"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kenapa Rehan Sayang Bisnes Shaklee

Assalamualaikum.

Hari ni rehan mood sentimental, so rehan ingat rehan nak share sikit la kenapa dan mengapa rehan pilih bisnes yang rehan sayang sangat ni: Shaklee.

Kalau nak cerita kelebihan bisnes Shaklee, latar belakang dan reputasi syarikat, panjang berjela-jela oii. Kalau awak-awak google pun dah macam-macam SID lain share pasal latar belakang Shaklee dan segala macam kelebihan reputasi Shaklee sebagai pengeluar vitamin berkualiti. Rehan share sikit-sikit jela ye.

Jual produk suplemen bukan main-main tau. Produk yang kita jual tu orang nak makan sebagai ikhtiar untuk kesihatan yang lebih baik. Jadi kita sebagai penjual ada tanggungjawab untuk pastikan produk kita berkualiti dan selamat. Mula-mula dulu rehan tak berani nak jual suplemen. Walaupun jenama Shaklee dah terkenal sangat-sangat.

Bila rehan makan sendiri Shaklee ni berbulan-bulan, rehan rasa apa yang rehan tak rasa masa rehan makan suplemen jenama lain sebelum tu. Rasa perubahan ketara pada kesihatan. Badan segar, tak cepat letih. Masa tu rehan study pasal syarikat Shaklee.

Memang Shaklee pengeluar produk suplemen yang dah established. Malah perkataan vitamin  yang kita guna sekarang ni pun asalnya daripada Shaklee. Tak percaya? Percaya lah. Masa mula-mula dulu lebih kurang 100 tahun lepas, Shaklee hasilkan multivitamin pertama di dunia yang dinamakan Vitalised Mineral. Lama-lama nama tu diringkaskan sebagai vitamin. Produk multivitamin Shaklee yang merupakan pertama di dunia tu diberi nama Vita-lea. Kalau produk syarikat tu sendiri dah jadi kata nama am yang digunakan di seluruh dunia, nak kata apa lagi?

Yang sebenarnya rehan pilih bisnes Shaklee sebab bisnes ni paling tak serabut kepala, ZERO RISIKO dan senang dapat untung. Yeke? Yela, sebab kiraan bonus adalah mengikut bulan. Bulan ni buat kerja, bulan depan dapat bonus. Tak payah pening. Nak jual produk tak susah sebab jenama dah terkenal kan, orang sendiri cari kita untuk beli. Bulan pertama rehan join Shaklee dapat bonus RM34 sebab beli untuk diri sendiri. Bulan kedua rehan dapat bonus tak ingat berapa exactly tapi dekat cecah RM100 juga. Masa tu baru mula share pasal Shaklee kat fb. Adalah dalam 2-3 post seminggu. Hahah.

Lepas 10 bulan, bonus rehan RM2000. Ye. Dua ribu ringgit Malaysia.

Cuba bagitau rehan bisnes apa yang cepat dapat untung macam ni, tak payah fikir macam-macam, cuma share je apa yang kita rasa. Itu pun terus terang rehan cakap, rehan ni zero background tentang bisnes dan sepanjang 10 bulan tu rehan tak buat bisnes fulltime pun. Cuma share-share kat fb dan blog bila sempat je.

Ok tamat cerita duit. Sebab lain rehan suka join bisnes Shaklee sebab family bisnes Shaklee yang rehan join ni best sangat. Rehan taktau la pasal team lain, tapi team yang rehan join sangat membantu rehan rapat bukan saja dengan orang, malah dengan Pencipta. Rehan berubah boleh kata 180 darjah. Dulu rehan pendiam tak suka bercampur orang, sekarang rehan lebih ceria suka nak berkongsi pendapat dengan orang lain. Dulu rehan buat ibadat yang wajib-wajib (itu pun kadang kadang ada lompong), sekarang Alhamdulillah berganda lebih baik daripada amalan rehan dulu.

Kawan-kawan yang rehan kenal melalui Shaklee pun sangat baik, yang tak pernah berjumpa tapi dah macam ahli keluarga. Macam dah kenal lama. Dan Alhamdulillah, asbab Shaklee rehan dapat sambung semula ukhuwah yang terputus dengan ramai kawan-kawan lama.

Ada banyak lagi sebab tapi rehan nak skip terus ke point paling penting (sebab budak comel arfa dah bunyi seren ajak ibu tidur sama). Paling utama sebab rehan sayang bisnes Shaklee ni sebab dah terlalu banyak manfaat kesihatan yang rehan dapat, keluarga rehan dapat, kawan-kawan rehan dapat dan bermacam orang yang turut sama dapat manfaat kesihatan melalui rehan dan Shaklee. Puas sangat hati dapat bantu ramai orang untuk dapatkan kehidupan yang lebih berkualiti.

Sekarang rehan nak check in duty ibu mithali (read: tidur peluk-peluk dengan arfa). Jumpa lagi!

Salam sayang,
Qusyairi, rehan dan anak-anak


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Dilema Ibu Comel.

Assalamualaikum.

Mesti ramai dah perasan kan header baru blog ni. Saja rehan tukar header baru sebab dah dapat anak baru kan. Hahah. Rehan memang macam tu. Dulu lepas bersalin Kautsar baru rehan tukar header gambar pregnent. Ni arfa pun dah makan baru rehan nak up gambar mengandung arfa dulu. Tagline tu pulak rehan pilih sebab masa buat header tu punya la kelam kabut bergegas sementara anak-anak tak kacau, main bantai je apa-apa yang bunyi macam catchy. Hahahahah.

