014.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Dah hampir tamat bulan September. Bulan ni bulan yang besar maknanya kepada saya. Bulan ni saya berkongsi bulan kelahiran dengan arwah emak dan dua orang kakak kembar yang sangat saya sayang. Sanah helwah, emak, eni dan eli. Semoga sama-sama kita semua dalam rahmat redha dan keampunan Allah swt.

Closing bulan ni agak mendebarkan. Sebab tarikh closing bertindan dengan tarikh audit di pejabat, selain dekat dengan cuti raya haji dan kelas yang silih berganti.

Macam itulah lumrah sebagai seorang pendidik. Anak didik dan kelas sentiasa dekat di minda dan di hati.

Friendly reminder, contest yang kami anjurkan akan berakhir esok. Harap cepat-cepat hantar penyertaan di ruangan komen post atas ni, supaya tak terlepas peluang untuk dapatkan Collagen Powder Shaklee dan Vita C Chew percuma dari kami. Alhamdulillah, setakat ni kami dah rekodkan 6 penyertaan, dijangka esok akan bertambah lagi beberapa penyertaan. InshaAllah.

Promosi berganda bulan ni pun berakhir esok. '


Promosi Shaklee Collagen Powder:

  • Beli 6 kotak, dapat extra 1 kotak percuma
  • Percuma keahlian Shaklee bernilai RM65
  • Percuma pos bernilai RM10
  • Layak terima cash back pada 15 Oktober 2014 sebanyak RM110
  • Peluang jana pendapatan dengan Shaklee 


Promosi Meal Shake:

  • Beli 3 tin, dapat extra 1 tin percuma
  • Menyumbang kepada projek kebajikan Shaklee untuk membantu 2000 keluarga lebih sihat dengan makanan berkhasiat

Masih sempat ye. Nak join contest masih sempat. Nak grab double promotion pun sempat. Nak cantik dan sihat untuk raya haji ni masih sempat. Contact kami, kami akan guide cara makan dan cara jana income bersama Shaklee.

Salam penghujung September. Jumpa lagi bulan depan :)



ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

FAQ Shaklee Collagen Powder.

Apa Kandungan Shaklee Collagen Powder?
Kandungan utama Shaklee Collagen Powder adalah dari  sisik ikan merah, iaitu salah satu sumber premium kolagen dengan kadar penyerapan lebih tinggi  dan tahap pencemaran yang lebih rendah berbanding kolagen daripada sumber haiwan-haiwan lain. Ada 6 lagi kandungan tambahan iaitu:

  • Ekstrak Kerang-kerangan - Glukosamina daripada ekstrak kerang-kerangan adalah penting dalam sintesis bendalir sinovia bagi melicinkan pergerakan sesendi dan melembapkan mata untuk melegakan ketidakselesaan mata.
  • Elastin dari kolagen ikan - Elastin dapat mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit yang boleh melantun apabila dicubit. Kolagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi bersama kolagen untuk kulit yang lebih tegang, gebu dan anjal.
  • Lactobasilus Acidophilus - Sejenis bakteria baik yang membantu untuk mengimbangi usus mikroflora dan memudahkan pembinaan semulajadi sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan kolagen.
  • Ekstrak Pfaffia - Pfaffia juga digelar sebagai Ginseng Brazil yang bila digabungkan dengan ekstrak biji benih Camellia Japonica, dapat menyokong pembentukan kolagen dan asid hialuronik. Dengan kemampuannya untuk mengikat jumlah air yang besar, asid hialuronik memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu badan dan mebuatkan kulit lembut, lembap dan rata.
  • Ekstrak biji benih Camellia Japonica - Mengandungi asid oleik, sejenis emolien kulit dan pelembap yang unggul, dan bahan antioksida semulajadi. Isoflavon yang dapat membantu mengurangkan radikal bebas.
  • Vitamin C dan Vitamin B - Vitamin C menggalakkan pengeluaran kolagen semulajadi yang melawan radikal bebas dan merosakkan kulit kita. Vitamin-vitamin B terlibat dalam metabolisme karbohidrat, lemak dan protein untuk mengahsilakan tenaga yang diperlukan untuk pengeluaran kolagen dalam sel. 

Apa Keistimewaan Shaklee Collagen Powder?
Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan. Terbukti secara klinikal dapat memperbaiki testur kulit wajah & menghilangkan kedutan selepas menggunakan selama 8 minggu.

Bagaimana Rupa Shaklee Collagen Powder?
Ianya berbentuk serbuk yang mudah larut dalam minuman dan makanan kegemaran. Setiap kotak mengandungi 15 sachet.

Sekotak Shaklee Collagen Powder Tahan Berapa Lama?
Untuk kesan yang lebih optimum, disarankan ambil 1 sachet setiap hari. Jadi untuk satu kotak penggunaan tahan selama 15 hari. Walau bagaimanapun, untuk lebih jimat pengguna boleh juga ambil selang sehari untuk 30 hari penggunaan.

Bagaimana Aturan Pengambilan Shaklee Collagen Powder?
Sangat mudah! Hanya campurkan 1 sachet kolagen bersama sebarang minuman kegemaran anda. Diambil sebaiknya pada waktu malam kerana waktu malam adalah waktu tubuh badan menjalankan proses pembinaan semula kulit. Jika anda turut mengamalkan ESP atau Meal Shake, Shaklee Collagen Powder boleh dibancuh dan diminum bersama ESP dan Meal Shake. Antara resepi mudah yang boleh dicuba bersama kolagen ini adalah:

  • Kolagen + Performance Drink
  • Kolagen + Jus Segar / Tropicana / Ribena / Nestle Bliss
  • Kolagen + Milo / Koko / Horlick

Anda boleh bancuh kolagen ini dengan apa-apa minuman kegemaran anda. Jika ada resepi baru, sudilah kongsikan bersama saya :)

Berapa Harga Shaklee Collagen Powder.
Harga runcit sekotak Shaklee Collagen Powder ialah RM298 (EM) / RM312 (WM). Sepanjang bulan Oktober 2013, Shaklee Collagen Powder ada promosi beli 6 percuma 1. Anda boleh kira dan pasti suka dengan harga sekotak kolagen selepas promosi. Tak cukup murah? Boleh PM / SMS / Whatsapp saya dan saya akan berikan harga yang lebih murah berganda-ganda, khas untuk pelanggan Noraihan Qusyairi. Anda juga berpeluang mendapat keahlian Shaklee secara percuma dengan promosi ini. Saya akan bagitahu caranya. Jangan terkejut, kenapa harganya mahal. Bagi menjamin kualiti, keberkesanan dan keselamatan penggunaannya, Shaklee hanya mendapatkan kolagen daripada sumber ikan laut dalam (ikan merah) yang sukar untuk diperolehi. Jadi harga setanding dengan kualiti.

