"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kenangan Zaman Belajar.

Assalamualaikum.

Rehan baca kat blog lain pasal result UPU dah keluar, teringat pulak zaman rehan sambung belajar dulu. Zaman paling carefree kata orang. Hihi.

Nak cerita la jugak. Dulu rehan sekolah asrama. Masa result SPM keluar, rehan kat PLKN. Kelakar je ramai-ramai duduk kat dewan makan tunggu cikgu bagi-bagi result. Result rehan tak seberapa pun kalau dibandingkan dengan kawan-kawan. Tapi ok la dapat jugak tawaran sambung belajar.

Masa tu kat PLKN jugak. Result matrikulasi keluar. Rehan dapat matrix penang. Masa mohon matrix pun kelakar. Rehan pilih:
1. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang
2. Kolej Matrikulasi Kulim
3. Kolej Matrikulasi Seremban.

Masa pilih tu rehan tak bincang pun dengan family. Rehan sorang-sorang je decide. Lepas tu bila arwah mak tau, mak kata apasal jauh sangat. Mintak la dekat sikit. Rehan pun tukar pilihan tu bila dibuka untuk tukar. Rehan minta:
1. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang
2. Kolej Matrikulasi MARA Seremban
3. Kolej Matrikulasi MARA Kulim

Mihmihmih. Alhamdulillah dapat matrix penang. Tarikh daftar matrix tu exactly 1 minggu lepas tamat PLKN. Bayangkan hitamnya rehan masa tu. Kahkahkah. Kebetulan hari ahad tu mak rehan pergi tunaikan umrah, lepas hantar mak kat KLIA terus berdesup ke penang.

Pukul 1 pagi sampai penang. Esok paginya pukul 10 rehan dah tercongok kat kolej untuk pendaftaran. Lepas siap daftar, pukul 11 rehan tengah berdiri tengah panas lambai ayah balik johor sebab esoknya ayah kerja. Lepas ayah balik rehan pun taktau nak buat apa, rehan jalan kat gerai-gerai kat dataran pelajar beli penyapu, beli seterika, baldi. Lone ranger sungguh hihih.

Masa rehan isi borang UPU untuk degree, rehan nak sangat belajar kat USM. Kurang pasti sebab apa. Masa tu jiwa muda rehan memang nak sangat jauh dari keluarga, supaya pandai berdikari. Sebelum tu rehan ni jenis melintas jalan pun pimpin tangan ayah. Hahaha.

Tapi masa nak apply UPU, rehan tak letak USM kat pilihan pertama. Sebabnya setakat yang rehan tau, tak pernah kawan-kawan rehan dapat pilihan pertama. Rehan pun letak la USM pilihan kedua. Pilihan pertama rehan letak UTM.

Bila tau rehan dapat UTM, frust nye menonggeng-nonggeng. Kuciwa tak dapat sambung USM. Dah berangan hujung minggu naik feri release tension, main bunga api kat Gurney. Naik bas pusing island. Tapi rupanya jodoh dengan UTM tu memang terbaik. Rehan jatuh cinta dengan UTM sejak minggu haluan siswa, sampai hari ni masih terasa cinta tu ada di hati. Ewah!

Sampai sekarang kalau kitorang balik JB, macam perkara wajib pergi makan kat Meranti. Even gambar maternity kami pun buat kat tasik UTM. Masa baru kahwin, rehan rajin ajak zauji Qusyairi pusing UTM, tunjuk tempat rehan jalan kaki pergi kelas, tempat tunggu bas. Bawak zauji masuk library, duduk di meja yang sama rehan duduk setiap hari masa theses writing dulu. Solat kat masjid tempat rehan lepak masa tunggu next kuliah. Pergi fakulti tempat rehan bertunggu tangga hampir 5 tahun. Kelas rehan, makmal PSM dan dissertation. Naik balai cerap. Dating kat arked. Order air milo tabur kegemaran rehan.

Sekarang kalau pergi UTM kerjanya main kejar kejar dengan Kautsar dan Arfa je. Hihihi.



Ni gambar tingkap lecturer rehan. Kat kertas tu soalan assignment kami. Kena salin sendiri. Hahaha.

Hati ni nak sangat sambung PhD sebenarnya. Apakan daya, tiap kali rehan nak sambung je, rehan pregnant. Pernah dah pergi interview biasiswa, lepas interview terus pregnant. Sekarang rehan dah rasa takut nak sambung Phd. Sebab otak dah berkarat. Haha. Supervisor yang rehan book dulu pun dah nak pencen tahun ni.

Rasa rindu nak masuk kelas, belajar. Walaupun rehan ada hadir kelas bisnes, kelas nutrisi, marketing. Tapi tak sama.

Rehan rindu hadir kelas fizik.

Ramai yang tanya rehan, belajar fizik nanti jadi apa. Bila masa nak apply semua hukum-hukum fizik yang rehan belajar tu.

Well. Jadilah apa pun. Bagi rehan belajar fizik jadikan rehan manusia. Ajar rehan bersyukur. Begitu luas spektrum cahaya, yang boleh dilihat dengan mata kasar sangatlah sikit rupanya. Maha Besar Allah swt yang menciptakan segalanya.

Bumi dan bima sakti yang tak habis kita jelajah sebenarnya hanya satu titik kecil daripada keseluruhan alam semesta. Betapa hebat ciptaan Allah swt menciptakan ruang tak terhingga daripada jasad padu tiada jisim.

Kadang kadang rehan rasa nak ulang semula, ambil 2nd degree. Passion rehan yang sebenarnya.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...