Nampak tak betapa comelnya rehan masa pregnent. Gitu la kekdahnya rehan kalau pregnent. Perut besar yang amat (dalam gambar ni perut pregnent 8 bulan rehan berjaya disorokkan oleh Kautsar dan camera trick), Masa pregnent Kautsar dulu tak secomel ni tau, muka pun tirus lagi masa tu. Tapi pregnent kali kedua ni memang serba serbi bulat. Hahaha.

Lepas bersalin lebih kurang masa hujung pantang tu rehan dah turun banyak kilo. Bahagian-bahagian yang bulat pun dah banyak yang kempis. Tapi dilemanya sebab suami rehan ni suka rehan bulat-bulat macam beliau jugak. Rajin la sangat beliau bagi rehan makan supaya sama-sama kami maju ke depan (perut sahaja).

Jadi apa yang dah jadi sekarang rehan pun dah mula membulat semula. Hahaharuuu. Pernah jugak rehan tegur suami, minta beliau jangan la asyik ajak rehan makan. Nanti rehan bulat. Kalau rehan bulat nanti rehan tak seronok. Pastu beliau balas dengan nada sayu mendayu-dayu, "Kalau tak ajak sayang makan, nanti abang nak makan dengan siapa?"

Logik jugak tu kan. Makan jela.
Bulat pun bulat la labu.
Suami happy, kita pun bahagia. Kan?

Hihi. Maka rehan fikir tak payah la nak kurus-kurus sangat. Ikutkan hati memang nak lawa macam model, tapi pilihan suami yang lagi utama. Biasakan buat suami gembira, kita pun akan gembira. Ewah.

Tapi jaga-jaga. Bulat yang terkawal tu ok. Jangan cecah obesiti pulak. Jadi macam mana nak dapatkan bulat yang terkawal tu? Rehan makan suplemen untuk kawal berat badan jangan sampai berlebihan. Alhamdulillah rehan makan Omega, Lecithin dan Alfalfa. Berat terkawal. Susu badan meriah.

So kalau siapa yang dalam situasi sama macam rehan ni, bawak-bawak la kawal berat badan suami isteri dengan suplemen yang selamat dan suci yang tak memudaratkan kesihatan. Ingat tau, suplemen ni bukan ubat kurus. Tapi makanan tambahan. Sebut ramai-ramai: MAKANAN TAMBAHAN.

Pandai.

Kalau nak tau lebih macam mana rehan kawal selera dan berat badan, jemput wasap rehan terus ye. Senang nak cerita sambil beramas mesra. Ops. Beramah mesra ok. Beramah mesra.

Ok jumpa dalam next entri inshaAllah.

Salam sayang,
Qusyairi, rehan dan anak-anak syurga.



ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Giveaway Sempoi By Mrsfara.


Assalamualaikum.

Ni first time rehan nak join giveaway ni. Perasaan nervous pulak. Hahah. Sebenarnya rehan, suami dan anak-anak baru je sampai daripada bermusafir 3 hari 2 malam di johor bahru, Biasalah suami ada kerja sikit, kita bawa anak-anak jalan-jalan sekali.

Sampai rumah anak-anak pun dah pengsan, rehan dapat la buka blog. Tengok adik manis kita Mrs Fara ada buat giveaway la. Teruja pulak nak join.

Kalau nak tau rehan kenal fara ni melalui blog je pun. Rasanya dah setahun lebih kami kenal. Tapi tak pernah jumpa lagi. InshaAllah satu hari nanti ye fara :D

Macam mana kami kenal? Haa masa tu fara tengah tunggu masa bersalinkan cik Aimi sado. Rehan pulak baru lepas bersalinkan Kautsar. Dan yang menjadikan kami kawan adalah video rehan lahirkan Kautsar. Hahah. Rehan tunjuk video tu kat kawan-kawan rapat dan orang yang rehan percaya je tau. Allah bukakan hati rehan share video tu dengan fara sekali.

Alhamdulillah kami kawan sampai sekarang. Fara dah macam adik yang rehan tak pernah ada *maaf direct translation detected*.

Hari ni rehan nak balas support fara yang selama ni gigih support rehan. So rehan nak join giveaway fara ni.

Kalau menang dapat hadiah produk Babies Blinq tau. Heheh.

Kalau ada kawan-kawan yang join giveaway ni jemput-jemputlah. Kalau menang Alhamdulillah. Kalau tak menang tak rugi apa pun.

Ok, rehan nak rehat dulu (nak pulun buat kerja yang tertunda masa cuti).
InshaAllah jumpa lagi dalam next entri.

Salam sayang, peluk cium bantal busyuk,
Qusyairi, rehan dan anak-anak syurga kami.



ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Tips: Cara Senang Bersihkan Kotoran Minyak Di Dapur.

Assalamualaikum.

Rehan faham mak-mak mesti stress bila dapur kita kotor kan. Lebih-lebih lagi lepas memasak tu boleh rasa dapur, meja dan lantai berminyak-minyak.

Apa susah. Mop je la!

Huhu. Senang cakap tapi susah nak buat. Lebih lagi kalau ada anak kecil. Bila tak melayan anak, baru dapat jamah nasi dan je tandas. Sempat pula nak mop lantai dapur kan. Hehe.

Nah rehan nak share cara rehan bersihkan dapur. Lepas masak dan lepas makan, dapur dan meja rehan berkilat-kilat. Lantai dapur pun bersih tak berminyak.