Siapa Sesuai Mengamalkan Shaklee Collagen Powder?
Shaklee Collagen Powder ini sangat sesuai diambil oleh mereka yang mengalami masalah berikut:

  • Terdapat garis-garis kesan ketawa, kedutan, lingkaran hitam bawah mata, kesan bengkak bawah mata, penglihatan kabur.
  • Gusi yang tidak sihat
  • Rambut kering dan bercabang di hujung
  • Liang roma besar, pigmentasi, jeragat, kulit kering
  • Garis halus pada leher
  • Kulit hilang keanjalan, lebih kering. Kelihatan tua daripada umur sebenar. Organ dalaman tidak berfungsi dengan berkesan.
  • Payudara dan punggung kelenturan
  • Kehilangan kalsium, sakit belakang, sakit sendi.
  • Kulit senang pecah, pudar dan kekuningan
Nampak tak perbezaannya? Cuma dalam masa beberapa minggu

Apa Rasa Shaklee Collagen Powder?
Adasedikit rasa ikan tapi rasa itu akan hilang jika kolagen dibancuh dengan minuman berperisa. Jangan takut untuk mencuba dan mempelbagaikan resipi.

Bolehkah Shaklee Collagen Powder Diambil Bersama Produk Lain?
Boleh tiada masalah cuma jarakkan pengambilan selama 2-3 jam.

Bolehkah Ibu yang Menyusukan Anak Mengamalkan Shaklee Collagen Powder?
Kebanyakan kandungan Shaklee Collagen Powder adalah sesuai untuk ibu menyusu. Jika anda dan bayi anda boleh terima supplement alfalfa, bermakna kolagen ini juga inshaAllah tidak menjadi masalah. Malah ada yang beritahu setelah mengambil collagen, susu mencurah-curah dan anak asyik nak menyusu. Jika tidak pernah menggunakan alfalfa, boleh juga menggunakan peraturan 4 harii iaitu cuba ambil kolagen selama 4 hari  berturut-turut. Jika tiada kesan kepada bayi dan anda, bermakna anda boleh teruskan pengambilan. Tetapi satu yang pasti, kandungan collagen adalah semulajadi, tiada bahan sintetik atau tambahan. Sekali lagi, jangan takut untuk mencuba.

Bolehkah Ibu Mengandung Mengamalkan Shaklee Collagen Powder?
Salah satu kandungan Shaklee Collagen Powder ialah ekstrak Pfaffia yang bertindak menstabilkan hormon. Oleh sebab itu, ekstrak Pfaffia ini tidak sesuai dimakan oleh ibu-ibu mengandung yang sedang mengalami perubahan hormon untuk disesuaikan dengan kehadiran anak dalam rahim ibu. Walaupun begitu, sebenarnya kandungan ekstrak Pfaffia dalam Shaklee Collagen Podwer sangat sedikit berbanding jumlah yang boleh memudaratkan ibu-ibu mengandung. Namun demi keselamatan ibu dan anak, saya cadangkan agar ibu-ibu mengandung tidak ambil kolagen. Tapi jangan risau, Shaklee Collagen Powder juga boleh digunakan sebagai masker. Jadi bakal-bakal ibu masih boleh merawat kulit dan bercantik-cantik sepanjang kehamilan :)

Hubungi kami untuk konsultasi percuma.

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

5 Khasiat Air Kelapa Muda kepada Ibu Hamil.

Assalamualaikum.


Di kalangan masyarakat, ada tradisi turun-temurun yang menyarankan ibu hamil agar memperbanyak minum air kelapa muda, terutama dari kelapa hijau. Konon katanya bila rajin minum air kelapa muda– terutama di trimester ketiga kehamilan–maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga bersih kulitnya, lebat rambutnya dan bening matanya.

Apakah betul demikian?
Sejauh ini belum ada penelitian yang secara ilmiah membuktikan kebenaran saran tersebut. Namun, air kelapa muda memang mengandung berbagai zat yang bermanfaat bagi ibu hamil. Zat-zat itulah yang barangkali secara tidak langsung membuat bayi menjadi lebih sehat sebagaimana disebutkan dalam saran tradisional itu.

1. Elektrolit Alami
Air kelapa muda kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, magnesium , sodium, dan riboflavin. Sebagai isotonik semulajadi yang kaya mineral dan mempunyai elektrolit sama dengan elektrolit tubuh, air kelapa muda sangat bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh.kalsium, potasium, Ibu hamil memerlukan lebih banyak air berbanding orang lain. Dehidrasi selama kehamilan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk sakit kepala, kram , edema dan bahkan kontraksi yang boleh menyebabkan persalinan prematur.

2. Diuretik Alami
Sebagai diuretik natural yang steril, air kelapa muda melancarkan air seni dan membantu membersihkan saluran kencing. Hal ini berkhasiat mengeluarkan zat-zat toksin dari tubuh dan mencegah jangkitan saluran kencing - yang juga cukup umum terjadi pada wanita hamil.

3. Antipenyakit
Air kelapa muda mengandung asam lauric, asam yang membantu melawan penyakit. Asid lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di air susu ibu dan memiliki karakteristik antijamur, antibakteri dan antivirus sehingga menjaga kesihatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia serta bakteria klamidia dan heliokobater.

4. Membantu Pencernaan
Air kelapa juga dipercaya memperbaiki fungsi pencernaan. Selama kehamilan, plasenta menghasilkan hormon progesteron yang melambatkan kontraksi otot lambung sehingga pencernaan pun perlahan. Air kelapa boleh membantu meningkatkan kelajuan pencernaan.

5. Meningkatkan HDL
Air kelapa muda tidak mengandung lemak dan kolesterol, bahkan menurut riset dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh. Bila anda tidak boleh mendapatkan air kelapa yang segar, kini telah tersedia air kelapa murni dalam bungkusan siap minum yang boleh dibeli di pasar raya.

