"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Berapa Biji Telur Boleh Dimakan Sehari?

Assalamualaikum.Kita semua tahu bahawa telor mempunyai banyak kolesterol, dan kolesterol adalah antara penyumbang kepada sakit jantung. Namun telor juga adalah sumber protein yang baik, dalam masa yang sama ia juga sedap. Jadi berapa biji seminggu boleh kita makan?

Sekarang pakar pemakanan dah kurang strict dengan telor. Dulu mereka beritahu seseorang yang menpunyai masalah sakit jantung jangan makan lebih daripada dua biji seminggu. Sekarang mereka kata empat biji pun boleh.

Menurut Julia Zumpano, pakar pemakanan di Klinik Cleveland, Amerika, bagi seseorang yang tidak mempunyai masalah kolesterol tinggi, kencing manis atau masalah jantung yang lain, dia boleh makan sehingga enam biji seminggu.

Sebiji telor bersaiz besar mengandungi kira-kira 186mg kolesterol. Itu dah hampir mencapai tahap harian maksima bagi pesakit jantung. Justeru pada hari anda makan telor, kurangkan pengambilan makanan lain yang mengandungi kolesterol seperti daging, mentega dan keju. Cara memasak juga penting.

Zumpano mengesyorkan cara masakan kering atau tanpa minyak – telor rebus mata kerbau (poached egg), rebus atau goreng tanpa minyak (guna non-stick atau semburan masakan). Perlu ingat bahawa kolesterol berada dalam kuning telor justeru boleh makan putih telor semahunya.

[Sumber]

Bagaimana nak kawal kolestrol dan tekanan darah tinggi dengan Shaklee? Boleh cuba OmegaGuard dan Phytocol-ST.

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...