Cara rehan senang sangat. Rehan guna pencuci serba guna Shaklee Basic H. Cuma bancuh beberapa titik dalam bekas spray. Lepas tu dah boleh guna untuk bersihkan meja, dapur dan lantai yang berminyak.


Berkilat tak berkilat meja rehan tu, tengok la sendiri. Bersih sangat kan. Semut-semut pun jauh. Setiap kali lepas memasak rehan cuma spray bancuhan Basic H ni kat dapur. Lepas tu lap pakai kitchen towel. Senang sangat minyak tanggal.

Baru-baru ni tetamu datang rumah rehan. Rehan masak bihun tomyam. Menumis tomyam tu sampai berminyak-minyak lantai dapur tau. Rehan cuma spray bancuhan Basic H ni kat lantai. Lepas tu rehan lap pakai tangan je lantai dapur tu. Tak sampai 5 minit dah berkilat dan tak berminyak. Sesuai sangat kalau mak mertua nak datang rumah. Haha.

Rehan suka Basic H ni sebab tak payah bilas. Syaratnya bancuh sikit je, kalau separuh baldi air nak mop lantai tu rehan bancuh dalam 5-6 titik je. Basic H ni sangat concentrated. Kalau bancuh banyak-banyak nanti melekit.

Lagi satu sebab rehan suka Basic H Shaklee sebab diperbuat daripada bahan semulajadi. Untuk mak-mak yang ada anak kecil macam rehan, penting gunakan pencuci semulajadi supaya selamat untuk anak-anak. Mainan Kautsar dan Arfa pun rehan cuci dengan Basic H. Bancuh cair-cair je.

Lagi kelebihan Basic H ni ada dalam gambar kat bawah ye.


Siapa berminat nak dapatkan Basic H Shaklee ni boleh hubungi rehan secara wasap atau pm kat facebook. Bukan taknak jawab call tapi faham-faham la orang anak kecil ni, telefon pun silent selalu takut yang kecil-kecil tu berebut. Hehe.

Ok jumpa dalam entri seterusnya. Sebelum tu kita baca dulu Penghulu Istighfar ni:

Ya Allah! Dikaulah Tuhanku, Tiada Tuhan melainkan Dikau; Dikau yang menciptakan daku dan daku adalah hamba-Mu. Dan sedaya mampuku, daku berpegang dengan janji dan sumpah setiaku terhadap-Mu. Daku memohon perlindungan-Mu daripada segala kejahatan yang telah dilakukan; Daku mengakui akan segala nikmat yang Dikau berikan kepadaku dan daku mengakui akan dosa-dosaku. Maka ampunilah daku kerana tiada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Dikau.

Salam sayang,
Qusyairi, rehan dan anak-anak.

Makanan Pejal Bayi: Puree Kentang dan Bayam.

Assalamualaikum.

Dalam entri sebelum-sebelum ni rehan ada share tentang peraturan 4 hari untuk perkenalkan makanan pejal pada bayi. Masa Kautsar mula-mula makan dulu rehan memang ikut peraturan tu. Tak ada masalah. Kali ni rehan perasan Arfa taknak makan buah atau sayir saja. Arfa nak makanan yang kenyang macam labu, ubi.

Tapi masalahnya rehan takut Arfa sembelit. Sebab masa Arfa makan labu, dah dua hari makan baru Arfa membuang. Rehan takut kalau Arfa sembelit bila makan ubi-ubi je tak bersulam buah atau sayur.


Jadi baru-baru ni rehan buatkan puri kentang campur bayam untuk Arfa. Bayam tu tujuannya nak elakkan sembelit. Hehe. Alhamdulillah Arfa suka sangat makan puri kentang bayam ni. Bila nampak mangkuk kuning dan sudu biru dia terus tergelak-gelak. Kalau lambat suap marah tau. Haha.


Nampak tu semangat teruja nak makan. Arfa jenis cepat lapar dan makan banyak. Kena bagi makan cepat, kalau tak dah kelaparan nanti bad mood orangnya. Hihi.

Ibu-ibu boleh la cuba buat puri kentang bayam untuk baby. Tak susah pun. Cuma rebus kentang sampai lembut. Dah lembut tu boleh terus masukkan bayam sekejap. Lepas tu boleh tos dan blend. Campur air banyak sikit supaya tak pekat sangat.

Selamat mencuba.

Salam sayang,
Qusyairi, Rehan dan anak-anak



ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Tips Bawa Suplemen Ketika Travel.

Assalamualaikum.

Hari ni tergerak nak cerita pasal sihat di mana-mana. Yelah. Rehan ni orangnya lembik. Tak cergas. Cepat letih. Cepat stress. Katanya penyakit keturunan sebab rehan tengok semua adik beradik rehan macam ni. Haha.

Jadi rehan perlu la sentiasa konsisten makan suplemen. Kalau miss suplemen, bertambah-tambah lembik rehan.

Kat rumah tak ada masalah. Sebab rehan letak suplemen kat ruang tamu, sebelah meja makan. Biasanya rehan letak kat atas meja makan. Tapi raya-raya ramai orang nak datang rumah makan-makan rehan alih la ke tepi.

Masalahnya bila rehan travel. Rehan ni agak kerap travel. Dalam sebulan boleh kata seminggu dua mesti ada travel. Kadang balik kampung Perak. Kadang balik JB. Kadang ada kelas atau seminar atau bengkel atau mesyuarat. Jadi rehan kena la bawa sekali suplemen sepanjang rehan travel.


Tudia suplemen rehan. Agak-agak terbawa ke semua ni bila travel??

