"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Beza B-Complex Shaklee Dengan Suplemen Klinik Kesihatan (KK).

Assalamualaikum.

Ramai benar yang tanya apa beza makan Shaklee dengan suplemen KK. Ni soalan lazim ibu-ibu yang tengah survey Set Hamil Shaklee la ni. Kerap sangat rehan dapat soalan ni, jadi hari ni rehan nak merungkai misteri di sebalik perbezaan B-Complex Shaklee dan suplemen Klinik Kesihatan (KK). Ewah.

Mula-mula sekali kena tau apa suplemen yang KK bagi kepada ibu hamil. Biasanya ibu-ibu dapat 3-4 jenis suplemen: B-complex, Asid Folik, Iron Tablet, lagi satu rehan pun tak ingat apa (ampun!). Ok abaikan dulu iron tablet tu ye, hari ni kita cerita pasal B-Complex dan Asid Folik je.

Bagi ibu yang merancang hamil atau sedang hamil, sangat penting ambil dua-dua suplemen tersebut; B-Complex dan Asid Folik. Kedua-duanya dalah suplemen yang berbeza dan mempunyai fungsi berbeza.


ASID FOLIK UNTUK IBU HAMIL

  • Asid folik, atau folate, adalah satu komponen vitamin B yang dikenali sebagai B9
  • Membantu mencegah kecacatan neural tiub (neural tube defects, NTDs), iaitu kecacatan saraf tunjang yang serius (contohnya spina bifida) atau kecacatan otak (contohnya anencephaly) yang berlaku semasa kelahiran. Tiub neural adalah bahagian embrio tempat otak dan saraf tunjang bayi berkembang ketika dalam rahim.
  • Terdapat kajian yang menyatakan asid folik membantu mencegah bibir dan langit-langit sumbing serta kecacatan jantung tertentu.
  • Mengurangkan risiko preeclampsia, iaitu sejenis penyakit tekanan darah yang dialami oleh 5% ibu hamil.
  • Membantu penghasilan sel darah merah yang normal dan mencegah anemia.
  • Dicadangkan pengambilan sebanyak 200mcg sehari, sekurang-kurangnya sebulan sebelum hamil
Image result for neural tube defects
Jenis-jenis kecacatan tiub neural

[Sumber]


B-COMPLEX

  • Nutrisi penting sepanjang hamil terutamanya B6, B9, B12 kerana ia membantu mengurangkan risiko kecacatan tiub neural, selain melegakan simptom-simptom hamil.
  • Vitamin B1, Thiamine, berperanan penting dalam perkembangan otak bayi dalam kandungan.
  • Vitamin B2, Riboflavin, bantu perkembangan penglihatan dan kulit bayi, selain pertumbuhan tulang, otot dan saraf.
  • Vitamin B3, Niacin, penting untuk perkembangan otak bayi, mengekalkan kesihatan sistem nervosa, mukus membran dan kulit, membantu penghadaman, mengurangkan loya dan sakit kepala akibat migrain.
  • Vitamin B5, Pantothenic Acid, bantu metabolisme lemak, protein dan karbohidrat, mengelakkan kejang, bantu pelepasan hormon yang melegakan stress.
  • Vitamin B6, Pyridoxin, bantu tambah berat bayi, penting untuk perkembangan otak dan saraf bayi, mengekalkan paras gula yang sihat, mengurangkan simptom hamil.
  • Vitamin B7, Biotin, bantu kawal keguguran rambut, kuku rapuh dan ruam kulit, juga penting bagi perkembangan bayi ketika fasa embrio.
  • Vitamin B9, Folic Acid, seperti yang dah dibincangkan di perenggan terdahulu.
  • Vitamin B12, Cobalamin, penting untuk perkembangan tiub neural, otak dan tulang belakang bayi, bantu hasilkan sel darah merah dan sistesis DNA, menambah baik mood, tenaga dan kawal stress

[Sumber]


BEZA B-COMPLEX SHAKLEE DAN SUPLEMEN KK

Bezanya B-Complex Shaklee mengandungi kesemua komponen vitamin B macam yang tersenarai di atas, termasuklah asid folik. Kalau B-Complex yang KK bagi, wallahualam, rehan pun tak pasti sebab last rehan tengok vitamin tu tahun 2013 dulu. Yang pasti, vitamin klinik kesihatan tak ada B9 iaitu asid folik, sebab tu klinik bagi tablet asid folik untuk diambil berasingan. Ingat tak pil kuning kecil molek, tu tablet asid folik la tu.


BERAPA HARGA B-COMPLEX SHAKLEE?

Alahai mampu milik sangat. Sebotol B-Complex Shaklee cuma RM58.75 sahaja untuk 120 tablet. Sebotol ni tahan 4 bulan tau, jadi sebulan kosnya cuma RM14.69 sehaja. Aduh apasal murah sangat ni? Teknologi daripada US hasil berpuluh tahun kajian, tapi tak sampai RM15 sebulan.

Eh, boleh dapat murah lagi tau! Caranya, daftar ahli Shaklee dengan modal RM79.50, boleh beli B-Complex pada harga ahli. Cuma RM47 sahaja sebotol. Menangisss harga murah sangat ni!

Siapa yang nak B-Complex boleh dapatkan daripada rehan, inshaAllah rehan akan bantu guide cara makan yang betul dan berkesan.


Kelebihan Ciri Sustained Release Pada Vita C Shaklee.

Assalamualaikum.

Rehan selalu dapat soalan, apa beza SR Vita C Shaklee berbanding jenama lain? Jawapan rehan senang je: Vita C Shaklee ada ciri sustained release / pelepasan perlahan.

Biasanya orang akan tanya lagi: Sustained release / pelepasan perlahan tu apa?

Kat sini rehan kena jelaskan dari segi biologi pulak. Tubuh manusia dah dikaji cuma mampu terima 100-200mg vitamin c je dalam masa 1 jam. Kalau dalam 1 jam tu kita makan lebih daripada 200mg vitamin c, yang lebih tu akan dibuang melalui air kencing. Sebabnya badan manusia tak mampu hasilkan atau simpan vitamin c yang berlebihan tu.

Jadi kalau kita makan vitamin C 1000mg tanpa ciri sustained release / pelepasan perlahan, cuma 100-200mg vitamin c je yg badan serap. Baki 800-900mg pergi ke air kencing. Mahal air kencing kau!

Dengan ciri sustained release / pelepasan perlahan, sebanyak 100mg vitamin c akan dilepaskan ke dalam badan setiap sejam selama 5 jam. Jadi tak ada yang terbazir pergi ke air kencing.


Bijak tak?

Kalau bijak, jom dapatkan SR Vita C Shaklee drp rehan. Sebotol cuma RM103.35 sahaja, ada 180 biji tahan 3-6 bulan. Mahal ke? Sehari cuma 57 sen je. Sebulan baru RM17.22 tau.

Nak lagi jimat, daftar sebagai ahli dan boleh beli pada harga ahli, iaitu RM82.68 sahaja. Haa yg ni memang jimat sangat-sangat ni. Secari cuma 46 sen, sebulan cuma RM13.78 sen je. Cuma cakap vitamin C jenama apa yang berkualiti dan mampu milik setanding Shaklee?


VIVIX untuk Kencing Manis dan Kolestrol Tinggi.

Sharing daripada sahabat bisnes rehan, Imma.

No automatic alt text available.


Pagi semalam, mok Imma gi Hospital Kubang Kerian.

Nak ambil result darah. Hari tu dah pergi untuk ambik darah. Biasalah hospital kerajaan ambil masa sikit nak tau result darah kan.. Kene tunggu tarikh berikutnya baru boleh dapat tahu result.

Bila mok update result kat whatsapp group, 1 family happy dan bersyukur sangat. Sebab mok kata, bacaan kencing manis dah turun kepada 5.1!

