"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Haid Tak Teratur Lepas Bersalin.

Assalamualaikum.

Sekarang waktu rehan menaip ni jam kat telefon rehan pukul 11:28 malam. Rehan menaip ni pun guna telefon je, sambil-sambil baring menyusukan baby Arfa. Baby la sangat. Hihi. Rehan selalu anggap anak-anak rehan baby sampai umur 6 bulan je. Lepas tu rehan tak panggil baby lagi.

Eh melalut pulak. Haha.

Rehan ni baru selesai settlekan segala urusan bisnes tadi. Lepas tidurkan Arfa tadi, rehan terus duduk menghadap laptop untuk settlekan order. Senang je. Klik-klik je dah settle. Tapi tak sempat nak blogging.

Lepas settle mengorder, rehan sapu NutriWhite Daily Defense kat muka sikit. DD ni favourite rehan. Siang malam nak sapu, sebab kulit rehan yang sensitif ni rasa senang handle sejak guna DD. Lepas sapu DD, rehan makan suplemen malam pulak. Suplemen biasa rehan la; OsteMatrix dan Vita E. Selain tu rehan minum Vivix satu sudu kecil.

Alhamdulillah selesai urusan rehan hari ni. InshaAllah.

Sejak bulan lepas rehan tambah suplemen malam rehan. Rehan tambah GLA Complex. Sebelum ni rehan tak pernah makan GLA tau. Bukan apa, sebelum ni rehan tak ada keperluan makan GLA. Rehan memang makan apa yang rehan perlu je. Hehe. Tokey suplemen pun reti malas makan banyak-banyak jugak. Opss.

Yang buat rehan rasa perlu makan GLA tu sebab akhir-akhir ni period rehan tak sama macam dulu. Dulu masa zaman rehan masih anak dara, period rehan memang teratur sangat. Setiap bulan mesti cukup cycle 27 hari. Tak lebih. Tak kurang. Rehan mula track period sejak zaman kampus. Masa tu dapat kesedaran nak rekodkan period sebab doktor kata orang perempuan kalau nak tau ada penyakit perempuan ke tak, tengok periodnya teratur ke tak. Sejak tu memang rajin la rehan rekodkan period.

Lepas kahwin period rehan masih cantik 27 hari setiap cycle. Sebab tu rehan senang tau yang rehan mengandung Kautsar. Lepas bersalin Kautsar, genap sebulan habis pantang rehan terus period macam biasa.

Orang kata kalau kita breastfeed anak period lambat datang kan. Ada yang sampai 2 tahun tak datang period. Rehan tak. Rehan fully breastfeed Kautsar sampai umur 1 tahun, tapi period macam biasa. Masa Kautsar umur 11 bulan period rehan tak datang. Masa tu rehan dah agak rehan mengandung lagi.

Senang sangat bila period teratur. Nak merancang anak senang. Kami suami isteri pun merancang anak cuma guna kalendar je. Takde pil-pil ke cucuk-cucuk jarum ke insert-insert semua tak ada. Satu pun kami tak pernah cuba. Main tanda kat kalendar je. Kalau orang tanya rehan pasal merancang anak, yang rehan tau rancang guna kalendar je. Alhamdulillah setakat hari ni Allah swt izinkan semua perancangan kami.

Berbalik kat cerita period tadi, lepas rehan bersalinkan Arfa period rehan lambat sikit. Kalau masa Kautsar dulu lepas sebulan habis pantang rehan terus period macam biasa, kali ni hampir 2 bulan lepas habis pantang baru rehan datang period. Period cycle nya panjang pulak, 35 hari.

Rehan jadi tak selesa la sebab susah nak agak bila next period. Bila waktu subur. Karang silap rancang pulak, kesian anak-anak tak sempat bermanja. Abahnya pun tak boleh dah nak manja-manja. Haha.



Jadi sejak tengah tahun hari tu rehan gigih analisis rekod period rehan (ayat taknak kalah hihihi). Memang period rehan tak stabil. Kejap 35 hari cycle. Kejap lagi 33 hari cycle. Lepas tu 35 hari cycle balik. Eh, seteresss ahkak la. Almaklum la orang fizik ni tak suka uncertainty. Segala ketakpastian kalau boleh nak dielakkan. Hahaha.

Makanya rehan fikir mungkin dah sampai masanya rehan ikhtiar dengan GLA. Nampak tak tu. Tokey shaklee pun ambil masa berbulan nak decide untuk makan suplemen baru. Bukan sebab tak yakin dengan Shaklee. Rehan memang dah yakin sangat dengan Shaklee, sebab tu rehan berani jual. Cuma biasalah bila kita nak buat perkara baru tak boleh membuta tuli je. Kena bersiap siaga dulu. Ewah.

Jadi sejak awal bulan lepas rehan mula makan GLA Complex. Awal-awal tu tak konsisten pun. Kadang makan, kadang lain terlupa makan pulak. Rehan memang terkejut dengan hasilnya. Bulan tu period rehan genap 27 hari cycle. Wawawawaaaa!

Sejak berjaya dapat period 27 hari cycle tu rehan tak malas nak makan GLA lagi. Sebelum tidur memang rehan makan. Matlamatnya nak kekalkan period stabil dan teratur sampai rehan tak perlu bantuan GLA lagi.



Nah rehan belanja gambar sekeping. Bukan senang nak tengok gambar rehan. Gambar ni pun jenuh rehan scroll telefon zauj Qusyairi, baru jumpa. Hehe. Ni gambar masa keluar belikan water colour untuk Kautsar. Tak sempat sampai rumah dia dah projekkan water colour tu dalam kereta dulu. Habis biru muka dia. Hihi.

Nampak tak dalam gambar ni, bonus yang rehan dapat lepas makan GLA? Kulit jadi licin tau. Sejak rehan stop makan collagen, kulit rehan kadang-kadang keluar jerawat dan jeragat. Kadang-kadang jadi kering. Tapi sekarang Alhamdulillah ok je muka ni. Abaikan jerawat kat antara mata rehan tu. Tu jerawat sebab period. Hehe.

Ok la. Rehan ni plan nak tulis post pendek-pendek je sebenarnya. Tapi dah meleret-leret jadi panjang pulak. Biasalah rehan. Kalau dah dapat menulis, cepat lupa diri. Haha.

Sampai sini dulu hari ni. InshaAllah jumpa lagi dalam next entry.

Salam sayang daripada
Qusyairi, rehan dan anak-anak syurga kami.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...