Dah tentu la tak. Berat nak angkat semua sekali. Hihi. Habis tu macam mana nak bawa semua suplemen ni masa travel?


Ni solution rehan dulu. Bawa pillbox ni. Yang mana nak makan banyak rehan isi dalam botol kecil ni. Lepas tu isi dalam satu beg kecil atau dalam beg tangan pun boleh. Tapi sebab rehan mana pakai beg tangan sejak bersalinkan Kautsar, jadi rehan isi dalam beg pampers je.

Sekarang lagi mudah. Sebab rehan ada multi pillbox eksklusif drp Shaklee. Best sangat.


Comel kan? Dalam ni boleh isi banyak jenis suplemen. Yang nak makan banyak ada compartment yang besar untuk simpan. Paling best sebab bila ditutup jadi kompak sangat. Senang nak simpan. Tak makan ruang.

Jadi tak ada alasan tak makan suplemen bila travel. Senang sangat bila ada pillbox macam ni kan?

Siapa nak pillbox ni boleh cari rehan ye. Rehan nak kongsi dengan orang yang betul-betul berminat jaga kesihatan je.

Jumpa lagi dalam next entry.

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Resepi Cheese Baked Meat Ball Carbonara: Tak Perlu Prego.


Assalamualaikum.

Ceritanya semalam rehan bukak peti sejuk. Ternampak la meat ball satu tupperware tersorok dalam freezer. Tengahari tu sambil berkejar-kejar tengokkan Arfa dan Kautsar, rehan sempat la buat sup meat ball (orang jawa panggil bakso). Sedap Kautsar makan.
Ada lah baki lagi separuh tupperware. Jadi rehan fikir nak masak cheese baked meat ball carbonara. 

Dulu masa rehan belum mengandungkan Arfa memang rajin masak carbonara. Macam-macam resepi rehan pernah cuba. Semalam bila nak masak semua resepi rehan lupa. Tapi apa susah, Google kan ada.
Rehan google punya google resepi carbonara, semuanya gunakan sos Prego. Apakah? Share resipi masak guna Prego?? Wasnt that funny?

Ops. Speaking london pulak.

Maka terzahirlah status di facebook rehan seperti gambar di atas. Geram tau geram. Bukan susah pun masak carbonara sampai semua orang kena guna Prego. Maka disebabkan geram, rehan hantam je masak guna resepi ingat-ingat lupa. Hantam je.

Ni rehan nak share cara buat Cheese Baked Meat Ball Carbonara dengan sangat mudah, gerenti jadi, gerenti sedap. Tak payah nak sukat-sukat sangat. Agak-agak je.

Bahan-bahan:
10-15 biji meat ball
1 biji bawang holland sederhana besar dipotong dadu
2 biji bawang putih sederhana besar dicincang / diketuk
2-4 biji cendawan butang dihiris
1/2 biji lada benggala dihiris
2-4 biji cili hijau
1 sudu mentega
2-3 cawan susu segar Dutch Lady
3 keping cheese petak dicarik
Serbuk / flakes lada hitam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Serbuk / flakes oregano secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara masak:
1. Goreng meat ball. Angkat dan susunkan dalam loyang. Taburkan cendawan dan lada benggala di atas meat ball.
2. Panaskan mentega dalam kuali. Tumis bawang, bawang putih dan cili hijau sampai lembut.
3. Masukkan cheese. Tumis sampai cheese agak cair.
4. Masukkan susu sedikit demi sedikit sehingga dapat kepekatan yang dikehendaki.
5. Taburkan lada hitam, lada sulah, oregano dan garam. Kacau rata. Pastikan cheese cair. Tutup api.
6. Tuangkan kuah ke dalam loyang. Tabur cheese pizza banyak-banyak kalau ada. Kalau tak ada tabur cheese petak pun boleh.
7. Bakar dalam oven dengan api atas bawah 180°C selama 15 minit (agak-agaklah oven masing-masing). Kalau tak ada cheese lebih langsung, tak payah bake. Makan gitu je dah sedap.


Ini dia hasilnya. Sedap hingga menjilat jari. Tak rindu langsung kat Prego. Prego? Apa tu Prego?? Haahah.

Selamat mencuba!

Salam sayang,
Rehan, Qusyairi dan anak-anak.


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Bila Dah Jadi Mak-mak Ni...

Assalamualaikum.

Suami rehan baru je tukar display photo baru kat facebook beliau. Gambarnya seperti di atas. Gambar Kautsar kepeningan strawberry banyak yang hilang.

Respon rehan?

Begitulah kalau dah jadi mak-mak. Fikir cuci baju. Kemas rumah. Nak masak apa. Dah tukar pampers anak ke belum. Anak dah makan belum.

Macam tu lah sampai terbawa dalam mimpi.

Ibu-ibu kat luar sana sama macam rehan ke?


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Makanan Pertama Bayi: Peraturan 4 Hari

Assalamualaikum.

Cerita sikit pasal makanan pertama bayi. Ada satu peraturan yang dinamakan Peraturan 4 Hari. Haa apa tu?

Peraturan 4 Hari ni cara kita sebagai ibubapa nak uji makanan yang serasi dengan bayi kita. Yela kita yang dah dewasa pun ada makanan boleh makan, ada yang tak. Bayi pun sama. Malah perut bayi sangat sensitif jadi kita kena lebih hati-hati.

Jadi macam mana kita nak perkenalkan makanan kepada bayi kita?