[Sumber]
Ditulis oleh: Dr Salma


SET CADANGAN SHAKLEE BAGI IBU HAMIL


Set vitamin Shaklee yang dicadangkan bagi ibu hamil adalah ESP, Vitalea, B-Complex, Vita C dan Ostemtarix (bagi trimester 1) dengan tambahan OmegaGuard bagi trimester 2 dan 3.

ESP diperbuat daripada soya non-GMO adalah sumber protein organik terbaik yang membekalkan tenaga untuk ibu hamil, mengurangkan kesan alahan dan mengelakkan gastrik. Selain itu ibu juga akan dapat kesan kulit yang sihat dan cantik, termasuklah bayi yang bakal lahir nanti.

Gabungan Vitalea dan B-Complex mengandungi 400mcg asid folik iaitu jumlah minimum yang diperlukan oleh ibu hamil setiap hari. Selain itu, multivitamin Vitalea juga membekalkan vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan untuk menjalankan fungsi harian dengan baik. B-Complex pula mengandungi komponen lengkap vitamin B bagi menyokong fungsi tubuh yang sihat, selain membantu mengawal stress dan meningkatkan selera makan.

Ostematrix adalah tablet kalsium magensium dan mineral lain yang berfungsi menguatkan tulang ibu, membantu pembentukan tulang bayi, mengurangkan sengal dan sakit-sakit badan, mengelakkan kejang otot, kebas tangan dan gusi berdarah. Selain itu, Ostematrix membantu ibu untuk lebih lawas dalam penghadaman sekaligus mengurangkan risiko sembelit dan buasir ketika hamil dan selepas bersalin.

OmegaGuard mengandungi asid lemak Omega-3 dengan kepekatan 85% iaitu kepekatan tertinggi berbanding produk lain di pasaran. Omega-3 membantu perkembangan otak ibu dan bayi, meningkatkan daya ingatan dan fokus ibu, mengawal selera makan serta memastikan kolestrol dalam tubuh ibu dibakar unutk mengelakkan tekanan darah tinggi. Turut mengandungi EPA dan DHA untuk bayi yang aktif dan cerdas.

Hubungi kami untuk konsultasi percuma :)


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Tips: Petua Pemakanan Diet Seimbang Waktu Siang

Assalamualaikum.

Aktiviti pengambilan makanan yang seimbang sering menjadi masalah bagi individu yang sedang dalam proses penurunan berat badan terutamanya buat kaum wanita. Jika tersilap langkah, pastinya golongan ini akan menjerit dan kecewa di saat melihat berat badan mereka di penimbang berat.



Mungkin anda kurang mengambil berat tentang apa yang dimakan ketika di waktu siang dan di sini kami ada beberapa tips mudah agar diet anda seimbang di kala makan di waktu siang.

Dipetik dari Vemale.com, langkah yang perlu dipatuhi adalah seperti berikut:

1. Minum air sebelum makan 
Pastikan anda minum paling tidak segelas air putih sebelum mengambil sebarang makanan agar dapat mengurangi rasa lapar anda.

Selain melancarkan sistem percernaan, air juga boleh melancarkan sistem perkumuhan agar proses penurunan berat badan dapat berlaku dengan lebih berkesan. Jika bosan dengan air putih, anda juga boleh menggantikannya dengan jus tanpa gula atau pun teh yang tawar.

2. Hadkan makanan berkalori tinggi
Hindari makanan yang berkalori tinggi seperti nasi putih yang kaya dengan karbohidrat. Gantikan nasi dengan beras perang atau pun kentang yang mempunyai serat tinggi dan boleh membuatkan anda rasa kenyang dalam jangka waktu yang lebih lama.

Jika ingin kepelbagaian dalam rutin makanan, anda juga boleh mengambil buah avocado, madu, roti gandum dan juga pisang bagi menggantikan nasi putih.

3. Bawa bekal makanan sendiri
Jika merasakan agak sukar untuk mengira berapa banyak kalori dalam setiap makanan anda, lebih elok sekiranya anda menyediakan bekal makanan ke kuliah mahupun ofis.

Lebih mudah untuk anda menghindari garam, perisa makanan, lemak dan pengawet makanan yang nyata akan merosakkan diet anda jika terlalu banyak berada di dalam tubuh badan.

4. Serat dan protein
Ucapkan selamat tinggal pada ais krim atau kek di kala menikmati pemanis mulut di waktu siang, sebaliknya gantikan makanan bergula tinggi ini dengan makanan yang kaya dengan serat dan protein.

Makan dua biji telur rebus bersama segelas jus epal ataupun jus lobak merah kerana mengandungi serat yang boleh mengenyangkan perut lebih lama dan ianya juga kaya dengan protein yang merupakan sumber energi yang sangat baik dan tidak membuatkan anda berasa ngantuk.

Jangan lupa untuk amalkan rutin di atas dalam program diet anda.

Selamat mencuba!

[Sumber]
By Azizah Saleh | Tupai


SET CADANGAN VITAMIN SHAKLEE UNTUK KURUSKAN BADAN


Turunkan berat badan dengan set vitamin Shaklee yang bertindak mengikut 4 langkah:

  • Bakar lemak: OmegaGuard dan Lecithin
  • Singkir lemak: Herblax / Alfalfa
  • Bina otot: Cinch Shake Mix / ESP
  • Tingkatkan metabolisme: Cinch Teamix

Set ini turut bantu mengawal selera makan, mengelakkan gastrik dan angin dalam perut, membersihkan usus dan melawaskan penghadaman makanan. Pengambilans set cadangan untuk kuruskan badan ni perlu mengikut jadual pemakanan yang terkawal dan jadual pengambilan vitamin pada waktu dan jumlah yang betul. Selain itu amalkan minum air kosong sekurang-kurannya 3 liter sehari.

Hubungi saya untuk konsultasi percuma :)


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Tips: Petua Hilangkan Lenguh dengan Epsom Salt.

Assalamualaikum.

Akhir-akhir ni saya sering rasa cepat lenguh, cepat letih. Mungkin sebab jadual dah mula padat dengan aktiviti, maklumlah semester dah bermula. Sebelum ni seronok je rilek-rilek 3 bulan pelajar cuti, saya pun perasan cuti juga. Hehe.

Untuk hilangkan lenguh badan, saya cuba petua yang saya dapat daripada satu group facebook yang saya join. Petuanya, berendam dengan garam Epsom. Apa dia garam Epsom tu?


Garam Epsom ni adalah sebatian mineral semulajadi, terdiri daripada magnesium dan sulfat yang boleh memberi beberapa manfaat jika menggunakannya dengan cara yang betul. Garam Epsom seringkali dikenali sebagai penawar untuk beberapa penyakit.

