"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Ajal: Semoga Kau Bahagia Di Sisi Allah, Sahabat.

Assalamualaikum.

Post hari ini rehan tujukan khas buat seorang sahabat rehan yang rehan kenal sejak lebih kurang 8 tahun lepas.

Sahabat rehan ni rehan tak pernah jumpa. Kami cuma kawan kat internet je. Ada beberapa kali plan nak jumpa tapi tak kesampaian. Waktu rehan kawin jemput dia datang. Waktu dia kawin pun jemput rehan datang. Tapi dah ditentukan kami takkan pernah bertemu.

Kami kenal di Tagged. Kalau siapa yang pernah join Tagged dulu, kat Tagged ada tempat chat. Kat situ kami jadi rapat. Rehan join tagged sebab nak chat dengan kakak rehan yang belajar kat luar negara. Selain kakak rehan, dengan dialah rehan berkawan. Berkawan baik, selalu borak merapu sementara tunggu kakak rehan online. Boleh kata dia je seorang kawan rehan betul. Selain dia, rehan kawan dengan kawan kakak rehan je.

Tadi rehan scroll facebook, ternampak nama dia ditagged dalam satu status. Rupanya kawan rehan ni, sahabat walaupun dah lama sangat tak contact sejak rehan kawin, rupanya dia dah dijemput Allah swt kembali ke sisi-Nya.

Sentaknya rehan.

Memanglah nak kata kami rapat tak adalah rapat sangat. Terutama sekali sejak rehan bersuami, memang rehan boleh kata putus hubungan dengan semua kawan lelaki. Lebih-lebih lagi sejak kawan rehan ni dah jadi suami orang, memang tak adalah rehan nak contact dia.

Tapi kami dulu kawan rapat. Pernah jadi kawan yang sangat baik. Hati rehan sedih bila mengenang dia pergi, rehan takkan pernah dapat hubungi dia lagi.

Lagi bertambah sedih bila tau isteri dia sedang hamil anak sulong. Allah. Rasa nak jumpa isteri dia peluk kuat-kuat. Buat awak, isteri sahabat rehan, rehan doakan awak tabah kuat redha dengan perancangan Allah swt Yang Maha Bijaksana. Rehan doakan awak dipermudahkan segala urusan dunia akhirat.

Rehan ni sentimental. Hati kaca. Sangat mudah tersentuh dengan peristiwa. Dan dalam hidup rehan, rehan dah berhadapan dengan beberapa kematian yang memberi kesan sangat dalam terhadap emosi rehan. Susah rehan nak hadam, tapi terpaksa direlakan.

Buat kau sahabat, bertenang dan berehatlah. Allah swt terlalu sayangkan kau, lalu kau dijemput pulang. Pemergian kau adalah lubuk pahala untuk isteri dan zuriat yang kau tinggalkan. Allah swt jaga mereka lebih baik daripada sesiapa pun di dunia ini. Bertenang dan berehatlah. Urusan kau di dunia dah selesai. Tinggal aku masih menghitung masa.

Innalillahiwainnailaihirajiun.
Mohon sedekahkan Al-Fatihah untuk sahabat rehan.

Dua Hari Tanpa Abah.

Assalamualaikum.

Minggu lepas rehan merasa jadi mak tunggal 2 hari. Lebih kepada mak tunggul sebenarnya sebab bosannya tak ada kawan bila abah tak ada. Hahah.

Sebenarnya rehan kena bersyukur, rezeki zauj Qusyairi selalu dilapangkan Allah swt. Macam-macam urusan beliau dipermudahkan. Salah satunya beliau dipermudahkan untuk turut serta dalam satu projek inovasi. Dan projek tu membawa beliau ke Putrajaya selama 2 hari minggu lepas.

Secara mengejut!

Tengahari tu beliau dapat jemputan, malam tu juga terus bertolak. Rehan masa tu berkira-kira, nak ikut atau tak. Sebenarnya hati rehan berat nak ikut sebab rehan ada juga urusan kat rumah ni yang tak izinkan rehan ke mana-mana.

Mulanya rehan was-was juga nak tinggal sendiri bertiga dengan anak-anak. Sebab rehan ni mana pernah sendirian jaga anak, kecuali masa zauj Qusyairi kerja jela. Waktu lain mesti ada zauj. Adalah sekali dua zauj kena kerja, rehan tinggal dengan kakak rehan. Tapi sekali dua jela. Paling lama pun 2 hari jugak.

Masa tu rehan fikir mungkin lebih baik rehan drive bawa anak-anak ke JB. Tak ada masalah drive seorang asalkan anak-anak tidur. Kautsar inshaAllah tak ada masalah, Kautsar dah pandai dengan kata. Arfa masih kecil, tapi kalau kena caranya tak susah sangat bawa Arfa naik kereta. Rehan pun dah banyak kali drive sendiri dengan anak-anak, tapi ke tempat dekat-dekat je la. Tak pernah drive jauh lagi.