Mulakan dengan makanan berunsurkan buah-buahan atau sayur-sayuran. Pilih buah atau sayur yang tak terlalu manis, tak pahit dan boleh mengenyangkan. Contohnya boleh mulakan dengan avokado, labu, betik, pisang, kentang. Kemudian apply peraturan 4 hari.

Peraturan 4 hari ni caranya mudah je. Bagi satu jenis makanan kepada bayi selama 4 hari berturut. Jangan campur makanan lain. Tujuan kita buat macam ni untuk kenal pasti sama ada makanan tu serasi atau pun tak dengan bayi kita.

Tak perlu apply peraturan 4 hari ni berulang kali dengan makanan yang sama. Cuma buat masa pertama kali perkenalkan satu-satu makanan je.

Apa yang ibubapa kena perhatikan ialah reaksi bayi terhadap makanan. Dalam masa 4 hari, kita boleh tengok sama ada bayi kita suka makanan tu atau pun tak. Kadang-kadang bayi tak berminat dengan makanan tu, sepanjang waktu makan bayi lebih suka main daripada makan.

Selain reaksi bayi, kita kena perhatikan tabiat membuang bayi kita. Ada sesetengah makanan boleh sebabkan bayi sembelit. Kesian anak kita sakit nak membuang tak boleh. Kalau berlaku sembelit, ibubapa boleh tukarkan makanan anak dengan makanan yang tinggi fiber atau campurkan makanan tinggi fiber tu dalam menu sekarang. Boleh tengok jadual atas tu macam mana nak plan makanan bayi.

Lagi satu yang penting untuk diperhatikan, sama ada bayi alah dengan makanan tersebut. Tanda-tanda alah yang paling ketara ialah ruam atau kulit bertukar kemerahan. Kalau berlaku ruam terus hentikan makanan tersebut dan gantikan dengan makanan lain.

Makanan pertama Arfa ialah labu. Lepas 4 hari, rehan tukar kepada brokoli pula. Tapi brokoli tu bila diblend tak lumat habis. Masih ada tekstur kasar. Bila rehan bagi kat Arfa, Arfa tak suka. Arfa luakkan balik brokoli tu dari mulut dan taknak makan lagi. Jadi sekali je rehan bagi Arfa makan brokoli. Lepas tu rehan tukar ke labu semula.

Esoknya rehan bagi betik pula. Dua hari rehan bagi Arfa makan betik, rehan perasan Arfa tak berapa suka betik juga. Cerewet anak ibu ni rupanya. Hahaha. Bila rehan suapkan betik, Arfa tak teruja nak makan. Arfa lagi teruja nak main, toleh kiri toleh kanan tengok kakak Kautsar main. Kalau rehan berhenti suap pun Arfa tak kisah. Berbeza masa makan labu, bila rehan berhenti menyuap marah betul Arfa. Siap menangis nak makan lagi. Hihi.

Jadi rehan bagi Arfa makan betik setakat dua hari je. Menu seterusnya rehan nak bagi kentang pulak. Tapi rehan nak campurkan dengan bayam. Ikutkan peraturan 4 hari sepatutnya tak boleh campur dulu. Tapi anak-anak rehan ni setakat yang rehan perasan tak ada masalah alahan, tapi senang kena sembelit. Jadi kalau nak bagi kentang semata-mata rehan tak berani. Kesian kalau Arfa sembelit nanti. Sebab tu rehan nak campurkan dengan bayam. Kita tengok nanti apa hasilnya.

Ok setakat ni je kali ini. InshaAllah jumpa lagi dalam next entri.

Salam sayang,
Rehan, Qusyairi dan anak-anak


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

6 Bulan Pertama Hidup Arfa.

Assalamualaikum.

Sekejap je. Sekejap sangat. Rasa macam baru je lagi rehan jalan senget-senget macam penguin bawa perut yang besar berisi Arfa. Standby seminggu kat rumah kakak rehan tunggu nak lahirkan Arfa. Tahan sakit malam-malam bila mild contraction. Brixton hicks. Tinggalkan Kautsar tidur seorang dengan kakak dan abang ipar rehan, sedangkan kami ke hospital jam 4 pagi. Dan menyambut anak kedua kami yang debab sangat.

Alhamdulillah hari ni Arfa dah usia 6 bulan lebih. Dah besar. Berat. Shomel. Hihihi.

Enam bulan pertama hidup Arfa rasa seolah-oleh berlalu cepat sangat. Mungkin sebab Arfa memang cepat besar. Cepat sangat membesar. Baru semalam ada seorang makcik ni sangka Arfa dah umur setahun. Hahaha. Belum lagi la.

Arfa lahir dengan berat 3.75 kilo. Lepas Arfa lahir berat Arfa naik dalam setengah kilo je setiap bulan. Jadi Arfa taklah besar mana. Sekarang saiz Arfa ngam-ngam je dengan umurnya.

Gambar atas ni masa Arfa baru je lahir. Nampak tak debabnya tu. Lepas habis pantang dah tak berapa debab pun. Masa Arfa lahir, Arfa kena jaundice. Jaundice memang dah dijangka sebab rehan dengan suami darah tak sama. Doktor kat kata anak-anak kami dijangka akan jaundice.

Berbanding dengan Kautsar, Arfa dah dikesan kuning tu dalam masa 24 jam lepas lahir. Jadi kes Arfa dikira serius walaupun bacaan kuning tak tinggi. Doktor tahan Arfa dalam wad selama 4 hari. Letak bawah dua lampu. Sampai kering kulit Arfa, menggelupas sebab panas lampu.

