"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Arfa: 9 Bulan 3 Minggu.

Assalamualaikum.

Minggu ni usia Arfa dah 9 bulan 3 minggu. Alhamdulillah anak ibu sihat dan bijak. Baru-baru ni kena panas badan, demam on off dan selsema berhingus-hingus. Tapi dah baik dah.

Setakat hari ni Arfa ni manja dipanggil eby. Kautsar la yang asyik panggil eby sampai semua orang terikut. Hehe. Banyak sangat yang berlaku kat Arfa akhir-akhir ni, tu pasal la demam agaknya. Processor berat sangat. Hihi.



Atas ni gambar tiga bulan lepas kot. Rehan jenis tak rajin tangkap gambar. Kalau buka galeri telefon ni tak banyak gambar pun. Abahnya rajin ambil gambar anak-anak. Dulu gambar rehan pun abahnya rajin ambil, tapi rehan cakap tak payah la. Kita tak tau entah siapa akan tengok gambar tu nanti. Biar la tak ada gambar pun tak apa.

Sejak sebulan lepas Arfa dah boleh menapak 3-4 langkah. Hari ni Arfa dah boleh jalan jatuh. Rasanya macam baru sangat lahirkan baby bulat-bulat ni, dah nak berjalan dah. Sebagai persediaan nak dapat kaki, abah belikan Arfa kasut kasut dan kasut lagi. Mula-mula tu beli kasut kain biasa je sekadar nak pakai kalau berlatih tatih tatih kat depan rumah. Lepas tu jumpa kedai buat offer kasut cantik RM10, belikan jugak untuk Arfa walaupun kena tunggu 3-4 bulan lagi baru boleh pakai. Last sekali kelmarin beli kasut yg ada bunyi-bunyi untuk motivate Arfa melangkah.

Belum sempat try lagi kasut bunyi tu. Haha.

Bulan lepas jugak gigi bawah Arfa dah tumbuh 2 batang. Kecik cinonet je giginya. Comel. Ibu seram sejuk jugak nak susukan Arfa sejak ada gigi. Tapi berbeza dengan Kautsar, Arfa langsung tak pernah gigit ibu. Kautsar dulu memang ibulah tempat dia uji try test gigi baru. Hehe. Minggu ni gigi atas Arfa dah keluar 2 batang. Tapi baru sikit sangat. Bulan depan inshaAllah habis keluar la tu.

Sejak Arfa dah nak berjalan, berat Arfa pun tak naik banyak. Kalau dulu nak nampak leher pun susah, sekarang pipi pun dah slim. Sayu je ibu tengok. Cepat sangat besar. Tak puas lagi ibu gendong baby bulat ni.

Dan baru baru ni rehan perasan Arfa dah boleh sebut cat. Kalau nampak cat dia pun laju je sebut "Catttttt!!". Sebiji macam intonasi ibu panggil cat makan. Hahah. Kalau ibu sebut cat nanti Arfa sibuk cari cat kat mana. Suka betul Arfa dengan cat.

Lagi satu perkataan yang Arfa tau ialah "hello". Asal jumpa apa-apa yang flat dia berangan la cakap kat telefon. Pun sebiji macam intonasi ibu bila ibu main dengan Arfa. Setakat ni dua perkataan tu yang ibu yakin Arfa faham. Selalu juga Arfa panggil Abah, sekali sekala dengar Arfa panggil ibu. Tapi ibu tak yakin Arfa betul-betul faham.



Kalau tengok rupa Arfa ni sebiji muka abahnya kan. Dengan kulit gelap, hidung kemek kembang pulak tu. Hahaha. Mata sepet. Jauh betul daripada rupa Kautsar.

Yang kelakar dua beradik ni pergi mana-mana orang ingatkan lelaki. Kautsar tu selalu orang panggil abang. Arfa dah pakai baju pink bunga-bunga pun orang kata baby boy. Hehe.

Rehan memang tak biasakan anak pakai baju girlish sangat. Anak-anak rehan mostly pakai tshirt dengan seluar je. Kepala kosong takde riben riben ke headband bagai.

Masa kecik dulu arwah mak rajin tocangkan rambut kami 4 orang beradik perempuan. Pakai baji gaun riben bunga bagai. Tapi untuk anak-anak rehan, rehan pakaikan ringkas je. Sebab anak-anak rehan memang rehan biasakan lasak, main comot kotor tak ada masalah. Lagipun rehan rasa risau jugak kalau rehan secara tak sedar dah tanam standard imej dan rupa tertentu kat anak-anak. Rehan pernah je jumpa budak kecik usia 4-5 tahun potong rambut kat salon, buat rebonding. Pada rehan takkan budak kecik macam tu tau, kecuali kalau diajar dan dibiasakan.

Maka jangan la kutuk kalau tengok anak rehan comot, lasak. Orang johor kata begau. Hihi. Sebab anak rehan sihat. Gembira. Bahagia.

Itu yang rehan nak. Hihi.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...