Kejadian ni masa bawa anak-anak check up kat klinik. Tugas rehan seorang sebab abahnya kerja.
Tapi akhirnya rehan decide nak stay kat rumah je. Kawan rehan ada kat sebelah rumah ni, jadi tak risau sangat. Itu pun rehan tak tidur dengan dia pun. Rehan tidur sendiri lagi senang. Tak menyusahkan orang. Tapi ada jugak la menyusahkan kawan tu masa makan malam. Hehe.

Kalau hari-hari biasa rasanya rehan tak yakin betul nak jaga anak sendiri selama 2 hari. Biasanya anak-anak zauj Qusyairi yang mandikan. Sebab rehan ni ada sakit lutut dan belakang, jadi tak berapa yakin nak bangun duduk pegang anak. Tapi masa minggu lepas tu, awal-awal lagi rehan dan set minda rehan takkan ada masalah. Tak susah pun jaga anak sendiri, kan. Hihi.

Alhamdulillah memang mudah sangat 2 hari tu. Tak ada masalah. Anak-anak dengar kata. Malah terus terang rumah lebih kemas dan terjaga bila zauj tak ada. Hahaha.

Malam tu lepas abahnya bertolak, Arfa pun dah tidur masa tu, rehan panggil Kautsar duduk depan rehan. Rehan pandang muka Kautsar, rehan kata: Kautsar, abah kerja ye. Abah tak balik malam ni. Malam esok pun abah tak balik. Kautsar jadi anak baik, tolong ibu jaga adik. Dengar cakap ibu.

Ya Allah, memang berkesan sangat. 2 hari terbaik dalam hidup rehan. Kautsar sangat dengar kata. Langsung tak tanya abahnya. Bila rehan tanya Kautsar abah kat mana, Kautsar jawab: Abah kerja ye. Abah tak balik ye.

Sedih pulak jiwa mak-mak ni.

So aktiviti sepanjang 2 hari tersebut? Tak banyak beza dengan hari biasa. Rehan bangun pagi-pagi mandi, sediakan air mandi anak-anak. Masak bubur untuk Arfa. Rehan memang suka makan bubur, jadi 2 hari tu rehan makan bubur je tak makan nasi. Senang kerja. Kautsar pun makan banyak bertambah-tambah dua hari tu. Lepas makan, lepas rehan solat zuhur, anak-anak tidur. Bagusnya anak-anak rehan ni, sepanjang abahnya tak ada masing-masing behave sangat. Tidur pun serentak. Dapatlah rehan check in kat home office rehan. Alhamdulillah.

Petang-petang rehan bawa anak-anak main kat playground, lebih kurang jam 4 lebih lepas solat Asar. Lepas tu pergi tengok fish pulak kat perpustakaan. Kautsar memang suka haiwan. Arfa tak faham apa-apa, nampak air je terus nak turun mandi kolam. Hahah.


Tengok fish sampai jam 6 lebih sikit. Balik rumah dua-dua terus mandi. Main air lama-lama sikit dalam bilik air tu sambil sental daki-daki yang dah kumpul sehari. Hehe. Lepas mandi, Arfa makan malam. Ibu dan Kautsar makan lepas Maghrib. Dua-dua malam rehan makan dengan kawan rehan sebelah rumah ni.

Malam pertama tu lepas abah bertolak anak-anak terus tidur. Malam kedua pula rehan bawa anak-anak pergi McDonalds main kat playground. Main sampai dua-dua letih. Balik terus tidur. Malam ketiganya Arfa mengantuk sangat sebab tak tidur petang, jadi lepas mandi maghrib tu Arfa dah nak tidur sangat, rehan tak boleh nak keluar makan. Kawan rehan datang rumah bawakan makanan, picnic dalam rumah jela. Kautsar baik. Lepas makan dan kemas, Kautsar terus tutup tv nak tidur. Tak sempat tunggu abah sampai rumah.

Macam tulah ceritanya rehan jadi mak tunggal 2 hari. Mungkin ada sesetengah orang rasa 2 hari je bukan susah mana. Pada rehan, ni pencapaian yang hebat. Sebab rehan ni anak bongsu, tak pernah terlibat dengan kanak-kanak sampai la umur rehan 16 tahun bila Mamat lahir. Itu pun rehan duduk asrama masa tu. Lepas asrama terus masuk PLKN, terus masuk Matrikulasi, terus ke UTM sampai habis Master. Senang kata rehan tak ada pendedahan dengan bayi dan kanak-kanak langsung.

InshaAllah lepas ni kalau rehan perlu jaga anak-anak sendiri lagi, rehan rasa tak ada masalah. Kalau perlu travel bawa anak sendiri setakat sejam dua perjalanan pun inshaAllah rehan yakin. Tapi sebolehnya memang rehan taknak jauh dengan zauj Qusyairi. Hihih.

Ibu-ibu lain ada pengalaman jaga anak seorang diri tanpa suami atau orang lain? Jom share dengan rehan.

Weaning Off: Kautsar 24 Jam Tanpa Susu Ibu.

Assalamualaikum.



Alhamdulillah selesai 24 jam pertama Kautsar tanpa susu ibu. Walaupun Kautsar tabahkan hati, ibu yang sayu sebenarnya. Tapi ibu kuatkan hati juga, biar setabah Kautsar.