Bila rehan bawa Arfa balik rumah, rehan perasan Arfa boleh angkat kepalanya sendiri. Masa tu Arfa suka tidur meniarap. Kita tiarapkan ke kiri, tak lama lepas tu bila tengok kepalanya dah toleh ke kanan. Hihih. Masa tu kami semua dah perasan Arfa ni kuat budaknya.

Masa umur Arfa 80 hari, Arfa dah pandai tiarap sendiri.

Belum pun masuk 3 bulan, Arfa dah angkat punggung. Lutut tegak. Macam orang pumping. Rehan perhati je. Lutut Arfa tak jejak ke tanah. Rehan suspek mesti sama macam Kautsar ni, lambat merangkak. Kautsar dulu masuk 6 bulan baru merangkak.

Memang betul pun. Arfa menyusur je laju. Tapi tak merangkak lagi. Suka sangat tegakkan kaki taknak bengkok lutut.

Gambar ni masa arfa baru masuk 4 bulan. Pumping je kerjanya. Lutut tu keras je taknak bengkok. Hihihi.

Masa Arfa masuk 5 bulan, Arfa buat kejutan. Masa tu rehan tinggalkan Arfa kat ruang tamu sekejap sementara rehan ke dapur. Sekejap je. Tak sampai 5 minit. Bila rehan ke depan, rehan nampak Arfa tengah berdiri memapah sofa!

Ya Allah terkejutnya rehan masa tu. Siap tanya Kautsar, ada dirikan adik ke. Hahaha. Lepas tu rehan baringkan Arfa atas lantai. Kejap lagi Arfa laju menuju ke sofa dan berdiri lagi. Hebatnya anak ibu!

Hari ni usia Arfa lebih kurang 6 bulan seminggu. Beberapa hari sebelum masuk usia 6 bulan Arfa dah mula merangkak. Sikit-sikit. Sekarang dah makin laju dan makin jauh. Jenuh mengejar Arfa. Sekejap dah termasuk bawah meja. Sekejap lagi dah sampai bilik.

Alhamdulillah setakat hari ni Arfa sihat walafiat. Belum pernah demam. Cuma sekali pernah selsema masa baru-baru habis pantang. Cucuk vaksin pun tak demam. Menangis je kuat. Kautsar dulu cucuk vaksin tak menangis tapi tukar bulan je demam manja. Hihihi.

Setakat ni je rehan nak cerita. Rasa macam dah panjang sangat post ni. Banyak lagi rehan nak share, inshaAllah dalam entri akan datang ye.

Salam sayang.
Rehan, Qusyairi dan anak-anak.

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

A Year Of Parenting: Tahun Pertama Sebagai Ibubapa.

Assalamualaikum.

Jangan risau ibu-ibu.
Perasaan risau berlebihan tu cuma berlaku masa anak pertama je.
Masa anak kedua inshaAllah ibu-ibu dah lebih bersedia.

From me.
To us.
To we.

Salam sayang dari rehan dan anak-anak.

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Bila Abah Tiada: Menguruskan Anak Sendirian.

Assalamualaikum.

Selama lebih 2 tahun sejak kami ada anak, boleh kata tak pernah lagi rehan kena uruskan anak sendirian tanpa suami. Maklumlah, kami cuma berdua kat sini. Tak ada siapa yang boleh bantu.

Sebelum bulan puasa hari tu ada sekali rehan bawa anak-anak ke JB dengan kawan-kawan. Walaupun suami tak ada tapi ada kawan baik rehan untuk bantu. Itupun tak banyak yg mereka boleh tolong sebab anak-anak rehan nak dengan ibu je. Dengan orang lain taknak langsung. Hehe.

Gambar candid yang berjaya dirakam. Haha. Nampak sangat kelabutnya tu. Kawan baik rehan tu dijadikan pembantu pengasuh. Tolong angkat beg dan ambilkan barang-barang. Kalaulah rehan ada 8 tangan, semua rehan buat sendiri.

Baru-baru ni rehan seorang diri bawa Arfa ke klinik untuk cucuk vaksin 6 bulan. Dah tentu Kautsar pun rehan angkut sekali. Biasa rehan pergi klinik petang. Tapi sebab Kautsar tidur petang lama, hari tu rehan ke klinik jam 10 pagi.

Tak seronok pergi pagi sebab orang ramai. Masa rehan sampai, depan rehan ada lagi 3 orang. Biasa pergi klinik tak sampai setengah jam dah siap. Kali ni sejam juga la rehan tunggu.

Macam biasa, Arfa menangis dalam kereta sepanjang perjalanan ke klinik. Jalan nak ke klinik tak jauh pun. Tapi ada sikit mencabar sebab kena melintas jalan besar, u-turn kat tempat sibuk, kenderaan laju. Masuk jalan kampung banyak motor dan budak sekolah bawa basikal.

Alhamdulillah selamat pergi dan balik klinik. Melalak-lalak juga Arfa kena cucuk. Manja Arfa ni tau. Kuat betul menangis. Letak sekejap pun menangis. Lagi la kena ikat dalam car seat. Haha. Kautsar sangat baik dan dengar cakap. Dalam kereta Kautsar tolong jaga adik. Senang kerja ibu.

Balik rumah terus bagi Arfa makan, lepas tu tidur. Sekejap je Arfa tidur. Lepas Arfa bangun tidur, ibu reward kakak Kautsar main kat McDonalds sebab baik sangat tolong ibu jaga adik.

McDonalds depan taman kami je. Tak ada masalah bawa anak-anak naik kereta. Masalahnya masa kat kaunter dah siap order semua, nak angkat tray sambil dukung Arfa tu macam mana tu. Haha. Rehan tak terfikir pula pasal tu sebelum pergi.

