"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kautsar 1 Tahun 6 Bulan.

Assalamualaikum.

Agak lama tak post entri di sini ye. Alhamdulillah, saya sibuk dengan pelbagai urusan dan pelbagai keutamaan. Alhamdulillah dalam kesibukan yan Allah izinkan tu, makin ramai yang percaya saya sebagai SID pilihan mereka. Walaupun terpaksa kurangkan aktiviti bisnes, tapi makin banyak order yang masuk.

Buat rakan-rakan yang sama-sama berniaga seperti saya, yakinlah rezeki itu jaminan Allah swt.

Nak cerita sikit tentang Kautsar je hari ni. Tengah bulan hari tu Kautsar dah selamat cucuk vaksin 1 tahun 6 bulan. Sekejap anak ibu abah dah besar. Dah setahun setengah umurnya.

Masa nurse siap-siapkan vaksin nak cucuk, Kautsar perhati je. Bila ibu pegang kaki Kautsar kuat-kuat, pun Kautsar tak melawan. Bila nurse cucuk je, Kautsar cakap, "Cakit".

Hahaha. Gelak puan nurse tu dengar.

Tapi Kautsar tak menangis langsung. Lepas cucuk, Kautsar terus berdiri dan salam nurse. Lepas tu Kautsar nampak getah gelang, Kautsar minta getah gelang kat nurse tu. Layan jela. Hihi.

Dalam kereta tu Kautsar meragam sikit, mungkin baru rasa sakitnya. Tapi tak sempat sampai rumah Kautsar dah ok macam biasa. Sampai rumah kami terus bagi ubat demam, siap sedia mana tau Kautsar akan demam. Tapi tak demam pun. Terus aktif macam biasa.

Kuat anak ibu abah ni ye. Hihi.

Lepas ni dah tak ada cucuk lagi. Nurse-nurse kat klinik semua kenal Kautsar walaupun jarang jumpa. Mungkin sebab ibu rajin mulut bercerita pasal Kautsar kan. Walaupun perangai Kautsar masih macam baby, tapi saiz Kautsar tinggi. Sama tinggi dengan anak-anak kawan ibu yang usia 2-3 tahun.

Pada usia sekarang Kautsar dah pandai letak cawan atas meja lepas minum. Lepas minum habis Vitagen, Kautsar terus buang dalam bakul sampah. Makin hari makin banyak perkataan yang Kautsar sebut. Kami bual dengan Kautsar macam biasa, tak pernah betul-betul ajar Kautsar baca, sebut atau kira. Tapi Alhamdulillah perkembangan Kautsar kalau tak lebih baik pun, sekurangnya setanding kanak-kanak seusianya.

Dan yang paling tak tahan, Kautsar nak berkepit dengan ibu je. Langsung taknak jauh (kecuali ikut abah pergi kedai). Sabar jela anak. Ibu tak kurus-kurus pun layan Kautsar. Tak cukup manja lagi ni.

Hihi.

Kautsar dengan Cik Eli dan Abang Luqman. Gambar dua hari lepas :)


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...