Kalau ikutkan hati, ibu nak susukan Kautsar seberapa lama yang Kautsar nak. Tapi ibu merancang, Allah swt pun ada perancangan juga. Tiba-tiba kami rasa ada keperluan untuk wean off sekarang.

Semalam lepas tidurkan Arfa, ibu cakap kat abah nak try wean off Kautsar malam tu. Bila Kautsar minta nak menyusu dengan ibu sebab nak tidur, ibu pujuk Kautsar minum susu kocak (baca: susu formula).

Mulanya Kautsar ingat main-main. Dia gelak-gelak bila ibu popok sambil gosok-gosok perut dan belakang dia. Lama-lama Kautsar dah tak gelak. Termenung lama, tiba-tiba pejam mata.

Sayu hati ibu tengok Kautsar tidur sendiri macam tu.



Siang tadi pun Kautsar minta nak menyusu. Ibu pujuk minum susu kocak lagi. Bila Kautsar tengok ibu tak mengalah, Kautsar pun minum susu kocak. Nak tidur petang tadi pun sama. Kautsar baring sendiri sampai pejam mata dan tertidur. Ibu nak popok dan selawatkan Kautsar taknak. Rasanya Kautsar dah tau ibu tak susukan Kautsar lagi. Hati Kautsar sedih tu, ibu tau.

Bangun lepas tidur petang tadi, Kautsar menangis. Sedih sangat nangisnya. Bukan menangis macam biasa. Tapi sayu sangat.

Ibu tanya kenapa, Kautsar kata telinga Kautsar sakit. Pagi tadi memang ibu ada bersihkan telinga Kautsar, tapi tak sakit pun. Ibu cek juga, tak ada apa-apa kat telinga Kautsar. Tapi Kautsar tetap cakap telinga sakit. Kautsar nak ibu tengok telinga Kautsar lagi.

Rupanya Kautsar nak baring atas riba ibu je. Allah. Sedih hati ibu. Nak baring atas riba ibu boleh, nak. Cuma ibu nak wean off je. Bukan ibu taknak susukan Kautsar lagi. Cuma ini yang ibu dan abah rasa terbaik buat masa ni.

Sekarang Kautsar dah tidur. Pun tidur sendiri. Taknak dipopok atau didodoi. Ibu sakit kepala pula malam ni, tak boleh buka mata. Abah pula keletihan hari ni jadual abah penuh dari pagi sampai ke petang. Sementara ibu tekap muka dengan bantal sebab sakit kepala, abah dah tertidur sebelah Kautsar.

Ibu dengarkan je Kautsar buat apa. Tiba-tiba senyap. Ibu tengok Kautsar dah tertidur. Sungguh, hati ibu sedih sangat.

Kautsar, kalau besar nanti Kautsar baca blog ibu ni, ibu nak Kautsar tau ibu sayang sangat kat Kautsar. Memang ibu garang, Cik Eli pernah tegur ibu sebab garang sangat dengan Kautsar. Tapi garang ibu tu nak sembunyikan rapuhnya hati ibu ni sebenarnya. Supaya Kautsar jadi anak yang baik dan tabah.

Entahlah Kautsar. Ibu memang pandai menulis. Tapi bila berkaitan dengan anak-anak ibu, ibu tak reti nak luahkan dengan kata-kata. Satu yang ibu doakan, ibu harap Kautsar adik-beradik faham apa yang ibu buat semuanya untuk kebaikan keluarga kita.

Selamat malam, sayang.
Cinta dan kasih sayang ibu abah sentiasa bercambah untuk sayang.

Kelebihan OmegaGuard Berbanding Minyak Ikan Lain.

Assalamualaikum.

Sebelum kenal Shaklee, rehan amalkan minyak ikan jenama B. Selain saiznya yang besar, rasa ikannya sangat kuat. Boleh kata banyak kali rehan muntah sebab tak tahan rasa ikan tu (rehan memang kurang makan ikan dan tak tahan hanyir). Dan lebih tak best lagi, rehan dah makan minyak ikan tersebut selama beberapa bulan, dah habis 3-4 botol besar 180 biji tapi terus terang rehan tak tau apa beza antara makan dengan tak makan. Tak ada beza langsung.

Rehan amalkan Omega Guard sejak hamil 16 minggu.
Bila rehan hamil trimester ke-2, rehan mula amalkan OmegaGuard Shaklee. Tanggapan pertama rehan: Saiznya kecil, cukup ke sebiji sehari?

Hasilnya: Alhamdulillah terasa berbeza sebelum dan selepas amalkan OmegaGuard!

Berat badan tak cepat naik. Daya ingatan dan tumpuan lebih baik. Dan syukur Alhamdulillah rehan dikurniakan anak yang sihat, bijak dan sangat aktif.