Imma ingat lagi, 2 bulan lepas, Imma balik kampung. Masa tu ibu jari kaki mok luka dan bernanah. Risau sangat, sebab bernanah dan keluar air bisa. Bawa mok pergi klinik, doktor cek kencing manis mok 14. Doktor kata, at least nak 8 sebab mok memang dah lama menghidap kencing manis.. so doktor macam tak konfiden nak target turun banyak, tu yang doktor kata at least 8.

Masa tu baru 2 botol vivix mok makan, Imma bagitau mok, teruskan je makan. Imma akan kirim vivix kat mok tiap bulan. Masuk bulan April, Imma kirim botol ke 3 kat mok.

Alhamdulillah. Tak sangka pulak semalam bacaan kencing manis mok turun banyak. 5.1.. syukur sangat sangat.

Pastu, mok kata kolestrol jahat pun turun jugak, daripada 8 kepada 4.

Syukur alhamdulillah. Hadiah untuk mok sempena Hari Ibu semalam.

Imma pesan kat mok, kalau consume vivix jangan tinggalkan ubat yang hospital bagi. Just makan macam biasa ubat hospital tu. Air kosong kene minum.

Syukur alhamdulillah.. happy sangat. Tq Allah, kerana izinkan semua ini berlaku.

Kalau ada kawan-kawan yang ada mak menghidap kencing manis, Imma sangat rekomen bagi mak korang consume vivix. Serius, Imma boleh katakan pelaburan yang sangat samgat berbaloi. Lagi pun, mak kita sendiri juga yang sihat.

Botol ke 4 vivix bakal menyusul dengan ikatan reben dan kotak berbalut cantik, istimewa untuk bonda tersayang.

Sayang mok.

=============================================
Berminat utk dapatkan VIVIX, sila hubungi rehan. 

Pembelian 2 botol VIVIX percuma:
- Membership Shaklee bernilai RM69.50
- Postage bernilai RM10.60
- Cash bonus bernilai RM36


Selamat Hari Mak.

Assalamualaikum.

8 tahun 9 hari lepas masa mak rehan sakit dan meninggalkan kami akhirnya, tak pernah mak rehan terbayang rehan hari ni di sini, dalam keadaan ini.

Mak rehan pergi dengan menyangka rehan, ketika tu menghadapi peperiksaan akhir semester kedua pengajian Sarjana Sains (Fizik), akan ikut jejak langkah mak, ayah, abang dan kakak rehan yang lain. Iaitu berkhidmat dalam bidang pengajian rehan. Sebetulnya mak rehan ketika tu fikir rehan akan jadi guru atau pensyarah fizik.

Kemudian mak rehan meninggal dunia.
Dan rehan tamatkan peperiksaan akhir semester itu berselang kenduri arwah, seterusnya satu semester dissertasi bersulam air mata. Waktu paling sukar dalam hidup rehan ketika tu, lebih setahun rehan menjauhkan diri dari kawan-kawan dan tak bercakap dengan sesiapa. Tahun itu 2009-2010. Waktu paling sukar dalam hidup rehan sebenar-benarnya.

Selama setahun tu rehan tak bekerja. Rehan cuma duduk rumah buang masa, melayan perasaan. Ayah beri rehan masa selama yang rehan perlu untuk bersedia dan bangkit semula. 

Setahun kemudian baru rehan bangkit.
Rehan cari kerja.

Mula-mula rehan kerja mengajar tuisyen seorang pelajar slow-learner dgn gaji RM400 sebulan. Lepas beberapa bulan bekerja, rehan berjaya mohon sebagai pensyarah sambilan di sebuah universiti awam. Selama 6 bulan rehan bekerja di situ sebagai pensyarah sambila dengan bayaran gaji mengikut jam kuliah dan tutorial. Alhamdulillah lepas 6 bulan bekerja, dengan sokongan Ketua Jabatan, rehan berjaya naik satu tahap iaitu menjadi pensyarah kontrak pula.

Lebih kurang 7-8 bulan bekerja, rehan berkenalan dengan then-not-yet-zauj Qusyairi. Dalam masa 5 minggu rehan decide nak kahwin dengan beliau. Bukan keputusan yang terburu-buru, tapi rehan tak suka buang masa bila dah putuskan sesuatu. Atas sebab tertentu kami hanya dapat bernikah lepas 7 bulan, tempoh waktu yang terasa sangat lama bagi rehan.

Menjelang hari perkahwinan kami, rehan terfikir dalam hati: Mak tentu tak sangka aku akan kahwin tahun ini. Sebab mak rehan tau rehan huha-huha tapi tak bercinta dengan lelaki. Ada juga kenal-kenal tapi mak tau rehan takkan bercinta kalau takkan dibawa mati. Jejaka-jejaka yang approach rehan sebelum tu, ada yang memang baik dan sesuai dijadikan suami. Tapi rehan terpaksa menolak sebab waktu tu kami masih belajar, belum masa untuk bernikah. Pada rehan kalau belum nak bernikah buat apa bercinta. Begitulah kaedahnya. Kami nikah Pada Mac 2012.

Rehan bertugas sebagai pensyarah kontrak selama 4 tahun. Kemudian rehan berhenti. Banyak sebab, banyak penyumbang kepada keputusan rehan untuk berhenti kerja. Nak diceritakan kat sini, rasanya terlalu banyak, nanti jadi drama bersiri pulak. Tapi salah satunya rehan nak cuba benda baru. Lalu rehan berhenti bekerja dan cuba meniaga. Sehinggalah hari ini, cukup 2 tahun rehan berhenti kerja. Setahun pertama rehan fokus membesarkan arfa yang lahir sebulan lepas rehan berhenti kerja. Setahun kedua rehan fokus berniaga sambil jaga arfa. Hujung tahun lepas, rehan ada rezeki sikit hantar arfa ke pengasuh, supaya arfa belajar berkawan dan rehan pun boleh berniaga waktu siangnya.

Sekali lagi hari ini, sempena hari ibu hari ni, rehan reflek diri rehan yang sekarang. Mak mesti tak sangka rehan di sini hari ini. Sebab mak rehan kenal rehan yang tomboy, yang kasar. Yang hatinya keras tak boleh diusik. Rehan yang mak kenal bukan rehan yang duduk rumah dan berkeluarga. Mak kenal rehan yang darah muda, yang jiwanya bebas,. Tak terikat dengan komitmen. Rehan buat apa yang rehan nak buat, itu saja.

Mak pasti tak sangka, rehan akan berkahwin pada umur 26 tahun. Rehan akan berkeluarga dan hari ini, beranak dua. Yang mak kenal, rehan tak suka bercinta. Taknak bercinta. Tak kisah tentang cinta. Rehan suka berkawan, dan kawan-kawan rehan perempuan semuanya. Ada kawan lelaki, tapi mak tau mereka sekadar kawan, takkan lebih dari itu.

Mak tentu bangga bila rehan berjaya dapat pekerjaan baik, jadi pendidik. Tapi saat rehan nak berhenti kerja, ada rehan terfikir: kalau mak masih ada, apa agaknya mak akan kata? Sebetulnya rehan tak fikir mak akan marah. Mak mungkin akan tanya betul ke rehan dah fikir habis baik. Itu saja. Mak ayah rehan bukan ibu bapa yang campur tangan dalam urusan anak-anaknya. Waktu kakak rehan menganggur setahun lepas graduasi, mak ayah cuma terlibat hantar dia interview merata tempat, ke Melaka, Perak, Kelantan. Tak pernah mak ayah cuba-cuba cari cable untuk tawarkan kerja kepada kakak rehan. Sedangkan kalau nak difikirkan besar juga cable yang mak ayah rehan ada: keluarga terdekat kami ketika itu ada yang menjawat jawatan besar.