Kajian telah menunjukkan bahawa magnesium dan sulfat, kedua2 mineral ini mudah diserap ke dalam kulit. Apabila dilarutkan ke dalam air suam, garam epsom akan meningkatkan tahap magnesium ke dalam badan.

Magnesium memainkan beberapa peranan termasuk mengawal selia aktiviti2 enzim, mengurangkan radang, merehatkan sistem saraf, melegakan sakit anggota badan, mengurangkan ketegangan otot dan dikatakan juga mampu mencegah pengerasan arteri. Manakala sulfat pula di katakan membantu meningkatkan nutrien dan menyahkan toksin.

Cara menggunakan garam epsom ialah dengan berendam di dalam bath tub (2 cawan garam epsom + 15 gallon air), sekurang-kurangnya 2 atau 3 kali seminggu selama 12 minit boleh memberi manfaat kepada kesihatan badan, mewujudkan perasaan ‘relax’, melegakan sakit kepala dan ‘stress’ atau larutkan 1/2 cawan garam epsom dengan air suam ke dalam bekas sederhana besar dan rendamkan kaki selama 20 minit untuk melegakan keletihan dan sakit kaki. Jangan sekali kali membiarkan garam pada kulit sebaik saja selesai berendam, pastikan membilas badan dengan air biasa.

Bonus buat ibu-ibu hamil, garam ni juga dipercayai boleh mengurangkan gejala pre-eclampsia. Ibu hamil take note ye :)

Garam Epsom yang saya beli macam dalam gambar di atas. Saya beli di Guardian dengan harga RM5.70 saja. Saya bancuh setengah paket garam epsom ni dalam besen dan mandi. Selebihnya saya guna untuk rendaman kaki. Alhamdulillah lepas mandi dan rendam kaki, terasa badan lebih ringan dan kulit lebih lembut. Sakit-sakit badan, sengal dan lenguh pun hilang. Lagi best sebab saya bancuh dengan air suam panas, memang syok mandi.

Sebagai alternatif, saya turut ambil Ostematrix Shaklee setiap malam untuk kurangkan lenguh dan sengal badan. Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan mineral lain yang membantu penyerapan kalsium lebih baik oleh badan. Kesan yang saya rasa lepas amalkan Ostematrix setiap malam, bangun pagi terus segar dan tak sakit-sakit badan, tiada gusi berdarah atau kejang otot dan lebih mudah


Lepas ni kalau anda ada mengalami masalah lenguh berlarutan, boleh cuba guna garam epsom ni. Semoga memberi manfaat kepada anda sama seperti saya mendapat manfaatnya juga.



ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Manfaat Mulberry untuk Kecantikan Kulit.

Assalamualaikum.

Tahukah anda buah mulberi bukan sahaja lazat dan enak dimakan begitu sahaja, namun buah yang berwarna hitam dan merah ini juga memiliki banyak manfaat untuk kesihatan dan juga kecantikan.

Bahkan buah mulberi ini sebenarnya telah terkenal sejak dahulu lagi kerana sangat sinonim dijadikan sebagai agen merawat kecantikan wajah kulit.


Kandungan nutrisi dan anti oksidanya sangat bagus untuk kulit anda, termasuk beberapa lagi manfaat lain seperti yang dipetik dari stylecraze.com, di antaranya adalah:

1. Anti penuaan
Buah mulberi mempunyai kandungan anti oksida yang sangat tinggi sehingga dapat melawan sebarang radikal bebas di kulit yang akan menyebabkan kemunculan tanda-tanda penuaan seperti kedutan di kulit wajah.

2. Mencerahkan kulit
Selain itu, mulberi juga dapat mencerahkan kulit wajah anda dan sekaligus bertindak sebagai agen menyamarkan bintik hitam dan noda kusam di sekitar wajah.

3. Mengatasi masalah kulit
Jangan dibiarkan begitu sahaja daun pokok mulberi kerana air rebusannya dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti flu, demam dan lain-lain lagi. Bahkan, rebusan daun pohon mulberi juga dapat menyembuhkan berbagai masalah pada kulit.

4. Kulit kering dan sensitif
Bagi merawat kulit kering dan sensitif, anda juga boleh menggunakan losen yang diperbuat dari buah mulberi ini.

Campurkan buah mulberi dengan minyak kelapa atau minyak zaitun selama beberapa hari, kemudian oleskan pada kulit wajah dan ianya akan melembabkan kulit dan juga menyembuhkan iritasi seperti gatal-gatal atau kepedihan.

Selain buah mulberi yang boleh dimakan secara langsung, digunakan untuk minuman, ianya juga boleh dijadikan bahan campuran masker wajah bagi mendapatkan manfaat istimewanya kepada kulit dan tubuh badan.

[Sumber]
By Azizah Saleh | Tupai


Set penjagaan kulit Shaklee Nutriwhite ada mengandungi ramuan mulberry. Saya pengguna tegar NutriWhite Daily Defense Whitening Essence. Kelebihan produk ini ialah:

  • Bearberry untuk mencerahkan dan menegangkan kulit
  • Strawberry Begonia untuk mengimbangkan pigmen
  • Kacang Soya untuk melembutkan dan mengurangkan tompok tompok hitam
  • Mulberry untuk mencegah keroskaan kulit dari kesan matahari
  • Vitamin C aktif ditambah untuk memperbaiki kulit dan mengembalikan seri wajah
  • Lembut dan mudah diserap oleh kulit


Jemput hubungi kami untuk konsultasi percuma :)


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Mudahnya Menjemput Rezeki.

Assalamualaikum.


Buku ni saya dapat sebagai hadiah daripada Mommy Shaklee saya, saudari Ateef Hatifa ketika beliau datang dari Perlis untuk coaching saya di Johor. Buku ini yang beliau jadikan sebagai cenderahati tanda ingatan dan sebagai reminder kepada saya tentang sebab dan bagaimana cara saya berniaga.

Ada beberapa amalan yang diutamakan dalam bab menjemput rezeki. Tapi sejak permulaan buku lagi, dan seringkali saya dah dengar daripada master-master dan mentor guru-guru saya sejak dulu, perkara kecil yang membawa impak besar dalam menjemput rezeki ialah dengan MENULISNYA.

