"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Apa Itu Omega-3.

Assalamualaikum.

Rehan ni selalu sebut asid lemak omega-3, tapi sebenarnya apa dia yang didefinisikan sebagai asid lemak omega-3 ni? Hari ni kita jelaskan tentang asid lemak omega-3 ye murid-murid.

Asid lemak omega-3 dianggap sebagai asid lemak penting untuk tubuh. Tubuh kita perlukan asid lemak omega-3, tapi sayangnya tubuh kita tak boleh bina sendiri asid lemak ni. Jadi nak dapatkan omega-3 mestilah melalui pemakanan.

Asid lemak omega-3 ni boleh didapati daripada ikan seperti ikan tuna, salmon dan makanan laut yang lain. Selain tu boleh jiga didapati daripada minyak kekacang. Omega-3 turut dikenali asid lemak poli-tak-tepu yang memainkan peranan penting dalam fungsi otak selain dalam perkembangan tumbesaran. Lagi satu fakta popular tentang omega-3 ialah mengurangkan risiko penyakit jantung.

Kajian menunjukkan asid lemak omega-3 boleh membantu mengurangkan keradangan dan merendahkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung, kanser dan arthritis. Omega-3 banyak terdapat dalam otak dan jelasnya pentung untuk fungsi kognitif (memori dan performance) selain fungsi tingkahlaku. Malah, bayi yang tak mendapat  asid lemak omega-3 secukupnya daripada ibu ketika kehamilan didapati berisiko mengalami masalah penglihatan dan saraf. Tanda-tanda kekurangan omega-3 termasuklah kelesuan, lemah daya ingatan, kulit kering, masalah jantung, mood swing dan kemurungan selain pengaliran darah yang lemah.

Penting untuk mengambil jumlah asid lemak omega-3 dan omega-6 dalam nisbah yang betul dalam diet harian. Omega-3 membantu mengurangkan keradangan, manakala kebanyakan omega-6 cenderung untk menyebabkan keradangan. Di Amerika, kebanyakan penduduknya mengambil omega-6 14-25 kali ganda lebih tinggi berbanding omega-3, yang mana terlalu berlebihan. Ada kajian yang menunjukkan pengambilan omega-6 yang lebih tinggi berbanding omega-3 meningkatkan keradangan dan risiko kematian di kalangan pesakit yang menjalani hemodialisis.

[Sumber]

OMEGAGUARD: SUPLEMEN OMEGA-3 
OmegaGuard oleh Shaklee adalah suplemen minyak ikan yang kaya dengan omega-3. Setiap kapsul OmegaGuard mengandungi sehingga 85% omega-3, bukan sekadar lemak ikan. Setiap hidangan OmegaGuard mengadungi 330mg omega-3, 180mg EPA dan 120mg DHA.


Berminat untuk dapatkan OmegaGuard, boleh hubungi rehan.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...