"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

DIY Busy Board Untuk Kautsar.

Assalamualaikum.

Sejak rehan duduk rumah je, rehan sentiasa cari benda baru untuk dibuat. Mak-mak yang surirumah memang kena ada hobi. Kalau tak bosan.

Baru-baru ni rehan tiba-tiba bersemangat nak buat busy board untuk Kautsar. Apa lagi. Rehan call kawan baik rehan. Tengahari waktu lunch kawan rehan pun cabut ambil rehan kat rumah bawak pergi kedai stationary depan taman ni je. Best kedai tu. Macam-macam ada.

So inilah yang rehan beli:



Satu plastik ni harganya RM40. Tapi untuk busy board tu lebih kurang RM10 je. Yang lagi RM30 tu kena pow sticker, buku lukisan, magic pen dengan Kautsar. Arfa pow loceng 6 biji. Huuu.

Ok. Rehan siapkan busy board ni dalam 3 jam je. Tu pun yang lama sebab tunggu gam kering.

Senang je buatnya. Ikut kreativiti masing-masing. Rehan buat yang simple je. Cukup untuk kenal warna dan nombor.

Mula-mula rehan ambil kertas gulung tisu tu. Rehan guna 2 roll je. Potong dua dah dapat 4 roll. Balut dengan kertas warna biru, merah, kuning dan oren. Rehan pilih warna ni sebab rehan beli straw warna-warni ada 4 warna ni.

Dah siap boleh lekatkan kat kadbod hitam tu. Lepas tu hiaslah ikut kreativiti masing-masing. Ini hasilnya:



Rehan cuma tampal sticker nombor dan kura-kura tu je. Ampaian tu Kautsar yang pow beli sepit-sepit buah tu. Alang-alang dah ada rehan buatkan ampaian sekali. Nawaitu rehan nak lukis buah-buah tu gantung kat ampaian. Tapi malas pulak. Lain kali lah. Hahaha.

Akan datang inshaAllah rehan buat busy board lain pulak. Sikit-sikit. Slow-slow.

Ibu-ibu buat projek apa untuk anak-anak?
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...