Alhamdulillah rehan ditemukan dengan orang baik-baik. Akak yang ambil order rehan tu nampak macam dah ada anak. Dia tolong bawakan tray, ambilkan sos dan straw dan setupkan meja rehan betul-betul sebelah playground.

Duduklah kami tiga beranak kat playground tu. Kautsar dan Arfa terjerit-jerit seronok sampai orang lain tak berani nak main. Haha. Mahap sangat. Ibu dah cuba suruh kontrol volume tu tapi anak-anak ibu teruja.

Sebenarnya pada rehan tak susah sangat nak jaga dua-dua anak tanpa abahnya. Kalau kat rumah tak susah. Kalau bawa berjalan pun inshaAllah senang. Sebab Kautsar senang dengar cakap. Arfa pun tak banyak ragam. Rehan pun dah plan-plan nak bawa anak-anak keluar lebih kerap lepas ni. Tak adalah memerap je kat rumah. Dapat temankan ibu jalan-jalan beli barang kan seronok.

Ibu-ibu lain jangan takut kalau terpaksa berurusan sendirian dengan anak-anak. Bersangka baik dengan anak, inshaAllah anak akan mudahkan urusan kita. Pastikan ibu gunakan car seat bila memandu dengan anak kecil. Gunakan penggendong untuk mudahkan ibu dukung bayi tanpa menyekat tangan. InshaAllah semua urusan dipermudahkan.

Salam sayang dari rehan dan anak-anak.

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Makanan Pertama Arfa.

Assalamualaikum.

Seronok sangat sebab anak solehah ibu dah makan. Agak teruja lebih nak bagi Arfa makan sebab dah hampir sebulan kami berperang setiap kali waktu makan. Ada je dia sibuk nak rampas makanan ibu. Hahah.

Sebab terlebih teruja, rehan bagi Arfa makan awal sehari. Sebelum tu sakan juga bershopping makanan untuk Arfa. Rehan beli labu, betik, brokoli, bunga kubis.

Akhirnya labu yang jadi pilihan. Yang lain jadi makanan ibu. Opss.

Labu masak apa ye yang Arfa makan? Labu makan air je. Dalam kata lain, Arfa makan puri labu. InshaAllah bila sempat lepas ni nak serbu rumah makcik rehan nak pow avokado.

Secara peribadi (ewah), rehan paling suka avokado sebagai makanan pertama bayi. Sebab rasanya mild. Tekstur lembut sangat. Berlemak, bagus untuk berat badan bayi. Dan tak manis. Kautsar dulu mula-mula sekali makan avokado.

Arfa makan labu! Sedaaapppp!

Sejak mula makanan pejal, Arfa tak banyak berak. Ada sekali dua je berak banyak. Yang lain berak sikit-sikit setakat calit-calit kat pampers. Rehan ada risau juga takut sembelit. Tapi tengok Arfa aktif dan ceria je macam biasa so tak jadi risau. Haha.

Saja nak share sikit satu insiden beberapa minggu lepas. Lebih tepat lagi insiden masa hari raya kedua.

Adalah seseorang bertanyakan Arfa makan apa. Rehan kata tak makan lagi. Arfa belum 6 bulan. Dan jawapan seseorang itu ialah...

Jeng jeng jeng.

"Ala dah boleh bagi makan sangat dah ni. Blend nasi campur sayur ke, suap sikit-sikit. Ikutkan sangat cakap doktor buat apa."

Pendapat peribadi rehan (ewah lagi), rehan perlu ikut cakap doktor sebab doktor tu pandai dan lebih mengetahui berbanding rehan. Eh rehan pun pandai jugak sebenarnya, tapi rehan pandai fizik je. Doktor pandai perubatan. Makanya dengarlah cakap pakar yang lebih pandai tu.

Taknak la nanti kalau rehan sakit orang lain buat sesukahati kat rehan dengan alasan, buat apa didengar sangat cakap doktor tu. Haru!

Makanya untuk ibu-ibu di luar sana, rehan ada satu nasihat.

Tak semua perkara kena dengan pendirian kita. Tak semua orang faham walaupun mereka sama-sama ibubapa macam kita. Jangan emo. Jangan melenting. Senyum. Senyap. Lupakan. Teruskan jalan.

Kita pun bahagia. Tak ada hati yang terluka.

Selamat menjamu anak-anak makan!


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Kembara Mahkota Johor 2015: Allah Peliharakan Sultan.

Assalamualaikum.

Orang Johor ni kan, mana-mana kami pergi tetap setia dan taat pada Sultan. Semangat kesetiaan pada Sultan tu memang tinggi. Bukan la nak kata Sultan kami ni maksum, tak ada salah silap. Cuma memang macam ni semangat kami. Mungkin peninggalan kedaulatan Sultan Ibrahim dan Sultan Ismail suatu ketika dulu.

Semalam suami rehan kata Sultan Johor nak singgah tempat kami sempena Kembara Mahkota Johor tahun ni. Sultan Johor memang rajin turun padang. Kembara Mahkota ni dah diadakan sejak Sultan Ibrahim masih lagi bergelar Tengku Mahkota Johor.

Rehan pernah sekali je tengok KMJ. Masa tu rehan kat sekolah asrama. Kalau tak silap tahun 2002. Bila Sultan (masa tu masih TMJ) nak lalu, kami berdiri ramai-ramai tepi jalan nak lambai. Haha.

