"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Ibu Suri Rumahtangga.

Assalamualaikum.

Akhir-akhir ni payah betul rehan nak dapatkan masa lapang untuk tulis blog. Bukan tak ada masa. Masa tu ada. Tapi masa lapang yang ada rehan nak guna untuk rehat je.

Sejak jadi suri rumahtangga, segala-gala kekuatan dan ketabahan yang ada dalam nadi rehan tercabar. Kesabaran dan segalanya tercabar. Rehan bukannya gagah sangat. Rehan ni lembik orangnya. Hati lembik (kuat menangis pun ye hihi). Fizikal pun lembik.

Bila galas tugas jaga anak 24 jam, Allah, beratnya rehan rasa tanggungjawab tu.

Rehan ni orangnya sistematik. Suka buat kerja ikut jadual, ikut turutan. Bila ada anak, semua lintang pukang. Kelam kabut. Ikut la mood anak-anak nak buat apa. Jadi rehan rasa tertekan kat situ. Sebab rehan kena ubah kebiasaan rehan seluruhnya. Nak kata rehan ni OCD, sikit la. Bila barang bersepah atau perkara tak jadi ikut plan, sakit mata dan hati rehan sebab rasa tak sempurna. Hihi. Ala macam dalam cerita Monk tu. Tapi tak la sampai tahap Monk tu.

Lagi satu anak-anak rehan ni dua-dua taknak langsung jauh daripada rehan. Contohnya sepanjang pagi tadi rehan duduk memangku Kautsar dan Arfa. Ye. Rehan pangku dua-dua anak sepanjang pagi. Perkara ni normal bagi anak-anak rehan. Dua-dua memang suka sangat melekat kat rehan. Lebih lagi kat daerah terpencil ni cuma rehan seorang je. Adik beradik dan mertua jauh. Jadi memang anak-anak 24/7 rehan yang jaga. Langsung tak nak ikut orang lain.

Masuk bab sakit badan pulak. Rehan ni lembik tau orangnya. Tak pernah main sukan. Tak pernah bersenam. Tak boleh lari. Semput (bukan asma tau hihi) memanjang. Sejak dulu rehan ada sakit belakang. Bila ada anak ni, bertambah-tambah sakit badan sebab sentiasa menampung berat anak-anak. Rehan pun dah overweight sekarang ni, thanks to zauj Qusyairi yang rajin bagi rehan makan haha. Maka sakit la lutut nak menampung berat berlebihan.

Boleh kata sepanjang masa badan rehan tak pernah tak sakit. Sakit-sakit sendi dan sengal. Lenguh. Malam pun tidur tak berapa lena. Selesa jauh sekali. Sebab malam-malam Arfa selalu ngempeng lama-lama. Bangun pagi sakit badan tau.

Ikutkan memang stress sangat hidup dengan badan sakit-sakit dan jadual lintang pukang ni. Sebab tu rehan amalkan suplemen Shaklee. Tak pernah miss (kecuali masa travel, selalu lupa bawak). Rehan wajib makan bcomplex, vitalea, ostematrix dan esp. Alhamdulillah membantu sangat kurangkan sakit badan dan stress.

Sekarang rehan tambah senarai vitamin wajib rehan. Tambah vita c, alfalfa dan gla. Sebab rehan nak maintain kulit moist, elakkan masalah kewanitaan. Berbeza sangat berbanding bersalin Kautsar dulu, teruk rehan kena masalah keputihan. Bersalinkan Arfa kali ni tak ada langsung keputihan.

GLA tu rehan makan sebab sejak
bersalin Arfa, period selalu lama sampai 35 hari. Start rehan makan gla, period Alhamdulillah normal macam masa anak dara dulu 28 hari je.

Nah rehan belanja gambar anak-anak pelaburan dunia rehan. Comel kan? Hihih.





Terima kasih kat anak-anak. Sejak ada diorang ni, hidup rehan terasa lebih penuh dengan pengisian. Anak-anak yang mengajar rehan macam-macam. Yang membawa rehan lebih rapat kepada Allah swt. Didik hati dan emosi rehan.

Tak dapat rehan bayangkan hidup tanpa anak-anak.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...