"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Tips: Cara Download Video Dari Youtube.

Assalamualaikum.

Sejak-sejak ada anak ni, wajib ada youtube. Kautsar banyak belajar dari youtube. Jadi pada kami, youtube ni saluran yang penting. Masalahnya bila kita biarkan anak-anak menghadap youtube, tak elok untuk perkembangan anak. Satunya, anak tekan-tekan video kat youtube tu sampai ke mana-mana video yang mungkin tak baik untuk rohani dan mental anak. Keduanya, susah kita nak pantau bila anak sendirian main tekan-tekan kat telefon. Karang ada juga yang terdelete, habislah.

Jadi pada kami, cara terbaik untuk bagi anak tengok video dengan pemantauan ialah dengan mendownload video yang nak ditengok, kemudian pasang kat TV. Jadilah aktiviti keluarga kami menyanyi nursery rhymes dan mengekek-ngekek tengok gelagat Marsha & Bear.

Kalau ada yang masih tak tahu, rehan nak share cara paling senang untuk download video dari youtube. Cara ni kawan rehan yang bagitahu jadi apa salahnya rehan share dengan pembaca lain kan.


DOWNLOAD VIDEO DARI YOUTUBE

  1. Buka video yang nak didownload.
  2. Pada address bar browser anda, letakkan "ss" di URL sebelum perkataan youtube. URL anda akan kelihatan begini: http://ssyoutube.com/.....
  3. Nanti akan keluar windows baru macam dalam gambar bawah. Anda telah di redirected ke laman SaveFrom.net.
  4. Pilih saiz video yang nak di download di sebelah kanan. Untuk gambar jelas terang cun melecun di TV, pilih MP4 720p.
  5. Ada button download warna oren kat sebelah kanan, klik download. Tunggu download siap.


Cara ni senang kan. Tapi ada satu kekurangan. Kalau buat macam cara kat atas ni, ada limited saiz. Video bawah 100Mb je yang boleh download kalau tak silap rehan. Habis tu macam mana nak download kartun panjang-panjang yang saiznya besar?

Masih gunakan SaveFrom.net tu juga. Sebelum tekan button download tu, cuba cari ada button untuk install tool SaveFrom.net ni kat desktop/laptop. Install dulu, lepas tu buka video yang nak di download kat youtube. Tak payah letak "ss" tu lagi, sebab kat youtube tu sendiri ada button "Download" warna hijau. Boleh terus tekan download kat youtube, tak perlu redirect ke laman SaveFrom.net.

Kalau tak jumpa button install tu, cuba download video yang panjang-panjang lebih kurang sejam guna cara pertama tadi. Video panjang ni saiznya besar jadi tak boleh gunakan cara pertama yang letak "ss" tu. Bila tekan download, nanti akan keluar pop-up yang maklumkan download tak berjaya sebab saiz fail besar sangat. Pop-up tu akan cadangkan kita install tool SaveFrom.net di desktop/laptop. Install je dan button download warna hijau akan muncul kat semua video kat youtube.

Cubalah. Senang sangat. Rehan siap ada pendrive 8Gb khas isi video kautsar. Itu pun rasa tak muat. Hihi. Selamat mencuba.



ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...