"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Punca Kolestrol Tinggi.

Assalamualaikum.

Ada banyak penyebab berlakunya masalah kolestrol tinggi dalam badan. Penyebab paling utama atau punca utama kolestrol tinggi dalam badan ialah disebabkan oleh pemakanan yang mengandungi lemak, gayya hidup tidak sihat dan seimbang. Berikut adalah 2 faktor penting yang menjadi penyebab kolesterol semakin meningkat:

1. FAKTOR YANG TAK DAPAT DIKAWAL

a. Keturunan. Apabila ada keluarga yang berkolesterol tinggi, maka besar kemungkinannya anak berisiko untuk mengalami masalah kolesterol tinggi. Risiko berlakunya masalah kesihatan biasanya 6 kali ganda bagi anak dibanding ibu bapa.

b. Usia. Setelah usia 20 tahun, kolesterol cenderung untuk meningkat. Pada golongan lelaki, kolesterol akan mudah naik setelah umur 50 tahun. Pada wanita pula, kolesterol akan mudah untuk naik setelah menopause.


2. FAKTOR YANG BOLEH DIKAWAL


 • Makanan telalu banyak lemak seperti mentega, biskuit, dan fast food 
 • Berat badan berlebihan
 • Kurang bersenam
 • Merokok
 • Gaya hidup tidak sihat
 • Stress
 • Diabetes mellitus
 • Minum kopi berlebihan
 • Diet yang salah
 • Obesiti


1. PEMAKANAN TIDAK SIHAT

BAnyak mengambil makanan tidak sihat akan menyebabkan tubuh kita mudah diserang penyakit dan mengalami banyak ganguan kesihatan. Makanan yang kita makan setiap hari biasanya mengandungi lemak, namuk tak semua lemak itu berbahaya asalkan diambil pada kadar yang berpatutan dan dari sumber yang semulajadi. Banyak menambil makanan berlemak akan meningkatkan aras kolestrol dalam badan.2. KURANG BERSENAM

Terlalu banyak diam atau jarang bergerak hanya akan membuat tubuh semakin lemah dan fungsi kerja organ tubuh tidak optimal. Lakukanlah senaman 2-3 kali dalam seminggu selama 30 minit setiap sesi. Senaman yang teratur dan sesuai dengan kemampuan dapat membantu dalam menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik.


3. MEROKOK

Rokok yang mengandung bahan kimia berbahaya bagi kesihatan tubuh yang juga mempengaruhi sistem kardiovaskular dalam berbagai cara, termasuk menurunkan kadar oksigen dan menyebabkan kerosakan pada jantung. Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Dr. Adam Gepner dari University of Wisconsin School of Medicine and Public Health di Madison, Amerika Serikat, didapati bahawa rokok dapat meningkatkan kolesterol jahat dalam darah dan membunuh kolesterol baik.


4. UMUR DAN JANTINA

Umur dan jantina juga mempengaruhi seseorang untuk diserang kolesterol. Dulu bmasalah kolestrol hanya dihadapi oleh orang yang lebih berumur, namun kini usia muda pun tak terlepas daripada kolesterol yang secara perlahan mulai meningkat. Umumnya kolesterol menyerang kaum lelaki ketika memasuki usia 40 tahun keatas dan pada wanita umumnya ketika memasuki tempoh menopause.


5. BERAT BADAN BERLEBIHAN

Seseorang yang mempunyai berat badan berlebihan menyimpan lemak dan kalori dalam tubuhnya. Ini menyebabkan individu yang berlebihan berat badan cenderung untuk diserang penyakit, termasuklah masalah kolestrol tinggi. Semakin banyak lemak dan kolesterol yang terkandung dalam darah, semakin buruk keadaan dan mudah mengalami masalah kesihhatan.

[Sumber]

SUPLEMEN SHAKLEE MENGATASI MASALAH KOLESTROL

Terdapat beberapa produk Shaklee yang sesuai untuk mengatasi dan mengawal masalah kolestrol tinggi. Produk tersebut adalah:

 • Phytocol-ST
 • OmegaGuard

Phytocol-ST HALANG KOLESTROL DARIPADA DISERAP

PHYTOCOL-ST Shaklee adalah formulasi proprietari yang berasaskan bahan-bahan yang telah terbukti secara klinikal berkesan untuk penyekatan penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol LDL.

 • Rumusan daripada beberapa jenis fitosterol asli yang aktif daripada tumbuhan, buahan, sayuran dan bijirin
 • Membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.
 • Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol dalam lebih 80 kajian
 • Membekalkan 100% nilai fitosterol harian sepertimana disyorkan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).
 • Tiada pengawet, pewarna, perisa atau pemanis tambahan.

Bagaimana Fitosterol bertindak

Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol bersaing dan akan mengalahkan kolesterol dalam penyerapan di dalam usus. Saiz fitosterol yang lebih besar daripada kolestrol menyebabkan laluan yang menyerap kolestrol tersumbat dan tidak dapat dilalui oleh kolestrol. Ini bermaksud apabila anda mengambil banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang akan di serap di dalam tubuh anda dan semakin tinggi peluang untuk anda merendahkan paras kolesterol LDL anda. Selepas 4 jam, kolestrol dan fitosterol yang tak dihadamkan akan disingkirkan daripada badan melalui proses perkumuhan.

Terdapat lebih 80 kajian yang menyokong dengan menghalang kolestrol daripada diserap ke dalam darah, fitosterol dalam membantu mengurangkan aras kolestrol LDL.OMEGAGUARD BAKAR LEMAK DALAM BADAN

Minyak ikan Omega 3 pula adalah asid lemak yang penting bagi metabolisma normal kerana ia mengandungi Asid Lemak Tak Tepu (EPA) bagi mengurangkan inflamasi seluruh badan. Produk ini juga sesuai untuk penghidap masalah kesihatan hipertrigliseridemia, kardiovaskular sekunder dan tekanan darah tinggi. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan kepada pesakit jantung koronari supaya mengambil 1 gram minyak ikan seperti produk ini setiap hari.

OmegaGuard mampu mengurangkan aras mendapan kolestrol dalam salur darah, sekaligus merendahkan risiko tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan strok. Antara kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee adalah:-
 • Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)
 • Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.
 • Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.
 • Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu- satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
 • 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.
 • Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

Gabungan Phytocol-ST dan OmegaGuard bertindak mengatasi masalah kolestrol dari luar dan dalam. Dengan Phytocol-ST,kolestrol daripada makanan dihalang daripada memasuki badan. Manakala OmegaGuard pula menyingkirkan kolestrol yang telah sedia ada termendap dalam salur-salur darah. InshaAllah keduanya merupakan ikhtiar terbaik dan berkualiti untuk mengatasi masalah kolestrol.ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...