Benar. Cuma dengan menulis di atas kertas, kita sebenarnya telah mendidik otak kita supaya fokus dan bergerak selari menuju ke arah impian tersebut. Bayangkan kalau kita tulis dan sebut hari-hari? Kesannya lebih MAGIK.

Amalan menjemput rezeki yang diajar dalam buku ni adalah berdasarkan konsep berbuak baik pada Allah, Allah swt akan memberi lebih kepada kita. Benar, kan?

Rezeki kita semuanya sekali adalah hak mutlak Allah swt. Untuk mendapatkan rezeki yang lebih daripada Allah swt, kita hendaklah berbuat perkara yang Allah swt suka. Seolah-olah kita membodek bos di tempat kerja, cuma bezanya pekerjaan membodek Allah swt dituntut dalam agama.

Ada beberapa amalan yang membantu kita menjemput rezeki dengan sangat mudah:

1. Menjemput Rezeki dengan Bersedekah.

Ramai yang tidak tahu bahawa amalan bersedekah mampu untuk membawa rezeki yang melimpah-ruah kepada si pemberi rezeki. Amalan yang digalakkan oleh Islam ini bukanlah bermaksud sama sekali mengurangkan wang kita, malah menambah rezeki dan kekayaan kita.

Bersedekahlah tanpa perlu mengharapkan sebarang balasan.

Pernahkah kita didatangi oleh seorang peminta sedekah yang mengharapkan sedikit wang untuk membeli makanan? Bagaimana respons kita terhadapnya? Berapa jumlah wang yang kita berikan?

Bersedekah bukanlah memberikan sekecil-kecil wang yang kita miliki, memberi 10 sen contohnya untuk diberikan kepada peminta sedekah itu sambil dalam hati berkata “Tentu ada orang lain lagi yang akan memberikan wang kepada dia.“

Usah bersedekah dengan cara ini kerana ia salah. Kerana niat kita bukanalah untuk bersedekah, sebaliknya memberi sedikit wang kepada orang tersebut. Bersedekah dengan semampu yang boleh. Fahamkah perkataan “semampu” itu?

Tidak mungkin kita hanya mampu menghulurkan hanya 10 sen sahaja, kan?

Lakukanlah sedekah dengan  ikhlas. Ikhlaskan dalam hati sehabis mungkin. Jangan pula ketika memberi sedekah tetapi dalam hati kita berniat agar orang peminta sedekah itu segera beredar. Atau berasa rugi dan merungut dalam hati ketika memberikan wang itu.

Ketika menghulurkan sedekah, janganlah disusuli dengan sesuatu perkataan yang menyakitkan hati si penerima sedekah tersebut. Contohnya dengan mengatakan. “Gunakan duit ini untuk perkara baik-baik, jangan pula pergi membazir.”

Walaupun niat kita baik, tetapi dalam masa yang sama kita telah menyakiti hati si penerima tersebut. Maka membuatkan sedekah kita tadi bukan lagi berupa sedekah, rugi bukan?

Jangan mengharapkan balasan.

Kita sering kali tersilap dalam memberi sedekah dan berkata dalam hati, semoga sedekah yang dilakukan oleh aku ini akan mendapat balasan setimpal. Sesungguhnya memberikan sesuatu tanpa mengharapkan balasan adalah lebih mulia disisi Tuhan berbanding mengharapkan balasan.

Allah swt menyatakan dalam firmanNya;

“Orang yang menafkahkan hartanya pada malam dan siang hari secara sembunyi dan terang-terangan, mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kebimbangan pada mereka dan tidak pula mereka bersedih.” [Al-Bakarah: 274]

Memberikan sesuatu yang berguna.

Pernah terlihat amalan masyarakat kita yang memberikan barangan pakaian-pakaian buruk dan lama atau buku-buku yang ingin dibuang? Seeloknya, bersedekahlah dengan wang atau barangan yang masih baik dalam keadaan elok. Bukannya dari barangan yang ingin dibuang. Kita hendak bersedekah, bukan menolak “sampah” kita kepada mereka yang tidak bernasib baik.

Saya pernah terbaca catatan dari Rumah Pengasih (Saiful Nang) yang menceritakan rumah kebajikan seliaannya pernah menerima sumbangan seluar dalam yang koyak rabak dan dalam keadaan menjijikkan. Bagaimana kita boleh mengharapkan rahmat Allah kepada kita sedangkan kita membuat perbuatan seperti itu?

Buatlah si penerima berasa gembira. Walaupun kita tidak mampu bersedekah lebih, sekurang-kurangnya buatlah hati mereka merasa gembira. InshaAllah, jauh disudut hati mereka akan mendoakan kita kembali agar mendapat kebaikan dunia dan akhirat.


2. Menarik Rezeki dengan Berdoa

Selepas berusaha melakukan kerja, jangan lupa untuk berdoa. Apa sahaja tindakan yang diiringi doa, akan diperkenankan oleh Allah swt. Berdoa  dan meminta adalah sifat semula jadi manusia. Hanya dengan doa, segala permintaan dapat didengari oleh-Nya. InshaAllah, rezeki akan tiba kepada kita cepat atau lambat sahaja.

Sebelum memulakan kerja, lakukan sedikit doa memohon keberkatan dari pekerjaan yang kita jalankan dan tanamkan niat berkerja mencari rezeki yang halal. Yang kita mahukan adalah dilimpahkan rezeki yang halal dan berkat.

“Ya Allah, Ya Tuhan yang Maha kaya, wahai Tuhan yang Maha Terpuji, wahai Tuhan yang Maha Pencipta, wahai Tuhan yang Maha Mengembalikan, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dan Penyayang, kayakan aku dengan perkara-perkara yang dikau halalkan dan bukan daripada yang dikau haramkan, serta dengan kelebihan atau kurniaan-Mu bukan daripada mereka selain daripada -Mu.”

3. Mengamalkan Solat Sunat Dhuha

Solat ini sering diamalkan oleh ahli perniagaan Muslim. Sehinggakan ada yang mengamalkan solat sunat ini seperti sebahagian solat wajib.

Solat Dhuha ini satu-satunya solat yang memberikan limpahan rezeki dari Allah SWT. Jika diamalkan selalu, InshaAllah pintu rezeki akan terbuka luas. Solat dhuha sering dikatakan magnet rezeki. Dengan melakukan solat ini, rezeki yang dipohon akan segera menjengah kita.

