"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Tips Tumit Pecah Merekah.

Assalamualaikum.

Kalau siapa yang rajin baca blog rehan ni mesti tau rehan ada masalah kulit sensitif. Kulit rehan cepat kering, senang gatal, keluar merah-merah, pedih. Yang mungkin pembaca tak tau, bukan kulit muka rehan je yang macam tu. Tapi seluruh tubuh rehan kulitnya sensitif.

Baru-baru ni tambah lagi satu masalah. Tumit kaki rehan merekah pulak. Memang kaki kaki rehan selalu kering. Tapi tak pernah pulak sampai merekah. Kali ni mungkin sebab cuaca panas ni, tumit dan kulit tapak kaki rehan merekah teruk sampai ada sekali tu berdarah. Huu, menangis nak berjalan tau.

Kat tumit tu dah merekah la macam dalam gambar bawah ni. Tapi Kalau sentuh pun kaki tak rasa apa. Dah berkematu agaknya. Yang lebih sedih sebab kulit kat bawah ibu jari kaki tu pecah, mengelupas sampai berdarah. Bila jalan kat carpet sakitnya lahai.

Jadi rehan google-google cara nak kurangkan tumit merekah ni. Meh rehan share sikit.


TIPS TUMIT PECAH / MEREKAH

1. Banyakkan minum air - Rehan sekarang minum air 2 - 4 liter sehari. Musim panas ni kadang-kadang terlajak minum 5 liter sebab banyak berpeluh. Air penting untuk mengekalkan kelembapan kulit. Sel tubuh perlukan bendalir untuk menjalankan fungsinya, jadi kena minum air banyak. Jumlah air yang perlu diminum ialah 1 liter bagi setiap 25 kg berat badan.

2. Pakai selipar rumah - Kalau kat dapur dan bilik air memang biasa pakai selipar kan. Bila tumit pecah, cuba pakai selipar sentiasa sepanjang masa. Tujuannya untuk mengurangkan geseran dan tekanan pada kaki yang menyebabkan kulit semakin kering dan sakit.

3. Bersihkan kaki dengan scrub dan garam Epsom - Kalau ada scrub, gunakan scrub untuk buang sel kulit mati yang dah mengeras keliling kaki. Kalau tak ada boleh juga invest beli batu gosok kaki yang banyak jual kat Watson dan Guardian. Atau pakai kain biasa pun boleh. Rehan cuci dengan garam Epsom sebab garam ni rasa selesa kat kaki rehan. Dulu masa rehan kena rashes sebab peluh pun rehan berendam dengan garam Epsom untuk hilangkan gatal. Memang berkesan.

4. Sapu aloe vera atau krim pelembap - Dulu masa kecil mak rehan selalu sapu aloe vera atau orang panggil pokok lidah buaya. Tapi sekarang ni rehan tak buat la sebab nak mencari pokok lidah buaya tu satu hal jugak. Haha. Jadi rehan sapu krim pelembap je. Krim pilihan rehan dah tentu Herbal Blend Multi-purpore Cream. Alhamdulillah lepas sekali sapu terus rasa selesa, tak pedih dan tak kasar. Lepas 2 hari sapu dah tak rasa kasar langsung, macam tak ada merekah pada bawah ibu jari kaki. Yang kat tumit ambil masa sikit, tapi tak lama pun. InshaAllah seminggu je dah boleh rasa tumit kaki jadi licin.

Buat masa ni rehan teruskan dengan sapu Herbal Blend Cream je sebab tumit dah ok sikit. Kadang-kadang sapu sehari sekali, kadang-kadang lupa sapu. Haha. Kalau ada siapa-siapa yang mengalami masalah tumit kaki pecah atau merekah boleh la cuba tips yang rehan share kat atas ni ye. InshaAllah sikit sebanyak dapat bantu kurangkan masalah korang.

Semoga bermanfaat.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...