"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Untuk Yang Suka Shopping Online, Mesti Faham Perasaan Ni.

Assalamualaikum.

Ibu-ibu yang tengah berpantang, mesti ada pernah rasa bosan kan. Maklumlah, tak boleh keluar rumah, terperap je. Jadi tabiat ibu-ibu muda dalam pantang biasanya suka sangat shopping online. Tak dapat shopping betul-betul, shopping online pun jadilah. Hihi.

Samalah dengan rehan. Berpantang baru-baru ni memang terasa kebosanannya. Maklumlah gaya hidup rehan kan agak aktif ke sana ke sini. Ada je tempat kena pergi. Bila terperap kat rumah, terasa lambatnya masa berlalu. Nak kasi cepat sikit masa berjalan, rehan download apps Lazada. Kikiki. Zauj kesayangan geleng kepala.


Hasil pemerhatian rehan sepanjang tempoh shopping online hari tu, ada beberapa perasaan yang tak boleh dielakkan kalau kita selalu shopping online. Rehan tau ramai yang faham perasaan ni. Haa, perasaan apa tu?

1. Ada tab Shopping Cart kat laptop, ready untuk Checkout.
Biasalah, sementara idea tak sampai nak berblogging apa, kita cuci mata kat kedai-kedai online dulu. Tau-tau ada shopping cart penuh, ready nak checkout je. Time tu sibuk mesej zauj kesayangan: "Abang, mintak no card abang jap". Sambil bersuara manja. Fuh, semoga jampi menjadi.

2. Rutin tiap-tiap hari mesti nak cek online shop kegemaran.
Pukul 10 pagi lepas mandikan baby, buka Groupon. Pukul 1 tengahari lepas makan nasi jenguk Lazada. Pukul 4 petang sambil pam susu singgah FabulousMom. Ada je barang diintai. Ada je yang masuk shopping cart. Hari-hari posmen datang rumah sampai dah kenal.

3. Email promosi lagi banyak daripada email personal.
Haa yang ni ramai kantoi. Dalam sehari tu berpuluh-puluh email promosi masuk inbox. Warehouse Sales la, Members Only Sales la, Pre-GST Sales. Macam-macam sales. Kadang tu dapat email Online-Shop-Sekian-Sekian Misses U. Hamboi, misses me ke misses my credit?

4. Hafal no kad bank.
Bukan setakat no kad, no ccv dan expiry date pun hafal sekali. Bukan satu, tapi hafal semua no kad yang ada. Dengan no kad zauj kesayangan pun hafal jugak. Hahah.

5. Stress dan risau bila line internet slow masa buat bayaran.
Tunggu page iPay tak loading-loading. Stress. TAC number tak sampai-sampai. Stress. Verification dah sudah-sudah. Stress. Thank you for your payment, your order is in process. Fuh, bahagia!

6. Tak sabar nak tunggu barang sampai.
Yang best tentang shopping online ni, bila barang sampai rasa macam dapat hadiah daripada diri sendiri untuk diri sendiri. Kan seronok tu. Bila dah dapat sms notification yang barang dah shipped out, rasa macam nak ambil cuti duduk rumah tunggu posmen sampai je. Kalau terlepas posmen, nak tunggu ambil barang kat pejabat pos esoknya rasa tak sanggup sangat. Walaupun cuma beli housing handphone je.

7. Dapat kejutan dari diri sendiri.
Kadang-kadang kita lupa ada order barang kan. Tau-tau posmen datang hantar kotak. Bila buka, Yay! Surprise untuk kita dari kita juga. Rasa macam hari raya. Haha.

So apa barang yang rehan pernah beli online? Banyak sangat sebenarnya.

Masa pregnant Kautsar dulu, boleh kata segala barang beli online je. Beli Set Hamil, Berpantang dan Breastfeeding Shaklee pun online. Tau-tau sampai sekotak besar. Yippie! Selain tu rehan beli breast pump Ameda kesayangan rehan tu pun secara online. Very the bargain. Jimat ratus ratus ratus tau.

Yang terbaru rehan banyak beli barang-barang rumah. Baru-baru ni rehan beli oven Morgan 20 Liter cuma RM88 termasuk pos. Murah kan? Selain tu rehan ada beli kuali 3 pieces non-stick ceramic-coated pan harga RM99. Beli filem polaroid untuk camera Instax kitorang 4x10's cuma RM80. Yang rehan tengah tunggu barang belum sampai satu Hand-held Rechargeable Vacuum Cleaner dan 4 pasang seluar basahan untuk Kautsar.

Awak-awak suka shopping apa?


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...