Mungkin anda semua mempunyai banyak lagi tips yang boleh dikongsi bersama rakan-rakan yang lain.  Solat sunat dhuha, membaca surah al-waqiah, sentiasa beristighfar, perbanyakkan sedekah, menjauhi maksiat juga cara untuk menjemput rezeki.

Apa yang saya nyatakan diatas adalah apa yang saya telah lalui. Jika anda ada beberapa pengalaman dan tips yang mahu dikongsi bersama, mohon dapat dikongsikan di ruang komen post ini.

[Sumber]


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Review Grand Lexis Port Dickson

Assalamualaikum.

Baru-baru ni masa nak ke program S2U Tours Family Day Zon Tengah hari tu kami sempat bermalam di Grand Lexis Port Dickson. Tak rancang nak ke sini pun. Asalnya cuma nak gerak pagi terus ke program. Kemudian saya la yang suka cucuk En Qusyairi supaya gerak awal bermalam di mana-mana, saja nak bawa Kautsar berjalan. 

Saya plan nak bermalam di Melaka, mungkin bawa Kautsar main air atau ke zoo, kemudian singgah beli tudung. Tiba-tiba En Qusyairi tanya: tidur di Grand Lexis nak? Rupanya En Qusyairi nak bagi hadiah advance untuk birthday saya hujung bulan ni. Allah, terharunya. Kami ni bukan jenis yang selalu tukar-tukar hadiah. Sekali sekala kalau datang perasaan romantik tu adalah keluar makan berdua. Bila En Qusyairi bagi hadiah hari lahir ni, terharu sangat rasanya.

Ok cukup-cukup cerita terharu. Jom review Grand Lexis ni ye.

Grand Lexis ni yang seronok sangat sebab setiap bilik ada private pool. En Qusyairi memang pantang jumpa air, mesti dia terjun. Kautsar pun menurun tabiat En Qusyairi suka terjun kolam. Macam saya ni pemalu, tak pernah dan inshaAllah takkan pernah terjun dalam kolam awam. Malu orang tengok kita berendam. Hehe. Lagi pula bila keluar pool nanti, baju melekat-lekat. Allah, malunya. 

Jadi En Qusyairi pilih Grand Lexis ni supaya saya boleh mandi kolam sama-sama beliau dan Kautsar. Sehari sebelum bertolak, kami tempah bilik Garden Pool. Garden Pool bilik untuk 2 orang. Selain daripada Garden Pool, ada bilik atas laut, ada yang kolamnya open air. Ada suite. Ada banyak jenis bilik, semuanya ada private pool. Kami suka buat tempahan melalui www.booking.com sebab boleh buat booking percuma, cancellation pun percuma. Cuma kena bagi detail credit card je tapi tak terus tolak bayaran.

Masa sampai, bilik Garden Pool penuh, jadi kami ditawarkan upgrade percuma ke bilik Grand Garden Pool. Grand Garden Pool ni bilik untuk 4 orang dewasa. Sangat luas, ada 2 katil king, sofa dan meja kopi, peti sejuk, pantry siap dengan microwave, cerek elektrik, pinggan mangkuk, sudu garfu pisau, ada counter makan. Dalam bilik Grand Garden Pool ni ada satu bilik persalinan. Dalamnya ada toilet dan shower berasingan, sinki, almari dan rak. Turut disediakan dalam almari ialah safe deposit box, seterika dan ironing board, payung, dan selipar.

Ruang tidur dan berehat.
Bilik persalinan dan bilik air. Almari kat sebelah kiri bilik. Maaf ler, jurugambar tak profesional macam ni je gambar yang dapat snap. Huhu.
Private pool dalam bilik. Terjun la sesuka hati bila-bila masa suka. Nak seksi-seksi tak pakai tudung pun boleh. Hihi.
Yang bestnya bilik Grand Garden Pool ni sebab kat sebelah pool tu ada ruang rehat dan shower untuk bilas. Penat berenang-renang boleh naik makan nasi sekejap. Haha. Kautsar la tu. Dah puas berenang, naik makan dulu. Lepas tu sambung berenang. Sampai ibu abah dah tak kuasa nak layan, kaki tangan pun dah kecut, pastu kena paksa naik dan tidur. Menangis la, apa lagi. Hihi.

Kolam dalam bilik kami dalamnya 4 kaki. Keluasannya saya tak pasti, tapi kalau 3-4 orang berenang sekali ok la. Lebih daripada tu, boleh berlaga dalam kolam. Sesuai la sebab bilik kami pun bilik untuk 4 orang.

Aktiviti dalam bilik dah cukup meriah, kat luar bilik lagi meriah. Ada kolam mandi terbuka, boleh sewa basikal yang kayus sambil duduk berlunjur tu, apa entah namanya. Selain tu ada permainan untuk kanak-kanak, yang macam castle tapi isi angin. Anak-anak boleh lompat-lompat dalam tu. Ada taman permainan kecil. Gimnasium, spa dan entah apa-apa lagi semuanya ada. Saya tak pusing habis sebab letih, hotelnya pula besar.

Sepan bilik kami.
Depan bilik juga, tapi background bangunan utama.
Maaf saya tak dapat nak review breakfast sebab saya tak turun breakfast pagi tu. En Qusyairi dan Kautsar je yang pergi breakfast. Saya rehat, recharge, ready nak sedut aura dan ilmu di program S2U petang itu dan esoknya :)

Pada saya, untuk pengalaman dan kalau ada acara-acara istimewa seperti sambutan ulangtahun perkahwinan, hari jadi, atau bulan madu sesuai sangat ke Grand Lexis ni. Kolam dalam bilik, memang romantik sangat kan. Hihi. Ada rezeki inshaAllah kami ke sana lagi. Lebih seronok kalau datang dengan family, boleh berkelah tepi kolam beramai-ramai.



ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Tips: Petua Cantik dengan Masker Vivix.

Assalamualaikum.

Saya nak share tips macam mana nak cantik-cantik dengan Vivix. Selain daripada minum Vivix la. Kalau minum Vivix memang la lawa, kulit pinkish glowing-glowing gitu. Awet muda!

Selain minum, Vivix ni boleh buat masker. Dalam Vivix ni kaya sangat dengan nutrien, walaupun tak minum, sapu je nutrient tu boleh meresap kat kulit. Saya masa mula-mula beli Vivix sayang nak guna buat makser, kononnya bazir. Tapi bila kulit jadi kering dan tona pun tak sekata, semua benda saya buat nak dapatkan kulit berseri semula.

