"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Resepi Ringkas Spagetti Carbonara - 6 Bahan Je.

Assalamualaikum.

Image result for creamy carbonara sauce

Baru-baru ni kan anak saudara rehan balik bercuti ke Malaysia. Sekarang ni diorang satu family tinggal kat Belgium. Dah 3 tahun duduk sana, jadi makanan pun dah adapt dengan apa yang mudah dimasak kat sana. Hasilnya anak saudara rehan ni tak reti sangat makan makanan melayu haha. Logik la, masa diorang pindah tu umur dia 2 tahun, sekarang dah 5 tahun. Boleh kata kebanyakan hidup dia makan makanan barat.

Sementara mak ayah dia pulun lepas gian makan masakan melayu yang sedap meletops-letops kat Malaysia ni, anaknya pulak payah sangat nak makan. Rehan perhatikan berhabis juga duit abang kakak rehan ni belikan cheese, fresh milk, bawa anaknya makan kedai western. Anak saudara ni dah la kurus, karang bertambah kurus payah pulak. Haha.

Masa diorang tinggal rumah rehan, anak saudara rehan ni asyik cakap nak makan spagetti. Rehan pun tengok mak ayah dia ada beli cheese, fresh milk. Dah kira cukup bahan nak masak carbonara. Jadi rehan pun masakkan untuk dia. Alhamdulillah sedap walaupun adhoc je masak kocoh-kocoh, kakak rehan sampai minta resepi kat rehan. Ok sini rehan nak kongsi kat blog ni, sebab spagetti carbonara ni macam wajib mak-mak tau untuk dijadikan umpan bila anak-anak tak berselera makan. Haha.


Resepi Spagetti Creamy Carbonara

Bahan-bahan:
Spagetti
Bawang holland / bawang besar
Bawang putih
Isi ayam / udang / sotong / daging
Susu segar
Keju keping (sliced cheese)
Tepung gandum

*Optional: garam, oregano flakes, daun parsley etc untuk lebih perasa,

Cara-caranya:
1. Rebus spagetti sampai masak. Bila dah masak, ketepikan.
2. Hiris bawang, bawang putih, dan isi ayam/udang/sotong/daging. Tumis sampai wangi dan ayam separuh masak.
3. Koyak-koyakkan keju dan masukkan dalam kuali. Gaul sampai keju cair dan tak berketul. Untuk 1-2 orang makan, sekeping je pun dah cukup. Nak lagi creamy, masukkan lebih keju. Boleh adjust ikut tekak masing-masing.
4. Bila keju dah cair, masukkan susu segar. Gaul lagi sampai sebati.
5. Kalau cair, masukkan tepung gandum untuk pekatkan kuah. Kena ambil perhatian ye, kalau nak masukkan tepung, sila bancuh dulu dengan sedikit air supaya tepung tak berketul. Kemudian pastikan tepung masak sebelum tutup api.
6. Siap dihidang dan dimakan. Terpulang kalau nak masukkan garam, rehan tak masukkan garam kalau masak untuk anak. Terpulang juga kalau nak tabur oregano flakes, daun parsley, lada benggala, cendawan atau apa-apa bahan lain yang menambahkan sedap.

Selamat mencuba!
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...