"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Tips: Petua Kenyang Lebih Lama

Assalamualaikum.

Minggu lepas baru je kita rayakan hari raya korban. Saya makan berulangkali, ketupat, rendang, sup daging merah. Memang susah nak kawal makan ketika musim raya, kan? Nah, sekarang dah selesai hari raya korban, mesti ramai yang nak kembali slim.


Jom saya kongsikan beberapa petua nak kawal makan, enyang lebih lama.
 1. Sebelum makan, minumlah air terlebih dahulu. Yang disarankan oleh pakar pemakanan adalah segelas dua gelas. Sebab dengan meminum air, perut kita sudah rasa kenyang jadi pengambilan makanan yang berat akan berkurang. Yang ini memang saya akui kerana saya selalu amalkannya.
 2. Di dalam masakan, kalau boleh cuba guna cuka dan kulit kayu manis untuk perisa (jika boleh lah). Cuka dan kulit kayu manis boleh menyebabkan kita rasa kenyang lebih lama. Tak percaya? Cubalah.
 3. Sayur-sayuran hijau dan berwarna oren (seperti lada benggala warna kuning dan carrot) mengandungi 90% air di dalamnya, maka bila kita lebihkan mengambil sayur-sayuran sebegini, kita akan lebih cepat rasa kenyang. Sekali lagi saya akui, kerana saya juga pernah mengamalkannya terutama sekali dengan memakan lada benggala (capsicum) yang pelbagai, memang cepat kenyangnya.
 4. Ubi kentang sangat mujarab untuk memberi kekenyangan sehingga 24 jam. Agaknya sebab itulah orang Korea suka sangat makan kentang rebus atau bakar. 
 5. Ikan itu lebih mengenyangkan berbanding daging. Jadi lebihkan memasak ikan. Lagipun, ikan itu elok untuk jantung.
 6. Kekacang juga boleh mengenyangkan untuk di makan waktu tengok TV ke, atau antara waktu makan.
 7. Akhir sekali, oats, kekacang (beans) dan telur adalah antara sajian yang memberi kekenyangan yang lama. 


KENYANG LEBIH LAMA DENGAN SHAKLEE


ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

Energizing Soy Protein ini diktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat intensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan. 

Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi non-GMO’ (Non-Genetically Modified Organism) yang mana  ia diproses pada kadar suhu yang rendah. 

Tambahan pula, setiap 850g (satu tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.

ESP dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan asid amino yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. 

Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur tua dan muda. Manakala, kandungan Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, 
menjadikan ia sangat sesuai juga kepada pengidap kencing  manis.


CINCH SHAKE MIX

Cinch Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan. Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch Shake membantu anda menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda.

Setiap kali anda menikmati Cinch Shake, anda akan memperolehi 24 gram protein dan ini adalah penting. Mengapa? Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda. 


Kelebihan Cinch Shake Mix:
 • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut
 • Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusina
 • Diperkaya dengan Leucine untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
 • Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
 • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
 • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
 • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
 • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
 • Soya bukan GMO

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...