Keputusan besar untuk berhenti kerja, rehan rasa mak akan terima saja walaupun mungkin ada sedikit ralat dalam hatinya. Keputusan rehan berniaga pula mesti mak suka. Dulu waktu kami kecil, mak selalu bawa kami ke Kelantan, Terengganu ketika cuti sekolah. Sambil bercuti, mak beli kain sutera untuk dijual bila balik ke Batu Pahat. Mungkin dari sini mengalir darah bisnes dalam diri rehan.

Dan hari ini kalau mak masih ada, tentu rehan jadi orang paling rapat dengan mak, sebab rehan seorang saja yang masih ada di Batu Pahat. Kalau mak taknak pindah ke rumah rehan sekalipun, tentu mak selalu berkunjung ke sini, sambil tengok baju-baju yang rehan jual (sebab mak suka baju!). Rehan rasa, rehan buat perkara betul dalam hidup walaupun nampak salah di mata orang lain. Yang penting rehan bahagia. Itu yang mak akan fikirkan, adakah anak dia bahagia.

Sempena hari ibu hari ni, rehan tak ada apa ucapan pun untuk mak. Sebab mak pun dah tak ada. Tak perlu pun rehan kongsi di sini apa yang rehan rasa, yang rehan mau katakan pada mak sekiranya mak masih ada. Sebab perkara tu terlalu peribadi rasanya.

Tak ada juga gambar mak untuk rehan kongsi kat sini. Cukuplah rehan simpan dalam hati *hugs*

Skincare NutriWhite Shaklee Tahan Berapa Lama?

Assalamualaikum.

Ramai juga yang was-was nak beli skincare NutriWhite Shaklee sebab harganya lebih tinggi berbanding skincare lain di farmasi. Berbaloi ke? Mahal sangat ke?

Sebenarnya rehan sendiri pernah guna Gentle Deep Foaming Cleanser, Gentle Action Make Up Remover dan Daidl Deffence Essence NutriWhite. Yelah, macam mana rehan nak jual kalau rehan sendiri tak pernah guna, betul tak? Jadi rehan dah pernah beli sekali.



Sekali je. Kenapa rehan tak repeat?

Sebab macam mana nak repeat, rehan beli sekali tu pakai tak habis-habis pun tau! Tahan lama sangat. Satu tiub cleanser tu 150 gram, tapi setiap kali cuci cuma guna setitik je. Dah tu bila nak habisnya? Hihi.

Make Up Remover pulak, rehan tak guna hari-hari sebab rehan kan duduk rumah je. Manalah nak bermekap. Rehan pakai make up remover tu sebagai pengganti scrub je. Seminggu dalam 2-4 kali rehan pakai. Ni pun masih banyak lagi. Satu tiub 150 gram juga, sekali pakai rehan tuang sebesar kacang tanah je.

Pada hemat rehan, Set NutriWhite ni boleh tahan hampir setahun kalau rehan pakai seorang. Bergantung pada penggunaan masing-masing. Tapi kan, ada seorang rakan bisnes ni, dia lagi extreme daripada rehan. Katanya, cleanser dan makeup remover beliau tahan 2 tahun! WOW!


Memang best pakai Set NutriWhite Shaklee. Kulit rehan yang super sensitif ni serasi sangat. Tak kering, tak berminyak. Moist je. Lepas cuci tak rasa tegang pun berbanding guna pencuci biasa yang rehan guna selama ni. Kalau pakai makeup remover pulak, ya ampun licin lembut gila kulit muka lepas cuci. Boleh rasa sel kulit mati yang kasar-kasar tu tanggal.

Nak dapatkan produk NutriWhite Shaklee jangan segan hubungi rehan ye. InshaAllah rehan boleh bantu anda dapatkan kulit wajah sihat.


Asid Folik vs Folate

Assalamualaikum.

Hari ni ada topik best dalam support group Shaklee yang rehan join. Jadi rehan nak share kat sini la. Sebab benda ni ramai yang tak tau. 

Asalnya ada seorang rakan bisnes yg bertanya soalan ni:


Atas nasihat master kami, beliau dapatkan penjelasan drp Nutritionist Shaklee, Celine.
Jom baca apa jawapan Celine.

"Yes our folic acid is in the form of folate, extracted naturally from corn. On top of that, our B-Complex and Vita-Lea has the Bio-activated Absorption System to help you absorb the folate effectively, so you don't have to worry about the bioavailability of the products."

Ye, folik asid kami adalah dalam bentuk folat, diekstrak secara semulajadi dari jagung. Lebih dari itu, B-Complex dan Vita-Lea kami mempunyai Sistem Penyerapan yang diaktifkan secara bio untuk bantu anda menyerap folat secara berkesan, jadi anda tak perlu risau tentang kebolehan produk tersebut secara biologi.

(Moga-moga tepat apa yang rehan translate hihih)

Kenapa penting bezakan asid folik dengan folate?

Sebab untuk mendapatkan manfaatnya, asid folik perlu ditukar kepada bentuk folate dulu oleh badan. Kalau badan tak mampu tukarkan asid folik kepada folate, maka akan berlaku pengumpulan asid folik dalam badan dan boleh jadi sangat bahaya.

Tapi sebenarnya ramai orang yang ada masalah untuk tukarkan asid folik kepada folate. Keadaan ni kita panggil sebagai MTHFR mutation. Enzim MTHFR berperanan menukar asid folik kepada folate. Orang yang mengalami MTHFR mutation, enzim PTHFR dalam tubuh mereka tak berfungsi seperti yang sepatutnya. Jadi badan mereka gagal tukarkan asid folik kepada folate secara semulajadi.

Nak tahu sama ada badan kita ni ada masalah MTHFR mutation atau tak, boleh buat ujian dengan anggaran kos sekitar RM3000. Jadi nak selamat, ambil la B-Complex dan Vita-Lea Shaklee sebab zatnya dah memang dalam bentuk folate. Badan tak perlu tukar-tukarkan lagi. Terus boleh serap dan dapat manfaat folate tersebut.

Antara masalah yang sering dihadapi orang yang mengalami MTHFR mutation ialah sering keguguran, masalah anemia yang teruk sebab tak dapat hasilkan sel darah merah.


Nak dapatkan B-Complex dan Vita-Lea, boleh hubungi rehan ye. Rehan boleh hantar ke seluruh Malaysia, luar negara pun boleh inshaAllah.


Kisah Kami: Jangan Bilang Tidak ke Melaka.

Assalamualaikum.

Hari sabtu lepas zauj Qusyairi ada kerja sikit kat Melaka. Jadi macam biasa kami sekeluarga beramai-ramai la ke Melaka. Biasalah family kami, jarang berpisah. Sentiasa melekat hihih.

Semalam pagi urusan zauj dah selesai, jam 10 pagi kami dah melahu taktau nak ke mana. Mula-mula tu bawa anak-anak pusing-pusing kat sekitar Banda Hilir je. Masuk muzium kapal, itu pun sipi-sipi kautsar taknak masuk sebab takut. Hahaha.

Tapi cuaca panas sangat la, jadi tak sampai sejam kat Banda Hilir kami terpaksa la cari tempat lain nak habiskan masa. Kalau terus stay kat Banda Hilir bukan anak-anak je, rasanya mak pak pun boleh demam.

Kul 11 pagi kami dah terpacak depan AEON Bandar Melaka. Sebab masih awal, taktau nak buat apa, jadi kami bawa anak-anak main kat Kidzoona. Dah lama anak-anak tak main kat situ. Selalunya kami bawa pergi taman rekreasi atau taman permainan je. Masa sampai kat AEON kakak Kautsar tanya: Sini ada taman ke ibu? Haha, gelak kami dengar.

