"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kulit Cantik Dalam 2 Minggu.



Assalamualaikum.

Nah setepek rehan bagi gambar muka rehan sendiri. Nampak tak? Nampak tak?

Masa hujung pantang bersalin Arfa awal tahun hari tu, rehan balik kampung mertua kat Perak. Dari Johor ke Perak naik kereta lebih kurang 6 jam. Biasanya kulit rehan akan jadi kering sikit sebab lama beraircond.

Kebetulan masa tu zauj Qusyairi ada turut serta dalam program di Kulim, jadi dalam masa seminggu kami bergerak dari Perak ke Kedah, kemudian sambung bercuti ke Perlis melawat matrikulasi zauj Qusyairi dulu.

Dapat bayangkan kalau 6 jam perjalanan kulit rehan jadi kering, kalau 7-10 hari perjalanan macam mana rupa rehan masa tu? Macam hantu kak limah oii. Dah la separuh perjalanan tu baru habis pantang, cuaca panas terik kat utara tu perkara biasa. Lagi la kat Perlis panas bahang terik kering. Rehan pulak jenis tak biasa minum air masak.

Teruk ya ampun kulit muka masa tu. Dah la kering menggelupas, boleh tarik kulit mati tu sampai terkopek. Lepas tu jadi tompok-tompok hitam, kat bahagian bawah mata tu jadi keras sebab kulit kering tu mati. Seluruh muka terbakar sampai gelap kulit rehan macam baru lepas musim sukan masa kat sekolah dulu. Sampai zauj Qusyairi berhenti makan kat kedai rehan taknak turun tau. Malu oii.

Panjang pulak intro. Hehe. Yang rehan nak cerita kat sini, kulit yang kering teramat tu rehan berjaya pulihkan dalam masa 2 minggu je!

Nak tau macam mana?

Rehan ni pemalas pakai skin care jadi memamg tak berapa guna skin care pun sepanjang 2 minggu rehan nak pulihkan balik kulit muka tu. Apa rehan buat, rehan makan suplemen je.

Setiap hari rehan makan suplemen yang rehan wajib makan sejak dulu; B-Complex, Vitalea, Vita C dan ESP. Kalau biasa-biasa makan ni je dah cukup untuk rehan maintain muka cantik. Tapi sebab masa tu kulit rehan teruk sangat, jadi rehan ambil step tambahan.

Step tambahan yang rehan ambil tu tak susah pun. Rehan gandakan dos suplemen yang rehan makan, kemudian tambah Collagen Powder, Vita E dan Vivix. Collagen tu rehan ambil setiap hari selama 2 minggu. Vita E selain rehan makan, rehan sapu minyak Vita E tu kat muka setiap malam selama 1 minggu. Vivix pulak rehan minum selang sehari.

Hasilnya lepas 1 minggu kulit yang kering tu dah takde. Langsung tak kering muka. Malah jadi lembut anjal dan bouncy bouncy lagi. Syok sungguh! 

Tapi lepas 1 minggu tu masih ada kesan tompok hitam dan kulit yang keras sebab kering tu. 

Lepas 2 minggu baru semua masalah selesai. Kulit jadi licin, cerah tak terbakar, tompok dan parut akibat kering tu hilang 100%. Muka rehan jadi licin dan glowing, rasanya paling cantik rehan pernah alami. Hahaha.

Kalau awak-awak ada masalah kulit kering macam rehan ni jemput la cerita kat rehan. Mana tau rehan boleh tolong selesaikan. Jangan segan-segan.

Next entri inshaAllah rehan nak share tips jimat untuk rawatan kulit kering ni. Jumpa lagi!

Salam sayang,
Rehan, Qusyairi dan anak-anak
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...