Bila rehan kaji, rupanya banyak sangat kelebihan OmegaGuard ni berbanding jenama lain. Antaranya:

  • Dihasilkan daripada sumber ikan laut dalam: Perairan laut dalam kurang pencemaran berbanding laut cetek. Ikan laut dalam lebih tinggi khasiat dan rendah lemak trans.
  • Ekstrak minyak ikan, bukan minyak hati ikan: banyak jenama lain mengekstrak minyak dari hati ikan. Minyak hati ikan lebih tinggi lemak trans, kurang nutrient dan mungkin dicemari logam berat dan bahaya.
  • Diproses secara penyulingan proprietari 3 molekul: proses ini menjamin OmegaGuard tidak mengandungi logam berat dan bahan bahaya seperti plumbum, kadmium, merkuri, arsenik dll. Kebanyakan minyak ikan jenama lain diproses menggunakan tenkin penyulingan bertekanan tinggi yang bukan saja merosakkan nutrien, malah tidak mampu menapis logam berat dan bahan bahaya.
  • Tidak hanyir: tekak rehan masih rasa ikan, tapi tak pernah muntah keluar minyak ikan warna kuning (nota: rehan sangat sensitif dengan rasa ikan tau!). Kautsar yang baru setahun 3 bulan pun boleh makan macam tu saja, tak perlu gaul dalam nasi. Omega Guard tak hanyi disebabkan cara proses penyulingan proprietari 3 molekul tadi. 



Berminat untuk dapatkan Omega Guard Shaklee pada harga menarik, jemput hubungi kami. Kami tawarkan semua rangkaian produk Shaklee pada harga istimewa, panduan makan suplemen yang betul dan berkesan serta tips untuk kesihatan terbaik.

ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

OmegaGuard & Tekanan Darah Tinggi.

Assalamualaikum.

Walaupun rehan paling suka set kulit Shaklee, tapi terus terang rehan nak bagitau, testimoni paling kegemaran rehan ialah testimoni darah tinggi turun dengan asbab OmegaGuard je. Testimoni ni suami kawab rehan yang bagi.

Dr Saufi ni suami kawan rehan masa mengajar di kampus dulu. Beliau seorang bapa dengan 3 orang anak masa tu. Alhamdulillah sekarang dah bertambah seorang lagi anak.

Masa tu beliau masih dalam pengajian peringkat doktor falsafah separuh masa. Sambil bekerja sepenuh masa sebagai orang kuat di jabatannya. Selain beberapa jawatan penting lain yang tak perlu dinyatakan.

Senang kata, beliau orangnya sibuk dan selalu berdepan dengan tekanan.

Satu hari Dr Saufi mesej rehan. Katanya tekanan darah tinggi, bila dicek rupanya bacaan dah cecah 163/98. Doktor kata kalau tak turun, doktor akan mula prescribe ubat darah tinggi.

Siapa nak makan ubat darah tinggi. Sekali doktor dah prescribe, selamanya kena makan ubat tu. Ayah rehan dah makan ubat darah tinggi sejak rehan sekolah rendah lagi. Sampai la ni masih makan lagi. Sadis tau.

Jadi Dr Saufi nak cuba ikhtiar dengan Shaklee. Masa tu rehan suggest OmegaGuard, Dr Saufi terus beli tengahari tu juga. Dan terus makan hari yang sama.

Alhamdulillah dengan izin Allah swt, setiap hari Dr Saufi update bacaan tekanan darah beliau dengan rehan, setiap hari bacaannya makin stabil.

Lepas hari ke-4, bacaan tekanan darah Dr Saufi dah kembali normal. Sampai ke hari ini, setahun lepas kejadian tu, Dr Saufi tak pernah diprescribe ubat darah tinggi.



Perkara macam ni yang buat rehan sayang sangat dengan bisnes suplemen Shaklee. Mungkin nampak sikit, tapi bayangkan pelbagai masalah yang timbul kalaulah seorang bapa, suami menghidap tekanan darah tinggi dan perlu bergantung pada ubat. Rehan tau sebab berpuluh tahun rehan hidup dengan ayah rehan yang menghidap darah tinggi. Pernah ayah pitam lepas memandu jauh. Hampir tumbang sebab makan daging kenduri. Macam-macam pernah terjadi.

Sebelum kenal Shaklee, rehan tak tau pun tekanan darah tinggi boleh dikurangkan dengan pengambilan omega-3. Rupanya omega-3 bantu rendahkan aras lemak dalam darah yang disebut trigliserida. Lemak ni yang menyumbat salur darah dan menyebabkan tekanan tinggi dalam salur darah.

Ada kajian daripada University of Maryland, Massachusette yang mengatakan pengambilan sekurang-kurangnya 3 gram omega-3 dalam diet harian dapat mengurangkan tekanan darah tinggi individu yang menghidap hipertensi yang tak dirawat. Memang ramai daripada kita yang tak sedar diri mereka menghidap hipertensi. Jadi lebih selamat kita semua amalkan 3 gram omega-3 setiap hari.



Untuk makluman, OmegaGuard Shaklee mengandungi 3 gram omega-3 dengan 180 mg EPA dan 120 mg DHA.

Nak grab promo OmegaGuard bulan ni boleh contact rehan untuk order dan konsultasi percuma. Boleh jimat RMxx tau. Jangan terlepas!

Apa Itu Asid Lemak Omega-3.