Masker Vivix ni minggu lepas saya buat. Senang sangat. Cuma ambil satu sudu kecil. Sapu rata-rata kat muka. Jangan takut tengok muka macam berdarah-darah. Ngeri tau kalau sesiapa nampak. Sebab tu saya buat masa tinggal rumah seorang. Hehe.

Lagi satu, tak perlu pakai sebelum tidur dan biarkan semalaman untuk kering. Tak perlu pun. Sebab Vivix ni formulanya memang takkan kering atau beku. Likat, melekit tapi tak kering. Saya pakai lama juga sebab nak tengok boleh kering ke tak, lepas sejam lebih tak kering-kering pun saya terus basuh.

Yang bestnya masker Vivix ni, muka tak jadi keras. Sambil bermasker nak berborak pun takde masalah. Dan muka pun tak terlalu kering tapi tak terlalu moist sampai berminyak. Sedap je rasa kat kulit tu. Bau pun wangi bau Ribena. Lepas cuci, kulit terasa lebih tegang. Kasar-kasar sebab kering pun tak ada. 

Saya cuci masker ni dengan Enfuselle Hydrating Cleansing Lotion. Lepas cuci saya terus apply Enfuselle Hydrating Toner, Hydrating Moisturizer dan Nutriwhite Daily Defense Essence. Memang terasa best sangat la. Saya ni bukan rajin sangat jaga muka, skin care beli pun buat perhiasan je. Sekali sekala buat rawatan ala-ala spa kat rumah, memang terasa kulit berbeza. Tegang, lembap, dan glowing je. Hihi.

Kalau buat seminggu sekali masker Vivix ni, tambah scrub dengan Alfalfa dan masker ESP + Vita E memang best. Dijamin kulit gebu je. Kalau jerawat tumbuh boleh buat masker Vita C, cepat kecut. InshaAllah ada masa nanti saya share masker-masker ni macam mana nak buat dan pakai.

Selamat mencuba :D



ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

S2U Tours: Family Day Zon Tengah

Assalamualaikum.

Hujung minggu hari tu kami berkesempatan untuk turut serta dalam program Family Day anjuran Team S2U bawah bimbingan Presidential Master Iffah & Firdaus. PM Iffah & Firdaus ni kira nenek Shaklee kami, secara langsung kami ni cicit kepada Presidential Master Cery yang membina legasi Shaklee terbesar di Malaysia :)

Alhamdulillah, acara 2 hari 1 malam ditaja hampir sepenuhnya oleh Team S2U. Kami cuma bayar RM50 sebagai yuran komitmen dan beli baju team saya, En Qusyairi dan Cik Kautsar semuanya RM50 shj.

Program ni merupakan lokasi pertama siri jelajah oleh PM Iffah & Firdaus, selain beberapa zon lagi lepas ni di Pantai Timur, Selatan, Sabah Sarawak dan mana lagi ye, tak ingat pula. Hihi. 

Lokasi program ni di Eagle Ranch Resort, Port Dickson. Best tau Eagle Ranch ni, walaupun jauh sikit dari pantai. Kalau nak buat aktiviti team building sangat awesome. Ada penginapan ala log cabin, teepee, kampung house, design sangat lawa ala-ala perkampungan cowboy. Ada kemudahan menunggang kuda, kolam renang, padang untuk permainan, bersukan dan trekking. 

Makan pun sangat sedap! Serius! Masakan kat situ sedap sangat. 

Hari sabtu kami sampai jam 1 tengahari, ambil kunci terus ke bilik penginapan. Alhamdulillah kami dapat penginapan ala Kampung House, selesa sangat untuk kami sekeluarga. Ada balkoni, bilik air luas dan ruang almari pun luas, sesuai sangat la dengan kami yang barangnya bukan main banyak ni. Hehe. Program bermula jam 5 petang, jadi sempat lagi kami berehat, walaupun Kautsar dah tak sabar nak keluar berjalan.

Bilik kami: kampung house.
Jam 5 petang, aktiviti pertama ialah telematch. Saya main permainan pertama je, lari bawa belon, letupkan dan lari patah balik semula. Lepas tu bagi laluan kat kawan lain pula main game. En Qusyairi main semua game, semangat! Cik Kautsar pula di tepi menikmati alam sekitar sambil jalan-jalan kutip bunga. 

Pasukan sorak En Qusyairi: ibu dan Kautsar
Malam tu ada dinner tepi kolam renang. Ada macam-macam menu; spageti carbonara, ketam cili, daging masak asam, ayam ungkep, pelbagai jenis sayur, buah, ulam, kuih, manisan. Makan macam nak pengsan sebab sedap sangat. Saya buat plan nak seludup ketam cili bawa balik bilik, tapi En Qusyairi taknak subahat. Maka rancangan saya gagal. Hahaha.

Culik baby Zinnirah. Sebelum baby Zinnirah sedar, kita ambil gambar dia dulu.
Esoknya Ahad program penuh sepanjang hari. Program Tusukan Qolbu sarat dengan sharing drp master-master Shaklee yang dah berjaya. Kebanyakan mereka tak sampai 2 tahun pun berbisnes, dah jadi master. InshaAllah satu hari nanti giliran kami pula.

Antara sharing dalam slot Tusukan Qolbu tu termasuklah teknik-teknik marketing, tips-tips perniagaan, amalan menjemput rezeki, kisah success story master-master terdahulu, etc. Untuk seseorang seperti saya yang tak pernah langsung ada pengalaman berniaga sebelum ni, perkongsian begitu sangat membantu saya merangka masa bisnes Shaklee dan masa depan saya. Maklumlah, tanggungjawab sebagai ibu, isteri, anak, dan tugasan sebagai pensyarah memenuhi kebanyakan masa saya. Jadi apa yang master-master kongsikan dalam slot Tusukan Qolbu tu saya anggap sebagai shortcut untuk saya lebih maju dalam bisnes.