Tudia bangga betul tuan kedai diri depan kedai dia. 4 jam main benda ni je. Kira duit, tekan mesin kira. Macam ibu niaga kat rumah agaknya dia rasa. Hihi.

Ingatkan sejam dua anak-anak bosan la kot. Boleh la pergi makan. Sekali tudia, diorang bantai main 4 jam tak berhenti. Nasib baik masing-masing pandai main sendiri, takde sibuk suruh ibu abah main sekali. Kami suami-isteri tunggu sampai tersengguk-sengguk nak tertidur, dengan perut lapar lagi.

Jam 3 petang Arfa dah tak boleh senyum. Lapar agaknya. Rehan ajak makan, dia nak. Masa tu pujuk Kautsar Alhamdulillah Kautsar nak keluar juga. Dapat la kami makan tengahari isi perut jam 3 petang tu. Haha.

Mulanya ingat nak sambung main semula kat Kidzoona. Sekali lepas makan tengok dua-dua dah semacam je layu. Mana tak, Arfa makan satu mangkuk penuh nasi. Kautsar makan 1 mangkuk penuh mee sup. Dah penat main, dah kenyang apa lagi. Nak tidur la tu.

Jadi kami pun terus gerak balik Batu Pahat. Plan asal nak mandi kat Jasin Histpring la, nak makan makan kat Sabak Awor la semua kansel. Mana taknya, masuk je kereta anak-anak terus lelap tak berbunyi. Penat sangat agaknya. Dalam kereta tiba-tiba zauj request pasang lagu Jangan Bilang Tidak.

Rehan cakap kat zauj, apa barang pasang youtube, rehan boleh nyanyi. Kahkah. Guruh petir menyambar bila rehan start nyanyi lagu tu. Lepas tu baru rehan sedar rupanya rehan dah tak ingat lirik lagu tu lagi, yela, dulu zaman rehan suka lagu tu rehan masih buat degree kat UTM lagi. Ada la dalam 10 tahun lepas hahaha.

Pastu baru la terkial-kial cari lirik lagu. Bila rehan baca, rasa lagu Jangan Bilang Tidak tu iras-iras cerita kami masa mula-mula kenal dulu. Kenal sekejap terus kawan dan seterusnya kawin. Rehan dulu jenis taknak berkawan dengan lelaki, tak minat nak berboifren. Dan zauj yg patah hati masa tu. Kasihan hihi.

Okla, anak-anak pun tidur. Lagu pun romentik. So mood perjalanan balik ke rumah tu romentik je. Berhenti kat R&R zauj belikan rehan aiskrim, dah macam drama tv rasa bercinta balik semula. Kahkah.

Baru nak suap aiskrim, arfa pun bangun tidur mintak peluk. Terpaksa la meriba dia. Pastu nampak aiskrim, arfa pun minta aiskrim, mintak roti. Dah kenyang Arfa pun tidur balik. Saja je Arfa ni tau. Tak jadi ibu abah nak romentik. Kikiki.

Macam biasa abah suka tangkap gambar. Nak cari gambar rehan kena buka fon Abah. Fon rehan confirm takde gambar sendiri hihi. Masa ni dah taktau  nak buat apa kat Kidzoona tu. Melahu je berdua sementara Arfa dan Kautsar sibuk jual burger dan sayur.

Boleh Ke Kanak-kanak Minum ESP?

Assalamualaikum.

Hari ni rehan nak jawab soalan; Boleh ke anak kecil saya minum ESP?

Kanak-kanak boleh consume esp tak? Jika boleh berapa sukatan yang sesuai untuk kanak-kanak?

Tidak disyorkan kepada bayi dibawah 1 tahun. Namun, mengikut kata pakar nutrisi shaklee BOLEH beri ESP kepada kanak-kanak seawal umur 2 tahun. Ini adalah berdasarkan jadual pengambilan protein bagi kanak-kanak.


Berdasarkan jadual diatas, kanak-kanak perlukan 17g protein setiap hari. Jadi, kanak-kanak boleh minum esp shaklee sebab 1 hidangan ESP shaklee (3 sudu besar) bersamaan dengan 14g protein sahaja.

Namun begitu, ibu-ibu disarankan untuk membekalkan supplemen tambahan yang lebih sesuai untuk anak-anak iaitu Mealshake, Omega Guard, Chewable Vita C, Lecithin.

Harap bermanfaat.

Faedah Jadi Ahli Shaklee.

Assalamualaikum.

Sempena promosi daftar ahli Shaklee bulan ni, rehan nak cerita sikit kenapa best jadi ahli shaklee (bagi yang tak berniaga). Jom baca!



1. Nikmati harga ahli: Diskaun 15-20% berbanding harga pasaran.
Sebagai ahli Shaklee, anda layak membeli pada harga ahli. Istimewanya harga ahli, setiap item lebih murah berbanding harga pasaran. Berapa banyak murah tu? Harga ahli lebih murah sebanyak RM10-RM100 lebih bagi setiap produk suplemen. WOW!



2. Bonus peribadi 5-21% dalam bentuk wang tunai
Betul, tak berniaga pun anda tetap layak dapat bonus peribadi dalam bentuk wang tunai. Sebab tu masa mendaftar sebagai ahli Shaklee, anda wajib bagi nombor akaun bank anda. Sekiranya anda layak dapat bonus tunai ni, ia akan dikreditkan terus ke akaun bank anda oleh Shaklee. Kat penyata bank akan tulis dikreditkan oleh Shaklee. Tanpa melalui upline atau pihak ketiga.



3. Promosi bulanan istimewa dari Shaklee
Promosi bulanan Shaklee terhad kepada ahli sah Shaklee sahaja. Contoh promosi bulanan Shaklee bulan ni: Purchase with Purchase Shaker Eksklusif Shaklee dengan 100UV pembelian. Harga pasaran shaker ni RM33 tau, tapi dengan promosi PWP ni, harganya cuma RM19.08 sahaja. Amboi, jimat lagi.



4. Peluang hadiri seminar dan ceramah kesihatan percuma dari Shaklee
Shaklee sering adakan seminar dan ceramah kesihatan percuma berdekatan anda. Betul tu, berdekatan anda. Tak perlu ke branch, tak perlu ke Home Office di Kuala Lumpur. Rehan hadir ceramah kesihatan lelaki, diabetis dan tekanan darah tinggi di sebuah hotel berhampiran rumah rehan. Bukan SID tau yang bagi ceramah, tapi Nutritionist Shaklee sendiri yang hadir untuk sampaikan ilmu tepat dan benar tentang suplemen dan kesihatan.



5. Peluang jalani pemeriksaan kesihatan percuma dari Shaklee
Tau tak berapa caj untuk lakukan pemeriksaan kesihatan? Sekurang-kurangnya RM10 untuk buat ujian kolestrol. Tapi Shaklee sering kali adakan pemeriksaan kesihatan percuma di cawangan-cawangan dan Home Office Shaklee. Antara pemeriksaan yang boleh dilakukan: membaca tekanan darah, gula dalam darah, BMI, body age, lemak di tangan dan kaki, lemak visceral. Pemeriksaan dilakukan oleh Nutritionist ye, bukan SID biasa.



6. Tambah ilmu kesihatan dan nutrisi melalui kelas, seminar dan bengkel Shaklee
Yang ni lagi special. Kelas nutrisi Shaklee terhad kepada ahli Shaklee sahaja. Tempat pun terhad. Kelas nutrisi ni dibuat untuk memberi kefahaman tentang suplemen Shaklee, perbandingannya dengan jenama lain, serta bagaimana suplemen berfungsi menaik taraf kesihatan kita. Bukan saja dalam bentuk kelas, ada juga seminar dan bengkel yang spesifik, penuh pengisian.



