"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kebaikan Omega-3 Kepada Kanak-kanak.

Assalamualaikum.

Asid lemak Omega-3 sangat penting untuk kanak-kanak. Banyak sangat fungsi asid lemak Omega-3 terhadap pertumbuhan minda dan badan di comel. Amat penting bagi ibubapa untuk memastikan anak-anak mendapat asid lemak Omega-3 yang mencukupi melalui pemakanan harian dan, jika perlu, daripada suplemen.

Entri hari ini saya kongsi fungsi utama asid lemak Omega-3 terhadap perkembangan anak-anak.

1. Meningkatkan daya fokus
Satu kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang ibunya mempunyai paras kandungan DHA yang tinggi ketika melahirkannya, mempunyai daya fokus yang jauh lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang ibunya mempunyai paras DHA yang rendah ketika bersalin.

2. Membuatkan anak-anak lebih bijak
Sejak tahun 80-an lagi, banyak kajian mendapati peningkatan yang ketara pada perkembangan kognitif anak-anak yang mendapat DHA secukupnya sama ada melalui susu formula (bagi yang tidak menyusu badan), susu ibu ataupun pemakanan. Satu lagi hasil kajian pada tahun 2003 dalam jurnal Peadiatrics mendapati bahawa ibu-ibu yang mengambil suplemen Omega-3 ketika hamil dan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, telah dapat membantu meningkatkan kebolehan kognitif anak-anak mereka pada umur 4 tahun. Kajian pada tahun 2005 pula mendapati kanak-kanak sekolah yang diberikan suplemen Omega-3 telah menunjukkan peningkatan skor bagi membaca dan mengeja.

Pertumbuhan otak kanak-kanak adalah sangat pesat ketika di dalam kandungan serta ia akan terus membesar dengan pantas hingga tiga kali ganda saiznya dalam tempoh setahun pertama kehidupan mereka. Oleh itu penting untuk mereka mendapatkan DHA secukupnya. Bagi bayi dalam kandungan, ia mendapatkan DHA daripada makanan si ibu, begitu juga bayi yang masih menyusu secara eksklusif atau pun sepenuhnya. Dan bagi yang sudah diperkenalkan makanan pejal, kita sudah boleh mula memperkenalkannya dengan ikan dan sumber asid lemak Omega-3 yang lain.

3. Memperbaiki penglihatan
DHA didapati membantu menajamkan daya penglihatan bayi.

4. Meningkatkan sistem imun tubuh
Asid lemak yang hebat ini juga dikaitkan dengan peningkatan sistem pertahanan dalam tubuh. Dalam satu kajian terhadap kanak-kanak di Denmark, berbanding kumpulan yang hanya minum susu lembu atau formula biasa, kanak-kanak yang minum susu formula yang ditambah dengan Minyak Ikan didapati mempunyai paras yang lebih tinggi bagi sejenis protein penting kepada fungsi sistem imun.

5. Meningkatkan “mood”
Hasil kajian menunjukkan golongan mengambil lebih Omega-3 memberi kadar “mood disorder” (gangguan mood) yang lebih rendah, dan wanita hamil yang makan ikan kaya dengan asid lemak Omega-3 ini juga kurang mengalami masalah kemurungan selepas bersalin (postpartum depression). Mengapa? Kerana Omega-3 dipercayai mempunyai fungsi meningkatkan “hormon gembira” seperti dopamine dan serotonin (iaitu neurotransmitter di dalam otak yang juga sering menjadi target dalam pemberian preskripsi ubat-ubatan anti-kemurungan (antidepressants)

6. Mencegah ekzema
Asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan keradangan/inflamasi di seluruh bahagian badan termasuk bahagian kulit. Satu kajian daripada Sweden menyatakan bahawa memberikan sedikit salmon ataupun tuna di dalam makanan bayi sebelum mencecah umur 9 bulan mungkin boleh membantu melindunginya daripada mendapat alahan kulit.

OmegaGuard Shaklee semestinya Minyak Ikan terbaik di dunia! Berita baiknya, ia sudah boleh mula diambil apabila anak mencecah umur setahun. OmegaGuard juga sangat membantu sekiranya anak anda sering selsema, batuk berkahak mahupun mempunyai asthma.

Dan untuk memastikan bayi di dalam kandungan juga turut mendapat manfaat DHA tadi, kami sangat galakkan ibu-ibu yang sedang hamil untuk mula mengambil Omega Guard sebiji sehari apabila mula masuk ke Trimester Kedua. Begitu juga dengan ibu menyusukan anak, dengan mengambil Omega Guard ini, anda dapat menyalurkan khasiat dan manfaat DHA tersebut kepada anak melalui susu ibu.

Semoga bermanfaat :)Contoh kanak-kanak yang ibunya amalkan OmegaGuard ketika hamil. Banyak kepandaiannya. Haha.

Rehan suka nak ingatkan ibu-ibu yang amalkan OmegaGuard dan minyak ikan lain sepanjang hamil, ada cara dan had pengambilan yang perlu dipatuhi. Boleh dapatkan konsultasi daripada rehan ye.

Jumpa lagi!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...