"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kasih Sayang Yang Dipinjamkan Terlalu Sekejap.

Assalamualaikum.



Comel gambar ni kan. Ni gambar masa pertama kali cat ni datang rumah rehan. Masa tu rehan sorang kat rumah malam-malam. Zauj Qusyairi pergi kedai bawak anak-anak. Masa rehan tengah packing-packing kat ekor mata rehan nampak kelibat putih. Rupanya cat ni.

Mulanya rehan ambil gambar daripada jauh. Ingatkan cat ni jenis takut dengan orang. Sebab masa tu dia kurus dan comot. Nampak macam kucing liar. Tapi makin lama cat ni datang makin dekat. Lastnya dia naik atas meja rehan dan duduk mengadap rehan macam dalam gambar.

Sejak tu cat datang rumah rehan hari-hari, duduk atas pangku. Kalau tak layan dia panjat sampai atas kepala rehan. Dengan arfa pun bukan main manja cat ni. Bergesek badan sampai arfa rimas nak menangis. Hahaha.

Rehan sayang sangat cat ni. Rasanya sejak kuning mati 2 tahun lepas, ni kucing pertama yang rehan sayang betul betul sayang. Rehan siap fikir kalau rehan pindah rumah pun rehan nak bawak cat ni sekali.

Tiap-tiap hari cat ni datang makan kat rumah rehan. Dalam freezer kami ada satu tupperware besar isi ikan dia saja.

Semalam kawan rehan datang rumah. Cat ni ada, tidur bawah meja. Lepas tu dia datang duduk atas riba rehan. Sebab kawan rehan datang, rehan tak sempat nak rebuskan ikan untuk cat. Bila kawan rehan balik maghrib tu cat dah keluar. Tak sempat rebus ikan.

Lepas solat maghrib rehan siap-siap nak keluar makan. Zauj Qusyairi keluar buang sampah. Lepas tu zauj masuk rumah kelam kabut panggil rehan. Bila zauj pandang je rehan, zauj sebut: sayang, cat dah mati kena langgar.

Ya Allah. Perasaan rehan masa tu.

Rehan keluar tengok cat terbaring kat tengah jalan, darah mengalir banyak sangat. Ada kesan seret. Bulu cat banyak bersepah sepah kat jalan, terbang bila angin tiup. Kebetulan ada sekumpulan student naik motor lalu, berhenti sebelah rehan dan cat. Student tu tanya: kucing akak ke? Rehan jawab: dia kucing bebas, tapi saya jaga.

Student tu tanya dah mati ke. Rehan sentuh leher cat, kepala cat. Dah mati dah. Student tu kata tadi diorang lalu cat tu masih gerak gerak. Rehan dah bingung bingung masa tu. Tak boleh nak fikir apa. Siapalah yang langgar cat sebesar itu, kat bawah lampu jalan, terseret, dan tak turun angkatkan ketepi pun.

Adik motor tu sorang turun angkatkan cat ke tepi. Rehan suruh dia pergi rumah rehan cuci tangan. Rehan ketuk rumah jiran bagitau tumpang letak cat sekejap sementara nak keluar.

Balik tu zauj tanam cat depan rumah kami.

Ya Allah perasaan rehan sampai saat ni. Tak tergambar. Tak dapat nak reply customer. Dengan rakan bisnes rehan pun terus terang rehan bagitau rehan tak ok. Diorang semua bagi ruang rehan bertenang. Terima kasih sangat.



Cat terbaik yang rehan kenal lepas kuning. Rehan dah bulat hati nak jaga dia, bawa tinggal dengan kami. Rupanya umurnya tak panjang. Cat tak pernah langsung cakar atau gigit anak-anak rehan. Kuku pun tak pernah keluar. Padahal arfa selalu hempap, tepuk kuat-kuat, tarik ekor, cubit.

Doakan Allah swt temukan rehan dengan baik seperti dia lepas ni.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...