7. Peluang jana pendapatan melalui pelan bisnes Shaklee
Tiada paksaan. Bila-bila masa anda rasa nak mulakan bisnes Shaklee boleh terus mulakan setelah dafar sebagai ahli. Tak ada syarat daftar lain untuk jadi SID aktif macam rehan. Peluang income dengan Shaklee tak terhad. Banyak yang anda usahakan, banyak la yang anda dapat.



8. Konsultasi produk dan kesihatan secara online dan offline
Dan ini benefit yang paling penting menurut rehan. Sebab bila anda mendaftar sebagai ahli Shaklee, SID yang daftarkan anda tu (kita panggil upline) bertanggungjawab untuk guide anda cara makan suplemen, pantang larang, jumlah dos dan suplemen terbaik untuk masalah anda. Sebab tu sangat penting anda pilih untuk daftar dengan SID aktif macam rehan, iaitu SID yang menuntut ilmu untuk aktif dalam bisnes Shaklee. SID yang pergi ke kelas, belajar tentang nutrisi dan kesihatan, faham macam mana suplemen Shaklee berfungsi serta mahir dengan sistem yang diamalkan dalam syarikat Shaklee.

Bukan main taram daftar dengan kawan ke, saudara mara ke, makcik sepupu sepapat. Lepas tu kelam kabut cari SID aktif untuk dapatkan nasihat. Tolong jangan zalimi kami yang cari rezeki melalui bisnes Shaklee ye. Sebab kasihan kami pun layankan anda, tapi sesen pun kami tak dapat keuntungan daripada konsultasi dengan anda. Kasihani kami jugak, kami pun ada bil nak bayar huhu.

Ok itu je hari ni. Fikir masak-masak, berbaloi kan jadi ahli Shaklee. Jom daftar dengan rehan hari ni. Promosi bulan ni PWP Shaker Eksklusif dengan 100uv pembelian. Rehan guide sampai jadi inshaAllah.

Promosi April 2017: Daftar Ahli Shaklee Bulan Ini!

Assalamualaikum.

Promosi Shaklee bagi bulan April 2017 ni special sikit. Bulan ni promosi untuk ahli baru tau. Excited sangat, rehan dulu daftar ahli tak ada promosi macam ni.

Nak tau apa dia?

Ok, bagi sesiapa yang mendaftar sebagai ahli Shaklee bulan April 2017 ni, anda layak untuk beli Shaker Eksklusif Shaklee pada harga RM19.08 sahaja tau (harga retail RM33.90). Dengan syarat ada belian minimum 100uv dalam satu resit. Nah tengok sikit macam mana rupa Shaker Eksklusif Shaklee ni.


Tudia cantik kan? Kalau shaker lain dengan kualiti sama dengan Shaker Eksklusif Shaklee ni, harga mau-mau RM30-RM40 tau.

Jom tengok ciri-ciri terbaik Shaker Eksklusif ni:


  • kapasiti 600ml (20 oz), kalau bancuh ESP penuh satu Shaker ni boleh minum 2 kali.
  • diperbuat daripada Tritan yang tahan lasak, tak mudah kotor, serta bebas BPA
  • penutup lebar, jadi mudah untuk diisi dan dibasuh
  • selamat disimpan dalam freezer dan dibasuh guna mesin pencuci pinggan mangkuk
  • ringan, mudahalih
  • ada lubang jari untuk mudahkan kita pegang
  • design mudah digenggam
  • saiz: 3.23 inci (panjang) x 4.31 inci (lebar) x 8.76 inci (tinggi)
Selain tu, bagi ahli yang mendaftar bulan ni, ada lagi berita baik tau! Anda layak untuk terima starter kit baru daripada Shaklee. Starter kit baru ni lagi kompak, moden dan mesra pengguna. Senang nak faham isi kandungan dan lebih menarik la senang kata.

Tapi starter kit ni tak sampai lagi, jadi siapa yang daftar bermula 1 April 2017, akan dapat starter kit lama dulu. Bila starter kit baru sampai, Shaklee akan bagi starter kit baru pulak. Dapat dua starter kit gitu!


Tu dia, Starter kit baru. Comel je. Senang bawa ke mana-mana. 

Jadi anda-anda tunggu apa lagi? Kalau sebelum ni memang amalkan suplemen, ini masanya untuk bertukar kepada Shaklee, jenama yang telah dibangunkan lebih 100 tahun lepas oleh bapa vitamin, Dr Forest C Shaklee. Dijamin Selamat, Berkesan dan Semulajadi lagi.

Macam mana nak jadi ahli Shaklee? 
Aada dua pilihan sama ada percuma atau berbayar.

Keahlian percuma: dengan minimum purchase 200uv dan ke atas
Keahlian berbayar: bernilai RM79.50 termasuk pos starter kit.

Taktau macam mana nak daftar?
InshaAllah senang je, boleh contact rehan dan rehan akan uruskan semuanya.
Atau boleh juga daftar sendiri melalui link ini: http://www.shaklee.com.my/?joinnow=921922

Ok, rehan harap ramai ambil peluang ini untuk daftar sebagai ahli Shaklee. InshaAllah akan datang rehan akan terangkan benefit jadi ahli Shaklee.


Promosi Mac 2017: Energy for Life Set, Daily Essential Set, Vitalea For Children.

Assalamualaikum.


Rehan suka betul kalau nak cerita pasal promosi bulanan. Sebab setiap bulan ada je surprise tau daripada Shaklee. Lately ni banyak surprise merchandise. Memang semangat tertunggu-tunggu apa merchandise baru bulan ni, tazabar nak dapatkan untuk diri sendiri.

Bulan Mac 2017 bulan ulangtahun perkahwinan rehan tau. Seronok sangat la pagi-pagi buka web Shaklee nampak promosi PERCUMA BEG KERTAS 2 unit kalau beli salah satu set ni:

  • Energy for Life - 2 botol VIVIX
  • Daily Essential - ESP, Vitalea, SR Vita C Plus, OmegaGuard


Beli salah satu set di atas, dapat percuma 2 unit beg kertas Creating Healthier Life.
Bukan tu je tau, dengan belian salah satu set tu juga anda layak untuk order MUG EDISI TERHAD Shaklee pada harga RM10.60 sahaja. Kalau nampak orang lain ada mug ni, ketahuilah mereka dah beli salah satu set Energy for Life/Daily Essential.

Selain tu, sepanjang bulan ni juga mak-mak abah-abah boleh dapatkan Vitalea for Children sebanyak 4 botol pada harga 3 botol saja. Macam mana tu? Senang je, beli 3 botol Vitalea for Children, tapi Shaklee bagi 4 botol. Untung ke sangat untung?

Nak dapatkan mana-mana produk Shaklee? Jom dapatkan melalui rehan. Contact rehan melalui nombor kat bawah ni ye.


Cerita Balik Kampung.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah Chinese New Year hujung minggu lepas, kami anak-beranak selamat balik ke kampung zauj kat Teluk Intan, Perak. Nasib baik kat Teluk Intan je, kalau kat Parit Buntar ke, Kulim ke, menangis menaik kereta tak sampai-sampai. Hihi. Almaklumlah, rehan ni orang Batu Pahat, belajar kat Johor Bahru, sekarang menetap kat Batu Pahat semula. Pernah setahun je duduk kat Pulau Pinang masa zaman muda dulu.

Macam biasa, khamis petang memang huru-hara kami kemas beg lagi, sempat pulak COD Shaklee, lepas tu pergi makan sebelum pecut balik kampung. Masa masuk hiway jam dah pukul 7 malam, singgah berhenti solat kat mana rehan pun tak ingat sebab rehan tidur masa tu. Haha.

Zauj qusyairi pulak kalau dah jam 10 malam tu biasanya dia mula la mengantuk. Kebetulan ramai orang johor balik kampung masa tu, jadi hiway bergerak perlahan dari Johor ke Melaka. Melaka ke Seremban ok je laju. Lepas tu kat Nilai masuk ke susur Ipoh tu gerak perlahan semula. Rehan macam biasa tidur bangun tidur bangun, alhamdulillah pukul 1 pagi kami sampai rumah mak.