Assalamualaikum.

Rehan ni selalu sebut asid lemak omega-3, tapi sebenarnya apa dia yang didefinisikan sebagai asid lemak omega-3 ni? Hari ni kita jelaskan tentang asid lemak omega-3 ye murid-murid.

Asid lemak omega-3 dianggap sebagai asid lemak penting untuk tubuh. Tubuh kita perlukan asid lemak omega-3, tapi sayangnya tubuh kita tak boleh bina sendiri asid lemak ni. Jadi nak dapatkan omega-3 mestilah melalui pemakanan.

Asid lemak omega-3 ni boleh didapati daripada ikan seperti ikan tuna, salmon dan makanan laut yang lain. Selain tu boleh jiga didapati daripada minyak kekacang. Omega-3 turut dikenali asid lemak poli-tak-tepu yang memainkan peranan penting dalam fungsi otak selain dalam perkembangan tumbesaran. Lagi satu fakta popular tentang omega-3 ialah mengurangkan risiko penyakit jantung.

Kajian menunjukkan asid lemak omega-3 boleh membantu mengurangkan keradangan dan merendahkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung, kanser dan arthritis. Omega-3 banyak terdapat dalam otak dan jelasnya pentung untuk fungsi kognitif (memori dan performance) selain fungsi tingkahlaku. Malah, bayi yang tak mendapat  asid lemak omega-3 secukupnya daripada ibu ketika kehamilan didapati berisiko mengalami masalah penglihatan dan saraf. Tanda-tanda kekurangan omega-3 termasuklah kelesuan, lemah daya ingatan, kulit kering, masalah jantung, mood swing dan kemurungan selain pengaliran darah yang lemah.

Penting untuk mengambil jumlah asid lemak omega-3 dan omega-6 dalam nisbah yang betul dalam diet harian. Omega-3 membantu mengurangkan keradangan, manakala kebanyakan omega-6 cenderung untk menyebabkan keradangan. Di Amerika, kebanyakan penduduknya mengambil omega-6 14-25 kali ganda lebih tinggi berbanding omega-3, yang mana terlalu berlebihan. Ada kajian yang menunjukkan pengambilan omega-6 yang lebih tinggi berbanding omega-3 meningkatkan keradangan dan risiko kematian di kalangan pesakit yang menjalani hemodialisis.

[Sumber]

OMEGAGUARD: SUPLEMEN OMEGA-3 
OmegaGuard oleh Shaklee adalah suplemen minyak ikan yang kaya dengan omega-3. Setiap kapsul OmegaGuard mengandungi sehingga 85% omega-3, bukan sekadar lemak ikan. Setiap hidangan OmegaGuard mengadungi 330mg omega-3, 180mg EPA dan 120mg DHA.


Berminat untuk dapatkan OmegaGuard, boleh hubungi rehan.

Cara Buka Akaun Semasa di Maybank.

Assalamualaikum.

Baru-baru ni rehan buka akaun semasa kat Maybank. Terus terang, leceh betul prosesnya. Rasanya tak leceh sangat pun kalau staf Maybank kat area kami ni terangkan jelas-jelas. Tapi sebab tak jelas, maka dah berkali-kali turun naik tangga Maybank baru settle.

Ceritanya macam ni.

Kami nak buka akaun semasa di Maybank menggunakan nama trade Noraihan Qusyairi, iaitu syarikat perkongsian (partnership).

Mula-mula kami pergi ke Maybank cawangan jauh sikit. Pegawai bank bagitau untuk buka akaun semasa, perlu ada introducer. Kami minta borang introducer tu tak diberi pula. Katanya dah ada introducer baru ambil borang.

Kemudian kami ke cawangan Maybank dekat-dekat kawasan rumah. Dapat ambil borang introducer. Katanya sesiapa yang ada akaun semasa Maybank boleh jadi introducer. Kawan kami pun setuju, kami pun bawa la borang yang dah disain tu ke bank.

Sampai kat bank, introducer kami tak cukup syarat sebab akaun semasa beliau belum pun setahun. Ok. Rupanya kena ada akaun semasa lebih setahun baru boleh jadi introducer. Buat kali ke-4 kami ke Maybank dengan borang introducer yg baru, disain oleh introducer yang dah lebih setahun buka akaun semasa di Maybank.

Ok. Kali ni borang diterima. Urusan diteruskan. Kena sain macam-macam borang. Lebih kurang 30 minit juga baru siap semua urusan.

Ops. Tak selesai lagi. Haha. Kena balik rumah dulu. Tunggu pegawai bank telefon lebih kurang dalam masa seminggu untuk buka akaun. Seminggu ni untuk selesaikan dokumen je.

Minggu depannya kami ke bank lagi lepas pegawai bank telefon. Akaun dah sedia untuk dibuka. Jadi ke datang bawa duit RM2000 untuk buka akaun. Dah selesai duit masuk, akaun dah aktif. Dah boleh mula guna akaun tersebut.

