"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Travel Balik Kampung dengan Bayi.

Assalamualaikum.

Perkara travel-travel ni memang sebati dengan rehan. Almaklumlah jodoh dengan orang Perak, sedangkan diri sendiri orang utara. Hihi.

Masalah masa mula-mula ada Kautsar dulu, rehan tak tau macam mana nak travel dengan baby. First time balik kampung lepas bersalin Kautsar kira-kira masa umur Kautsar 1 bulan. Masa tu balik perak sebab raya aidilfitri.

Alkisahnya lepas bersalin Kautsar tu rehan beli carseat. Masa survey kat internet dah aim carseat untuk newborn up to 4 years old (type 0). Entah macam mana masa kat kedai boleh terbeli yg type 1 (1 year and older). Jadi bila balik kampung tu, letak juga Kautsar dalam carseat tp sendal sana sendal sini la nak kasi selesa.

Masa bersalin Arfa rehan beli carrier untuk newborn. Rehan beli kat Aeon Big je, sebab rehan tau takdenya nak pakai lama. Memang betul pun. Pakai 2 bulan macam tu, lepas tu Arfa dah boleh masuk carseat type 1 tu. Cepat betul anak ibu ni membesar. Haha.

Sekarang kalau travel dekat-dekat Arfa boleh la masuk carseat. Tapi sejak akhir-akhir ni dah mula dah Arfa tunjukkan ciri-ciri protes bila abahnya masukkan Arfa dalam carseat. Kalau travel jauh lately rehan tak masukkan Arfa dalam carseat pun. Sebab setengah jam ke sejam sekali Arfa mesti nak susu. Jadi kalau kat highway tu susah pulak nak berhenti-henti kalau kena kat tempat yang tak ada RnR.

Nak ajar anak masuk carseat? Pada rehan yang penting hati mak-mak kena gigih dengar anak menangis. Itu je. Lama-lama nanti senyap jugak anak-anak kita dalam carseat hehe. Rehan selalu khayalkan Arfa dengan makanan, bagi roti atau biskut nanti senyaplah Arfa. Lagi satu Arfa tak boleh tengok muka rehan lepas dia masuk carseat. Nampak je terus nangis. Haha.


Ni gambar masa abahnya drive, rehan duduk sebelah.


Ni pulak masa rehan drive sendiri. Kautsar ada kat belakang seat co-driver masa ni.

Gambar Kautsar dalam carseat masa kecil dulu tak ada dalam fon ni. Nantilah kalau jumpa rehan share ye.

Ok. Jumpa lagi inshaAllah.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...