"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Babywearing: Gendong Little Arfa.

Assalamualaikum.

Rehan dah mula gendong Arfa sejam umurnya 30 hari. Asalnya rehan nak mula gendong masa umur arfa masih belas-belas hari tapi zauj Qusyairi kata tunggu sampai 30 hari dulu. Rehan patuh jela.

Arfa senang digendong sebab Arfa lahir je berat dah dekat 4 kilo. Bayangkanlah chubby badannya tu. Hihi. Selain tu, sama macam kakak Kautsar, Arfa sejak lahir tulangnya dah tegap. Malah hari pertama rehan bawa Arfa balik rumah dari hospital pun Arfa dah tunjukkan tanda-tanda tulang kuat. Bila dibaringkan tiarap toleh ke kanan, Arfa pandai angkat kepala dan toleh ke kiri sendiri.

Jadi nak gendong Arfa memang tak ada masalah. Tak ada rasa ngeri. Tapi tak pula maksudnya rehan tak berhati-hati. Dah namanya anak, mestilah kita berhati-hati. OK, jom layan gambar rehan gendong Arfa.

First time gendong Arfa, kat dalam rumah je. Masuk wrap teruk lelap.

First time gendong masa shopping. Tak habis pantang lagi ni.
Kat Zoo Taiping. Dia buat muka seposen je ibu tangkap gambar dia.

Kat Zoo Taiping. Tidur lagi.

Nasib baik ibu wrap Arfa. Kalau tak giraffe ngap dia. Hihi.
Untuk baby bawah 4 bulan, menggendong paling selamat guna stretchy wrap. Rehan beli stretchy wrap jenama Boba, atau orang panggil Boba Wrap. Kedai depan rumah rehan ni jual RM160+ je. Selain Boba, Moby Wrap pun ok.

Kalau perasan dalam gambar pertama dan kedua tu kat leher Arfa ada gulung-gulung kan. Tu rehan gulung towel kecil utk support leher Arfa. Maklumlah, baby besar ni belum kuat untuk support kepala dia. Dalam gambar kat Zoo Taiping rehan tak buat towel gulung tu sebab terlupa bawa towel. Kena support pakai tangan sendiri jela. Tapi masa ni baru sehari dua habis pantang, Arfa punya leher boleh tahan kuat, jadi kebanyakan masa walaupun rehan support pakai tangan tapi Arfa sendiri yang kawal leher dan kepala dia.

Lepas usia baby 4 bulan baru boleh gunakan SSC untuk gendong. Tapi setakat ni rehan plan nak wrap juga. Kalau Arfa 4 bulan nanti mungkin dah tak sesuai guna Boba Wrap. Jadi kena gunakan woven/cotton wrap yang lebih tebal dan kukuh.

Gear babywearing apa kegemaran anda? Jom kongsi sikit.


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...