Opsss tak siap lagi. Kena beratur kat kaunter lain pula untuk aktifkan internet banking. Internet banking yg diaktifkan tu cuma boleh tengok baki dan transaction history je. Tak boleh transfer ke, bayar bil ke. Semua tak boleh.

Nak aktifkan transfer atau bayar bil etc kena isi borang lain. Senaraikan no akaun yang nak disenaraikan sebagai Favourite, lepas tu bagi kat kaunter. Kaunter yang akan key in kan. Kita tak boleh buat sendiri.

Dah selesai?? Opsssss. Ada lagi. Hihih.

Buku cek belum dapat lagi. Tunggu lagi. Tunggu pegawai telefon untuk ambil buku cek bila dah siap. Kami tunggu lebih kurang dua minggu.

Ok. Baru selesai. Alhamdulillah.

Keseluruhannya makan masa hampir 1 bulan, enam (6) kali ke Maybank dari mula bertanya hingga selesai urusan.

Kawan-kawan yang perlukan introducer untuk bisnes, tunggu setahun lagi ye baru rehan boleh jadi introducer. Hahah.

Sekian. Tamat episod akaun semasa.

OmegaGuard dan Penyakit Asma.

Assalamualaikum.

Mula-mula sekali rehan nak ucap syukur Alhamdulillah, dalam keluarga rehan tak ada seorang pun yang menghidap asma. Tapi rehan faham seksanya bila ada anak yang menghidap asma. Ada beberapa orang kawan rehan yang anak mereka asma teruk, tahap warded dan neb selalu. Rehan yang tak kena pun terasa seksanya, apatah lagi mereka yang hadapi sendiri.

Rehan pernah ada customer yang anaknya asma. Alhamdulillah Allah bukakan hati beliau untuk cuba ikhtiar dengan OmegaGuard Shaklee. Sekali lagi Alhamdulillah Allah izinkan anak akak ni semakin sembuh kemudiannya. Tak sampai 1 botol pun.



Sebenarnya bukan magik atau kebetulan. Sini rehan nak terangkan kaitan makan OmegaGuard dengan sakit asma.

Asma bukan penyakit berjangkit, sebaliknya boleh diwarisi kepada zuriat. Kalau ibubapa menghidap asma, kemungkinan anak-anak akan menghidap asma juga. Asma sebenarnya berlaku disebabkan kekejangan pada otot tenggorok sehingga penghidap mengalami kesukaran bernafas.

Ada kajian mengaitkan pemakanan dengan serangan asma. Didapati orang yang menghidap asma atau penyakit inflamasi lain mempunyai kadar asid lemak omega-3 yang rendah dalam tubuh mereka. Penghidap asma yang makan ikan lebih daripada 3 kali seminggu diperhatikan mengalami serangan asma lebih rendah berbanding dengan penghidap yang kurang makan ikan.

Jadi perkaitan asma dengan pemakanan tu jelas. Makan ikan, asma kurang.

OmegaGuard ialah produk minyak ikan Shaklee yang terbukti lebih baik di pasaran. Buktinya, sebiji kapsul OmegaGuard mengandungi sehingga 85% asid lemak omega-3. Beberapa jenama terkenal lain didapati mengandungi peratus omega-3 lebih rendah serendah 40% sahaja bagi setiap kapsul.

Ada banyak kelebihan OmegaGuard Shaklee berbanding minyak ikan jenama lain. InshaAllah rehan kupas dalam entri lain ye.

Kalau awak-awak mengalami masalah asma, atau kenal sesiapa yang ada masalah asma berlarutan, boleh cuba OmegaGuard. WhatsApp rehan segera untuk rehan berikan konsultasi percuma.

Sampai nanti.
Salam sayang dari rehan, qusyairi dan puteri-puteri syurga kami.

Tips Jimat Beli Set Kulit Kering.

Assalamualaikum.

Sebelum ni rehan ada share tentang set kulit yang rehan amalkan. Hari ni nak share macam mana nak jimat beli set kulit ni.

Senang je tau. Ramai cust rehan dah buat bulan ni.

Sepanjang bulan Oktober 2015 Shaklee ada promosi penghabisan stok Vita E Complex. Kalau beli satu botol, Shaklee akan bagi lagi satu botol percuma.

Best kan?

Nak dapatkan set kulit pada harga super jimat, wajib grab promosi ni tau. Boleh kongsi beli dengan family atau kawan, seorang bayar separuh je.

Tapi yang customer rehan ramai buat, mereka grab promosi ni untuk diri sendiri je. Tak share pun. Nak tau kenapa?

Sebab satu botol mereka makan, satu botol lagi mereka buat masker Vita E setiap malam.

Syok tau!

Kalau tengok kat farmasi, banyak produk minyak vitamin e untuk kulit kering dan berparut. Mahal tau. Yang dulu rehan pernah guna satu botol kecil je harga RM50 ke atas. Tu harga 10 tahun lepas tau. Sebotol tu kalau sapu rata satu muka tahan la dalam 2 bulan. Rehan satu kat tempat-tempat yang berparut je. Sayang takut cepat habis T___T

Vita E Complex Shaklee ada 120 softgel sebotol. Kalau makan hari-hari, tahan 4 bulan. Kalau buat masker, sepatutnya satu softgel tu boleh guna 2-3 kali jadi boleh tahan 8 bulan. Tapi biasanya rehan guna sekali je habiskan satu softgel tu sebab malas nak simpan.