Mula-mula tak ada plan pun nak pergi jalan-jalan masa kat kampung. Tapi kebetulan semua adik beradik dapat balik (kecuali Diqi tak dapat cuti), jadi terplan nak mandi laut kat Teluk Batik dan jalan-jalan Zoo Taiping. Hari Jumaat baru kami sekeluarga yang balik, maklumlah Johor cuti awal hehe. Jadi duduk rumah je. Sabtu tu kami ke Teluk Batik.

Masa sampai air pasang betul. Biasanya nampak pantai, kemudian barulah gigi air. Hari tu pasir sikit je, air banyak. Jalan sikit terus sampai ke gigi air. Disebabkan rehan ni jenis geli-geli dgn pasir dan tak suka basah-basah (mengada kan??), jadi rehan sewa kerusi RM3 duduk tepi jela dengan mak dan geng isteri-isteri. Anak-anak serah kat suami masing-masing layankan mandi laut. Hihi. Seonok la tengok diorang mandi, teringin jugak sebenarnya nak celup-celup. Tapi memandangkan rehan pun tak bawa baju ganti, in fact rehan tak cukup baju pun balik kampung hari tu, jadi rehan duduk jela tepi jadi tukang tengok dan tukang hantar makanan ke pantai. Haha.

Image may contain: one or more people, ocean, sky, outdoor, water and nature

Pantai Teluk Batik cantik tau. Selain mandi laut, boleh naik bot laju, RM5 sekepala. Ada juga main banana boat dan yang sewaktu dengannya tapi rehan tak tanya pula berapa harga. Cuma yang tak berapa best sebab kat belakang tu dah buat pelantar ke apatah, jadi bukan laut lepas lagi la. Sayang sebab cantik sangat sebelum ada pelantar tu.

Esoknya hari ahad kami pergi Zoo Taiping pula. Belah zauj ni cucunya ramai. Termasuk Arfa dengan Kautsar, semua sekali ada 8 orang. Tahun ni adik ipar terbaru pula tambah ahli, makin meriah la nampaknya. Masa balik hari tu tak termasuk anak Diqi adalah 6 orang cucu. Bila ramai-ramai seronok la nak berjalan pergi zoo kan. Teluk Intan ke Taiping lebih kurang sejam lebih je lalu hiway. Tak jauh sangat.

Image may contain: 9 people, tree, outdoor and nature

Ini kali ketiga Kautsar dan Arfa ke Zoo Taiping. Kali pertama masa celebrate Arfa habis pantang. Haha. Masa tu platform kat kandang zirafah tu dibuka, boleh bagi zirafah makan. Zirafahnya manja-manja. Kali kedua pergi dengan Cik Eza diorang. Masa tu abahnya kerja, jadi Cik Eza bawa Kautsar dan Arfa ke Zoo Taiping. Baik Cik Eza kan.

Tapi pergi kali kedua dan kali ni platform zirafah tu dah tak buka. Mungkin sebab orang ramai. Kesian juga Kautsar bersungguh-sungguh nak tengok zirafah. Sudahnya tengok dari jauh je. Kali ni tak naik tram. Gagah la rehan jalan kaki satu zoo. Itu pun ada juga tempat tak pergi. Contohnya harimau, tak larat nak melawat encik harimau sebab dah letih sangat. Kautsar dan Arfa pun jalan kaki. Arfa sesekali berdukung dengan abahnya jela.

Image may contain: 1 person, tree, child, shoes, outdoor and nature

Ni je gambar dalam zoo yang ada. Itu pun kamera zauj Qusyairi. Rehan pulak, telefon langsung tak pegang. Betul-betul menghayati haiwan dalam zoo hihih. Lepas keluar zoo hujan selebat-lebatnya, alhamdulillah dah keluar zoo. Kalau masih dalam zoo, jadi memori daun pisang la nampaknya.

Alhamdulillah hari isnin tu dalam jam 5.30 petang kami bertolak balik Batu Pahat semula. Jalan slow, singgah KUIS pula drop adik sekejap. Masa lalu kat Nilai jam 8 malam, RnR Nilai tengah banjir kilat. Memang tenggelam la, kami pun cuak-cuak je lalu kat air sebab kereta rendah. Apa pun malam tu selamat juga sampai ke rumah jam 11 lebih, walaupun hujan lebat.

Tamat cerita cuti raya cina kami. Penat memang penat. Badan rasa lenguh-lenguh, kaki kebas je jalan banyak sangat. Tapi rehan amalkan OsteMatrix, jadi sakit-sakit sengal lenguh semua cepat hilang. Bangun pagi pun segar je. Kalau siapa ada masalah lenguh-kebas-kejang-sengal dan yang sewaktu dengannya boleh la contact rehan. Nanti rehan guide apa suplemen yang sesuai ye.

Jumpa lagi dalam entri seterusnya. InshaAllah.


Mama Cat dan Bayi-bayinya.

Assalamualaikum.

Minggu lepas rehan dan mama cat dah mencapai satu tanda aras baru. Ewah. Alkisahnya begini:

Hari rabu lepas masa rehan duduk rumah seorang diri sambil senyum-senyum sebab baru balik dating dengan zauj Qusyairi (eh, tak relevan?), tiba-tiba mama cat bising-bising dalam rumah rehan. Cerita latar belakang sikit, mama cat ni sebenarnya bukan kucing rehan pun. Tapi mama cat ni dah lama duduk kat jalan rumah rehan ni dengan kucing-kucing lain. Biasanya student yang duduk area sini suka bagi makan kat kucing-kucing ni, jadi memang banyak kucing kat sini.

Entah macam mana, mama cat ni pilih rumah rehan jadi markas dia. Jadi sebab mama cat selalu datang, rehan pun selalu la bagi makan kat dia. Beberapa bulan sebelum ni mama cat bersalin dapat dua anak. Dia bersalin kat rumah mana rehan pun tak pasti. Yang pasti dalam sebulan lepas bersalin, anak-anaknya dipindahkan ke rumah rehan. Haha.

Anak-anak mama cat yang dua ekor tu rehan bela sampai la seekor mati kena langgar kereta (yang ni memang sedih sebab tu pertama kali rehan biar anak kucing main sendiri kat luar rumah), seekor lagi pindah rumah depan sebab arfa dengan kautsar asyik dukung je, dia rimah. Haha.

Ok balik ke cerita rabu lepas. Rehan pun tengok la kenapa mama cat ni bising-bising. Tapi daripada bunyi tu rehan tau mama cat nak bersalin dah sebenarnya. Disebabkan mama cat bukan la kucing rehan betul, jadi rehan taknak intervene dalam proses labour dia. Tau lah kucing kan, dia tak suka orang tengok anak-anak dia kecuali orang yang dia betul-betul percaya. Jadi rehan biar jela mama cat tu keluar masuk almari rehan, kais-kais kembur-kembur kain (bahagian bawah almari tu memang isi kain-kain lama jadi tak kisah kalau kotor pun).

Rehan baring atas katil masa tu tengah melayan bisnes rehan. Senang kan bisnes online, sambil baring-baring je berniaga hihi. Dipendekkan cerita, tiba-tiba rehan dengan bunyi anak kucing. Allahu, terharu pulak rasa dapat cucu. Haha. Cepat-cepat rehan telefon zauj Qusyairi, beliau pun balik kerja awal nak tengok cucu. Walaupun beliau bukan peminat kucing hihi.