Seronok tau. Sebab baginda confirm bawa motor slow-slow bila lalu dekat crowd. Kat belakang konvoi motorsikal ada konvoi kerabat. Yg rehan ingat anak-anak baginda semua wajib ada. Paling ingat Tengku Mona sebab dia yg paling semangat keluar tingkap melambai kami.

Bila suami bagitau Sultan nak lalu, memang semangat sangat rasa nak tengok. Tengahari tadi suami suruh rehan standby dengan anak-anak. Tak lama lepas tu kami sama-sama tunggu konvoi KMJ lalu.

Memang pengalaman betul. Rehan sempat nampak Sultan dengan TMJ naik motor, Tengku Jalil dalam 4 wheeler. Kautsar dengan Arfa pun rehan angkut sekali. Semangat tak?? Hahah.

Yg best sebenarnya selain daripada dapat tengok kerabat diraja, dapat tengok perarakan konvoi dengan kenderaan yg unik. Biasalah ada polis pengiring, ada konvoi motosikal besar. Lagi ada 4 buah bas eksekutif. Dalam bas tu katanya ada kereta.

Kautsar mulanya teruja. Bila polis bising dengan bunyi siren, terus nak menangis. Hahaha. Arfa sibuk nak menyusu je.

Rumah kami ni kat jalan utama. Harap tahun-tahun akan datang ada rezeki bawa anak-anak tengok lagi KMJ ni. Bukan sebab apa, cuma nak anak-anak ada rasa sayang dan bangga dengan negeri dan pemerintah. Supaya jadi anak-anak yg ada kecintaan pada bangsa.

Semoga Allah swt peliharakan Sultan Johor dan kaum kerabatnya.
Dan semoga Allah swt ampunkan dosa kita semua.


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Anak Seorang vs Anak Dua Orang.

Assalamualaikum.

Dah lama tak bersiaran. Sibuk sangat rasanya. Bukan sibuk apa pun. Cuma tak banyak masa lapang sejak beranak dua ni.

Pada rehan terasa berbeza sangat anak dua berbanding anak seorang dulu.

Dulu masa ada Kautsar seorang, boleh kata tak banyak beza berbanding sebelum ada anak. Nak keluar, nak makan, nak buat apa-apa pun senang. Walaupun rehan dan suami jaga anak sendiri lepas waktu kerja dan masa cuti. Walaupun tak ada mak ke, kakal ke, adik ke, adik sepupu ke yang tolong jaga.

Senang kata kalau kami tak kerja memang 100% anak kami yang jaga.

Sejak anak dua ni, memang payah nak buat apa-apa. Nak keluar pun kena plan elok-elok. Kena pulak anak kami dua-dua taknak kat orang lain, nak denga  rehan je. Dengan abahnya pun kadang-kadang taknak jugak.

Walaupun Kautsar dulu pernah dihantar ke pengasuh, sampai sekarang Kautsar taknak berenggang dengan rehan. Raya baru ni rehan ada la sekali tinggalkan Kautsar kat rumah kakak rehan, sementara rehan bawa ayah pergi beli kasut. Bukan lama pun. Tak sampai sejam. Tu pun bukan rehan yang sengaja tinggalkan, tapi Kautsar sendiri taknak ikut sebab nak main bunga api. Kakak rehan kata, lepas rehan pergi Kautsar terus masuk rumah, duduk diam-diam atas sofa. Bila kami balik, Kautsar terus berlari dapatkan kami peluk-peluk sambil menangis.

Drama sangat! Hahaha.

Arfa lagi pulak. Sejak lahir tak pernah berenggang dari rehan. Sampai sekarang hampir umur 6 bulan Arfa memang tak boleh jauh langsung. Letak bawah pun taknak. Nak berpangku, berpeluk je. Sebab tu walaupun rehan duduk rumah, tapi rehan tak buat apa-apa pun kecuali duduk dengan anak-anak. Nak masak pun tak sempat oii.

Bila baca status kawan-kawan yang baru anak seorang, rehan rasa alahai senangnya masa jaga Kautsar je dulu. Sekarang berganda lagi kelam kabut. Haha.

Tapi syukur Alhamdulillah, Allah swt kayakan kami dengan rezeki anak. Dan anak-anak kami mudah sangat dijaga. Tak banyak ragam.

Tahun pertama kahwin, kami beraya berdua. Tahun kedua kahwin, kami beraya bertiga. Tahun ni tahun ketiga kahwin, kami beraya berempat.

Alhamdulillah.

Ok rehan kena stop. Banyak lagi nak kongsi tapi Arfa dah bangun tidur. Rehan nak masuk duty ibu mithali pulak.

InshaAllah jumpa lagi dalam entry akan datang.


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

Promosi Ogos 2015: Yes Pack & Vitalea For Children.

Assalamualaikum.

Bulan Ogos ni nikmati penjimatan 5% dgn setiap belian set Yes Pack berikut:

 Healthy Young Living
 Healthy Fitness
 Healthy Prenatal
 Healthy Postnatal

Extended Promotion:
Vitalea For Children - Beli 3 Dapat 4


NAK DAFTAR AHLI??
Ada dua cara:

1. Daftar percuma
(Belian RM650 ke atas)
 free membership
 free Vitalea Iron Formula

2. Daftar berbayar (RM80)
 free Vitalea Iron Formula


DAH DAFTAR AHLI??
Dapatkan vitamin percuma (Zinc/Vitalea/ESP/Lecithin) dgn belian minimum 50uv bulan ini.

Maklumat lanjut hubungi rehan.


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...