Nampak tak betapa tak berkiranya rehan nak guna Vita E ni? Takde sibuk nak jimat-jimat pun. Hihi.



Yang belum dapatkan Vita E Complex promo ni boleh cepat-cepat cari rehan ye. Sekarang ni rehan restock je habis, restock je habis. Jadi tempah awal-awal, securekan stok masing-masing ye.

Jumpa lagi!

Rawatan Kulit Kering.



Assalamualaikum.

Nah setepek rehan bagi gambar muka rehan sendiri. Nampak tak? Nampak tak?

Masa hujung pantang bersalin Arfa awal tahun hari tu, rehan balik kampung mertua kat Perak. Dari Johor ke Perak naik kereta lebih kurang 6 jam. Biasanya kulit rehan akan jadi kering sikit sebab lama beraircond.

Kebetulan masa tu zauj Qusyairi ada turut serta dalam program di Kulim, jadi dalam masa seminggu kami bergerak dari Perak ke Kedah, kemudian sambung bercuti ke Perlis melawat matrikulasi zauj Qusyairi dulu.

Dapat bayangkan kalau 6 jam perjalanan kulit rehan jadi kering, kalau 7-10 hari perjalanan macam mana rupa rehan masa tu? Macam hantu kak limah oii. Dah la separuh perjalanan tu baru habis pantang, cuaca panas terik kat utara tu perkara biasa. Lagi la kat Perlis panas bahang terik kering. Rehan pulak jenis tak biasa minum air masak.

Teruk ya ampun kulit muka masa tu. Dah la kering menggelupas, boleh tarik kulit mati tu sampai terkopek. Lepas tu jadi tompok-tompok hitam, kat bahagian bawah mata tu jadi keras sebab kulit kering tu mati. Seluruh muka terbakar sampai gelap kulit rehan macam baru lepas musim sukan masa kat sekolah dulu. Sampai zauj Qusyairi berhenti makan kat kedai rehan taknak turun tau. Malu oii.

Panjang pulak intro. Hehe. Yang rehan nak cerita kat sini, kulit yang kering teramat tu rehan berjaya pulihkan dalam masa 2 minggu je!

Nak tau macam mana?

Rehan ni pemalas pakai skin care jadi memamg tak berapa guna skin care pun sepanjang 2 minggu rehan nak pulihkan balik kulit muka tu. Apa rehan buat, rehan makan suplemen je.

Setiap hari rehan makan suplemen yang rehan wajib makan sejak dulu; B-Complex, Vitalea, Vita C dan ESP. Kalau biasa-biasa makan ni je dah cukup untuk rehan maintain muka cantik. Tapi sebab masa tu kulit rehan teruk sangat, jadi rehan ambil step tambahan.

Step tambahan yang rehan ambil tu tak susah pun. Rehan gandakan dos suplemen yang rehan makan, kemudian tambah Collagen Powder, Vita E dan Vivix. Collagen tu rehan ambil setiap hari selama 2 minggu. Vita E selain rehan makan, rehan sapu minyak Vita E tu kat muka setiap malam selama 1 minggu. Vivix pulak rehan minum selang sehari.

Hasilnya lepas 1 minggu kulit yang kering tu dah takde. Langsung tak kering muka. Malah jadi lembut anjal dan bouncy bouncy lagi. Syok sungguh!

Tapi lepas 1 minggu tu masih ada kesan tompok hitam dan kulit yang keras sebab kering tu.

Lepas 2 minggu baru semua masalah selesai. Kulit jadi licin, cerah tak terbakar, tompok dan parut akibat kering tu hilang 100%. Muka rehan jadi licin dan glowing, rasanya paling cantik rehan pernah alami. Hahaha.

Kalau awak-awak ada masalah kulit kering macam rehan ni jemput la cerita kat rehan. Mana tau rehan boleh tolong selesaikan. Jangan segan-segan.

Next entri inshaAllah rehan nak share tips jimat untuk rawatan kulit kering ni. Jumpa lagi!

Salam sayang,
Rehan, Qusyairi dan anak-anak


Kebaikan Omega-3 Kepada Kanak-kanak.

Assalamualaikum.

Asid lemak Omega-3 sangat penting untuk kanak-kanak. Banyak sangat fungsi asid lemak Omega-3 terhadap pertumbuhan minda dan badan di comel. Amat penting bagi ibubapa untuk memastikan anak-anak mendapat asid lemak Omega-3 yang mencukupi melalui pemakanan harian dan, jika perlu, daripada suplemen.

Entri hari ini saya kongsi fungsi utama asid lemak Omega-3 terhadap perkembangan anak-anak.

1. Meningkatkan daya fokus
Satu kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang ibunya mempunyai paras kandungan DHA yang tinggi ketika melahirkannya, mempunyai daya fokus yang jauh lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang ibunya mempunyai paras DHA yang rendah ketika bersalin.