Esoknya hari khamis kami ni dah rancang nak balik kampung zauj kat Perak. Rehan ni risau la nak tinggalkan mama cat baru sehari bersalin, dengan anak kecil-kecik lagi. Pulak tu masa rabu tu, tak sampai sejam mama cat bersalin dah ada beberapa kucing jantan berkumpul depan rumah rehan. Rehan risau la kalau kucing jantan serang anak kucing.

Tapi sebab kami nak balik kampung, jiran-jiran pun semua balik kampung sebab cuti panjang, jadi terpaksa jugalah tinggalkan mama cat. Mulanya zauj nak letak anak kucing kat luar rumah. Tapi dengan ilmu memujuk yang rehan ada, rehan berjaya pujuk zauj benarkan mama cat dan bayi-bayinya duduk dalam rumah. Pintu rumah dibuka sikit supaya mama cat boleh keluar makan kat rumah lain.

Bukan sehari dua tau kami balik. Tapi 4 hari! Risau juga apa khabar rumah tu pintu tak tutup rapat. Entah berapa banyak kucing dah bermastautin dalam rumah. Entah-entah dah jadi sarang rumah kami sepanjang kami cuti. Memang redha la kalau terpaksa cuci satu rumah balik nanti.

Tapi bila sampai rumah, Alhamdulillah rumah kami masih sempurna macam asal. Syukur yang amat bila masuk rumah hahah. Pandai mama cat jaga rumah. Tak ada seekor pun kucing luar yang masuk, tak ada bersepah, kotor, busuk. Semuanya elok hahaha. Lega sangat!

Jadi lepas ni inshaAllah tak risau nak tinggalkan mama cat kat rumah lagi. Sebelum rehan balik kampung, rehan kira ada 2 anak kucing warna hitam. Balik dari kampung, tiba-tiba tengok ada 3 ekor anak kucing pula. Seekor lagi warna putih. Elok kami sampai rumah, mama cat terus pindahkan anak-anaknya ke bawah meja bisnes rehan. Terkantoi mama cat angkat baby pindah tu, kautsar dan arfa nampak. Susah payah rehan dan zauj rahsiakan daripada anak-anak berita baby cat dah lahir, sebab taknak diorang kacau mama cat. Aduhai haha.

Panjang lebar ni cerita pasal mama cat. Tapi sorry la gambar tak ada. Tak ready lagi nak ambil gambar baby dalam pantang hihi. InshaAllah nanti dah besar sikit rehan share gambar bebudak montel tu.

Promosi Februari 2017: Ostematrix & Vitalea for Children.

Assalamualaikum.



Sukanya rehan nak maklumkan promosi bulan Februari 2017: Ostematrix.
Promo paling best untuk peminat OsteMatrix seperti di bawah ye:

Beli 7 botol OsteMatrix pada harga 6 botol sahaja 
Beli 2 botol OsteMatrix dapat diskaun 5%

Selain tu, promosi Vitalea for Children pun ada: 
Beli 4 botol Vitalea for Children pada harga 3 botol sahaja

Boleh la cepat-cepat order daripada rehan ye.


Dating Dengan Suami.

Assalamualaikum.

Semalam seronok sangat. Rehan keluar dating dengan zauj Qusyairi. Haha. Ingat senang ke nak keluar dating dengan beliau?

Memandangkan kami ni kawin cuma lepas 7 bulan kenal, kemudian dapat anak lepas setahun beberapa bulan berkahwin, jadi tempoh berdating kami ni pun sebenarnya adalah dalam setahun-dua je.

Bunyinya macam lama kan. Dating dua tahun.

To be honest pada rehan tak lama pun tempoh 2 tahun tu. Sebab sebelum kahwin bukan senang nak keluar dating. Mula-mula tu sempat keluar makan malam je, sebab rehan pun balik kerja pukul 7 (rajin sangatkan, stay extra hour kat office siapkan kerja hahah). Sebelum ayah rehan kenal zauj Qusyairi pun, rehan tak sedap hati nak keluar selalu dengan beliau. Jadi rehan cepat-cepat kenalkan zauj Qusyairi kat ayah.

Bila ayah dah kenal beliau, dating dah bukan dating lagi. Sebab masa tu dah rancang nak kahwin. Dating pun pergi cari baju kahwin, kasut kahwin. Beli barang kahwin. Macam tu jela kami dating. Kebetulan pula rehan pilih andaman kat JB, dating tu berkejar-kejar balik kerja jam 5 terus shoot ke JB nak fitting baju. Lepas fitting, makan kat sebelah kedai pengantin tu, pastu balik rumah dalam jam 10-11 sampai rumah tidur. Letih betul haha. Berkali-kali itu jela rutin kami.

Hujung minggu kumpul barang-barang hantaran sikit-sikit, maklumlah orang takde mak ni banyak kena uruskan sendiri. Cari bunga-bunga sendiri, reben-reben pun beli sendiri. Alhamdulillah kakak rehan nak tolong gubah. Kalau rehan gubah confirm tak lawa. Haha.

Lepas kahwin pula sibuk kerja. Sempat honeymoon pun sambil kerja. Honeymoon ke Sabah dari KK-Sandakan-Lahad Datu-Tawau-Mabul sambil zauj Qusyairi ada lawatan ke sana. Selain tu, hujung minggu banyak bengkel dan kursus. Kalau bukan rehan yang kerja, zauj Qusyairi kerja. Bila ada masa lapang sikit, balik kampung.

Kemudian Kautsar dan Arfa lahir. Memang tak ada masa berdua. Rehan ni walaupun tinggal di kampung rehan, tapi kakak abang ayah semua kat tempat lain. Anak-anak rehan pun tak berapa nak tinggal dengan pengasuh. Diorang ok je duduk rumah pengasuh tapi rehan sendiri yang kalau boleh je mesti ambil dan bawa balik rumah hehe. Kalau rehan cuti, memang takkan hantar anak ke pengasuh. Kalau balik kerja awal pun terus ambil anak dari pengasuh. Segan susahkan pengasuh tu jaga anak kita lama-lama.

Semalam zauj Qusyairi ambil cuti semata-mata nak teman rehan jalan-jalan cari hadiah birthday Arfa. Sekejap je dah nam masuk 2 tahun baby ibu. Penat juga la semalam, singgah banyak tempat. Rasanya sejak sekian lama, ni pertama kali kami dapat makan berdua santai-santai, dengan tenang dan aman. Haha. Sejak rehan bekerja dari rumah, selalu juga kami keluar makan tengahari berdua. Tapi terkejar-kejar sebab zauj rehat sejam je.

Rehan takde gambar boleh share sini. Rehan ni bukan jenis yang suka ambil gambar hehe. Jadi korang bayangkan jela muka rehan dengan zauj Qusyairi tengah dating semalam ye haha.

Ps: balik dating, mama cat rehan bersalin pulak. Dapat cucu 2 ekor hitam-hitam. Hihi. Alhamdulillah rehan suka tengok mama cat bersalin cepat dan mudah.

Shaklee Untuk Sakit Lutut.

Assalamualaikum.

Ayah rehan ni banyak penyakit tau. Yelah, orang umur dah senja. Ayah rehan pulak sejak zaman muda memang tak berapa pentingkan kesihatan. Semua makanan ayah harung je makan. Bila dan tua-tua ni macam-macam la kesannya.

Sejak rehan bergelumang dengan Shaklee, rehan makin menyibuk perihal kesihatan ayah. Ayah rehan ada penyakit darah tinggi, diabetis sikit, dan kolestrol tinggi. Tapi setakat minggu lepas, darah tinggi, diabetis dan kolestrol ayah rehan dah ok sangat-sangat. Setiap kali check-up pun doktor kata terkawal.