Waktu slot Tusukan Qolbu: saya pilih bercamping dengan suami dan anak walaupun banyak kerusi disediakan. Kautsar kesukaan dapat biskut abahnya belikan.
Sepanjang program 2 hari ni, havoc sangat dengan anak-anak. Memang program Shaklee berteraskan family. Anak-anak bebas ikut. Sangat sesuai untuk SID macam kami yang tak boleh langsung berenggang dengan anak; tak sanggup! Sementara saya khusyuk dengan program, suami dan anak-anak bermain dan berkenalan dengan keluarga lain. Syok, kan? Pensel dan kertas mewarna pun disediakan untuk anak-anak :)

Tamat program tu kami terus balik ke Batu Pahat. Wajib kami singgah makan ikan bakar di Medan Ikan Bakar Sabar Awor, Muar. Tempat ni kali pertama kami pergi ketika baru hamilkan Kautsar, kami sambut ulangtahun merisik. Memang tempat makan kegemaran kami, walaupun jaraknya sejam lebih dari rumah kami. Berbanding dengan Umbai, kami lebih suka masakan di Sabak Awor. InshaAllah ada masa saya kongsi cerita tentang dua-dua medan ikan bakar ni.

Bisnes Shaklee ni saya join pada mulanya atas 2 sebab: pertama kerana saya terlalu kagum dengan kebaikan Shaklee yang saya rasa berbanding suplemen farmasi, dan keduanya kerana saya nak tambah kawan. Alhamdulillah dua-dua matlamat tersebut saya dah capai dalam masa singkat. Sekarang saya nak luaskan misi saya untuk bantu lebih ramai ibubapa di luar sana untuk sama-sama jana pendapatan utama atau sampingan dengan Shaklee. Jangan risau jika tiada pengalaman, saya pun bermula dengan sifar pengalaman berniaga. Yang penting perlu ada azam dan kesungguhan, sebab dan push factor yang kuat untuk berjaya dalam perniagaan serta niat kerana Allah swt.

Kalau anda nak berjaya dalam Shaklee bersama saya, segera hubungi saya supaya kita sama-sama dapat rangka perjalanan bisnes anda.


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Suplemen vs Ubat.

Assalamualaikum.

Saya tergerak nak tulis post ni sebab rata-rata respon yang saya dapat bila perkenalkan diri sebagai SID ialah: ubat untuk sakit sekian-sekian ada tak?

Jawapan saya: Kalau sakit kena rujuk doktor. Saya jual suplemen, bukan ubat.



Jadi apa sebenarnya beza suplemen dengan ubat?

Ubat (medication) adalah bahan asing yang berfungsi mengubati simptom, mendiagnos dan mencegah penyakit. Ubat hanya diambil ketika kita sakit. Ketika sihat, pengambilan ubat adalah tidak perlu dan boleh jadi tidak baik untuk kesihatan.

Suplemen pula adalah makanan tambahan yang membekalkan nutrisi keperluan tubuh seperti nutrisi yang kita peroleh daripada pemakanan seharian. Bagaimanapun, suplemen (makanan tambahan) tidak boleh menggantikan makanan harian, tidak boleh mengubati, mendiagnos dan mencegah penyakit. Sebaliknya suplemen (vitamin, mineral, herba etc) boleh diambil untuk membantu proses penyembuhan penyakit berlaku dengan lebih cepat dan berkesan.

Oleh kerana suplemen membekalkan nutrisi yang diperlukan setiap hari, pengambilan suplemen tidak terhad ketika sakit sahaja. Sebaliknya seperti kita makan setiap hari untuk menghilangkan rasa lapar, suplemen juga boleh diambil setiap hari untuk memenuhi keperluan tubuh yang sihat.

Bagaimana pula dengan vitamin /  suplemen sintetik? Suplemen sintetik adalah diperbuat daripada bahan kimia yang dicipta untuk menyerupai bahan aktif semulajadi. Suplemen semulajadi pula adalah diekstrak daripada bahan alam semulajadi (tumbuh-tumbuhan). Walaupun kandungan suplemen semulajadi juga adalah kimia, tetapi suplemen semulajadi mengandungi kimia yang terhasil secara semulajadi (ciptaan Tuhan) berbanding suplemen sintetik yang mengandungi bahan kimia buatan (ciptaan manusia). Terdapat juga suplemen semulajadi yang diproses secara kimia.

Untuk baca apa kata Dr. Zubaidi tentang suplemen vs ubat, jemput klik di sini.

Saya harap entri ini membantu ramai pengguna di luar yang mencari-cari produk terbaik untuk kesihatan mereka. Shaklee adalah syarikat suplemen semulajadi yang memasarkan suplemen yang diproses secara organik setelah menjalani ribuan kajian saintifik dan ujian klinikal yang diiktiraf. Produk Shaklee disahkan halal oleh Islamic Services of America dan mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Syarikat Shaklee sendiri menjamin produk suplemen mereka selamat, semulajadi dan berkesan.

Hubungi saya untuk konsultasi percuma.

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Shaklee Effect: Pulih HFMD dengan Meal Shake.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah pagi ni saya diizinkan untuk berkongsi testimoni seorang pengguna Shaklee. Anak puan ni dah dijangkiti penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD). Sepanjang sakit puan tersebut bagi anaknya Mealshake dan ESP untuk bantu cepat pulih. Jom baca apa kata beliau:


"Salam. Nak share pasal MEALSHAKES dan ESP.

Kulit Wafa lepas HFMD (Hand, Foot and Mouth Disease), banyak yang menggelupas dan salin baru. Alhamdulillah sepanjang HMFD saya bagi MEALSHAKES dan ESP sahaja. Doktor ada bagi multivitamin dan ubat gatal untuk diminum juga, tapi saya tak bagi punkat Wafa. Hihi.

Sebab MEALSHAKES dah sedia terkandung multivitamin dan mineral yang diperlukan Wafa. Lagipun kandungan protein dalam MEALSHAKES dan ESP bantu cepatkan proses pemulihan kulit Wafa, Alhamdulillah. Selsema Wafa pun cepat sembuh sekarang. Sesudu sehari MEALSHAKES dan sedikit ESP bantu sihatkan Wafa setiap hari. #sangat in love dengan Shaklee."

Mealshake adalah serbuk protein berperisa French Vanilla yang dilengkapi multivitamin dan multimineral. Puan-puan yang ada anak kecil usia setahun ke atas, boleh cuba berikan Mealshake kepada anak-anak sebagai pelengkap nutrisi makanan harian.

Opps! MEALSHAKE BUKAN SUSU FORMULA!
Tak perlu beri banyak-banyak pun, sehari cuma sesudu kecil saja. Boleh campurkan dalam susu formula, susu ibu atau air suam. Ada juga kanak-kanak yang suka makan begitu saja. Sedap!

Jika berminat nak dapatkan Mealshake boleh hubungi saya. Ready stok untuk COD/pick up sekitar Parit Raja, Batu Pahat pun ada.


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...