2. Membuatkan anak-anak lebih bijak
Sejak tahun 80-an lagi, banyak kajian mendapati peningkatan yang ketara pada perkembangan kognitif anak-anak yang mendapat DHA secukupnya sama ada melalui susu formula (bagi yang tidak menyusu badan), susu ibu ataupun pemakanan. Satu lagi hasil kajian pada tahun 2003 dalam jurnal Peadiatrics mendapati bahawa ibu-ibu yang mengambil suplemen Omega-3 ketika hamil dan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, telah dapat membantu meningkatkan kebolehan kognitif anak-anak mereka pada umur 4 tahun. Kajian pada tahun 2005 pula mendapati kanak-kanak sekolah yang diberikan suplemen Omega-3 telah menunjukkan peningkatan skor bagi membaca dan mengeja.

Pertumbuhan otak kanak-kanak adalah sangat pesat ketika di dalam kandungan serta ia akan terus membesar dengan pantas hingga tiga kali ganda saiznya dalam tempoh setahun pertama kehidupan mereka. Oleh itu penting untuk mereka mendapatkan DHA secukupnya. Bagi bayi dalam kandungan, ia mendapatkan DHA daripada makanan si ibu, begitu juga bayi yang masih menyusu secara eksklusif atau pun sepenuhnya. Dan bagi yang sudah diperkenalkan makanan pejal, kita sudah boleh mula memperkenalkannya dengan ikan dan sumber asid lemak Omega-3 yang lain.

3. Memperbaiki penglihatan
DHA didapati membantu menajamkan daya penglihatan bayi.

4. Meningkatkan sistem imun tubuh
Asid lemak yang hebat ini juga dikaitkan dengan peningkatan sistem pertahanan dalam tubuh. Dalam satu kajian terhadap kanak-kanak di Denmark, berbanding kumpulan yang hanya minum susu lembu atau formula biasa, kanak-kanak yang minum susu formula yang ditambah dengan Minyak Ikan didapati mempunyai paras yang lebih tinggi bagi sejenis protein penting kepada fungsi sistem imun.

5. Meningkatkan “mood”
Hasil kajian menunjukkan golongan mengambil lebih Omega-3 memberi kadar “mood disorder” (gangguan mood) yang lebih rendah, dan wanita hamil yang makan ikan kaya dengan asid lemak Omega-3 ini juga kurang mengalami masalah kemurungan selepas bersalin (postpartum depression). Mengapa? Kerana Omega-3 dipercayai mempunyai fungsi meningkatkan “hormon gembira” seperti dopamine dan serotonin (iaitu neurotransmitter di dalam otak yang juga sering menjadi target dalam pemberian preskripsi ubat-ubatan anti-kemurungan (antidepressants)

6. Mencegah ekzema
Asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan keradangan/inflamasi di seluruh bahagian badan termasuk bahagian kulit. Satu kajian daripada Sweden menyatakan bahawa memberikan sedikit salmon ataupun tuna di dalam makanan bayi sebelum mencecah umur 9 bulan mungkin boleh membantu melindunginya daripada mendapat alahan kulit.

OmegaGuard Shaklee semestinya Minyak Ikan terbaik di dunia! Berita baiknya, ia sudah boleh mula diambil apabila anak mencecah umur setahun. OmegaGuard juga sangat membantu sekiranya anak anda sering selsema, batuk berkahak mahupun mempunyai asthma.

Dan untuk memastikan bayi di dalam kandungan juga turut mendapat manfaat DHA tadi, kami sangat galakkan ibu-ibu yang sedang hamil untuk mula mengambil Omega Guard sebiji sehari apabila mula masuk ke Trimester Kedua. Begitu juga dengan ibu menyusukan anak, dengan mengambil Omega Guard ini, anda dapat menyalurkan khasiat dan manfaat DHA tersebut kepada anak melalui susu ibu.

Semoga bermanfaat :)



Contoh kanak-kanak yang ibunya amalkan OmegaGuard ketika hamil. Banyak kepandaiannya. Haha.

Rehan suka nak ingatkan ibu-ibu yang amalkan OmegaGuard dan minyak ikan lain sepanjang hamil, ada cara dan had pengambilan yang perlu dipatuhi. Boleh dapatkan konsultasi daripada rehan ye.

Jumpa lagi!

Promosi Oktober 2015

Assalamualaikum.

Rehan suka nak bagitau promosi Shaklee bulan ni:
🎀 GLA Complex
🎀 OmegaGuard
🎀 Vita E Complex (terhad)

GLA sesuai utk mengatasi masalah jerawat dan hormon tak stabil.

OmegaGuard utk kesihatan minda, menguatkan sendi, masalah darah dan kolestrol tinggi, membantu mengurangkan berat badan.

Vita E Complex utk kulit kering, berparut, berjeragat, utk tenaga seksual dan kesuburan lelaki dan wanita.

Ada banyak lagi fungsi dan kelebihan ketiga-tiga vitamin ni tau selain daripada yang rehan tulis kat atas.

Jika berminat boleh hubungi rehan untuk order dan konsultasi percuma.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...