Tengok sikit rupa Atuk Salleh. Hensem boleh tahan. Lutut je sakit sikit. Hehe.
Cuma masalahnya ayah rehan ada sakit lutut. Agak teruk jugak sakit lutut ni sebab ayah sampai taknak ikut kami keluar sebab lutut sakit masa jalan. Lagi satu, kalau dah turun tingkat bawah, seharian ayah tak naik tingkat atas sebab tak larat nak naik tangga. Nak tidur malam nanti baru ayah naik tingkat atas.

Awalnya rehan cuma bagi ayah makan AJHT je. Botol pertama habis, ayah minta botol kedua pula. Ini sangat ajaib. Sebab ayah rehan dah makan banyak sangat ubat untuk sakit darah tinggi, diabetis dan kolestrol, jadi ayah memang taknak makan ubat lagi. Tapi bila ayah minta botol kedua tu, rehan tanyalah ok ke tak makan AJHT.

Ayah kata, Alhamdulillah rasa sakit lutut ayah berkurang. Sehari tu boleh la naik turun tanggan 3-4 kali. Cuma ayah malas nak makan AJHT ni sebab telan pil lagi. Dah banyak sangat pil yang ayah telan.

Alhamdulillah, rezeki rehan Allah swt salurkan melalui bonus Shaklee bulanan, rehan mampu bekalkan ayah dengan VIVIX. Kali pertama ayah makan VIVIX, ayah nampak berseri-seri. Baru botol pertama!

Rehan perhatikan, ayah lebih ceria. Bila kami berborak adik beradik, ayah rajin mencelah sama. Sebelum ni ayah kerap tidur, duduk diam dan nampak letih. Tapi sekarang ayah nampak segar dan bertenaga. Kalau kami ajak keluar makan atau berjalan pun ayah rajin ikut.

Yang lebih best, ayah kata sakit lutut dah tak ada. Bukan kurang, tapi hilang terus. Yang ni yang ayah paling suka. Setiap kali ayah nampak batang hidung penyek rehan ni, mesti ayah cakap sakit lutut dah tak ada langsung. Bila rehan bagitau nak orderkan VIVIX untuk ayah, selalu ayah mengelak kononnya taknak susahkan anak. Tapi bila tanya lagi sekali, mesti ayah jawab: Boleh jugaklah. Haha. Malu-malu kucing pulak Atuk Salleh ni. Hihi.

Jadi kalau awak-awak ada mak ayah (atau diri sendiri) yang sakit-sakit lutut tak baik-baik tu, jemput-jemputlah cuba VIVIX. VIVIX ni suplemen terbaik daripada Shaklee. Kalau nak body age belasan tahun, makan la VIVIX ni selalu. Gerenti awet muda. Hihi.

BELI 1 BOTOL VIVIX

BELI 2 BOTOL VIVIX DAN FREE MEMBERSHIP SHAKLEE

Ada apa-apa pertanyaan boleh hubungi rehan tanpa segan silu ye. Kalau beli dari rehan, anda layak terima konsultasi percuma, lebih banyak penjimatan dan panduan cara makan suplemen yang betul. Juga dapat jemputan istimewa ke secret group exclusive untuk pengguna Shaklee. Boleh hubungi rehan seperti contact di bawah ye.


ID 921922 | Batu Pahat, Johor |012-7807365 | noraihanqusyairi@gmail.com

VIVIX Lebih Baik Daripada Resveratrol!

Assalamualaikum.

Apa itu resveratrol? Resveratrol adalah sejenis polifenol yang dihasikan tumbuhan tertentu dalam keadaan tertentu dan dikatakan mempunyai sifat mampu melindungi tubuh manusia dari kerosakan yang disebabkan oleh kanser atau penyakit berkaitan jantung. Resveratrol juga mampu mengelakkan kerosakan pada salur darah, mengurangkan kolestrol jahat dan menghalang berlakunya darah beku.

Resveratrol juga mengandungi antioksidan yang tinggi, bahan yang boleh mencegah obesiti dan diabetis. Selain itu reveratrol juga mampu mengurangkan keradangan dan pembekuan darah yang boleh menyebabkan serangan jantung. Dan sifat resveratrol yang sering mencuri tumpuan ialah fungsinya sebagai anti-penuaan.

Kebaikan Resveratrol:

  • Melanjutkan usia: mampu merangsang mekanisme pertahanan tubuh badan, bertindak melawan ancaman kesihatan terhadap individu yang mengamalkan diet tinggi-lemak, memperbaiki genetik, memperbaiki metabolisme insulin dan glukos yang tidak normal.
  • Metabolisme dan ketahanan fizikal: mampu meningkatkan kemampuan untuk melakukan aktiviti fizikal, mengoptimumkan kadar metabolise dalam tubuh, mengaktifkan gen yang menggalakkan penghasilan tenaga.
  • Menghalang kanser: dikatakan mampu mengurangkan jumlah dan mengecilkan saiz tumor, dan menggalakkan proses apoptosis (pematian sel kanser).
  • Penyakit jantung: mengurangkan keradangan, menghalang pengoksidaan kolestrol LDL (kolestrol jahat), menyukarkan platlet untuk berkumpul dan menyebabkan berlaku sumbatan pada salur darah yang boleh mengakibatkan serangan jantung.
  • Penyakit Alzheimer's: dikatakan boleh melindungi sel otak dan menghalang pembentukan plak.
  • Diabetis: menghalang penolakan insulin.




VIVIX Shaklee
Mengandungi empat (4) bahan aktif yang tinggi dengan kandungan resveratrol dan polifenol yang lain. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Shaklee, maka terhasillah Vivix, yang mempunyai resveratrol dan campuran phytonutrient yang diperolehi dari anggur muscadine yang telah menunjukkan 10 kali lebih berkesan dari pengambilan resveratrol semata-mata.

Anggur muscadine adalah anggur yang jarang didapati, dan ia adalah anggur terbaik kerana ia hidup secara semulajadi dalam cuaca yang ekstem. Semakin buah anggur itu terdedah kepada suasana ekstrem, semakin ia menghasilkan resevratrol yang tinggi!




MENARIK TENTANG VIVIX
  • Satu sudu teh Vivix mengandungi resveratrol yang bersamaan dengan 3000 gelas wain merah...pastinya alternatif terbaik bagi muslim
  • 2500 kajian diterbitkan terhadap bahan-bahan yang digunakan dalam Vivix
  • Bahan yang digunakan mempunyai potensi lebih 10 kali ganda dari resveratrol semata-mata dalam memperlahankan penuaan sel
  • Mempunyai lebih dari 15 polyphenol termasuk ellagitannins yakni antioksidan semulajadi
  • Diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi tanpa pewarna tiruan, pemanis, perasa, alkohol dan pengawet
  • Semestinya halal
  • Dipatenkan eksklusif untuk Shaklee


Keratan Media:





Apa Itu Resveratrol?

Assalamualaikum.

Kesinambungan daripada entri berkaitan radikal bebas dan antioksidan, Rehan ada mention dalam entri sebelum ni salah satu antioksidan utama ialah resveratrol. Jadi hari ni rehan nak cerita sikit pasal resveratrol pulak.

Resveratrol adalah satu bahan yang dihasilkan oleh sesetengah tumbuhan untuk melindungi diri mereka daripada stress akibat persekitaran. Macam kita manusia bila stress kita makan coklat kan, tumbuhan pula hasilkan resveratrol untuk rendahkan stress tu. Jadi senang kata resveratrol ni sejenis agen pemulihan semulajadi oleh tumbuhan la.

Resveratrol dikenalpasti ada dalam wine merah. Wine merah dihasilkan melalui proses fermentasi anggur. Kulit anggur mengandungi resveratrol yang tinggi bertujuan untuk melindungi buah anggur daripada serangan bakteria dan kerosakan akibat matahari.

Jom baca apa lagi kebaikan resveratrol:

  • Kajian pra-klinikal menunjukkan resveratrol mengandungi pelbagai fungsi biologi yang berkemungkinan terlibat mencegah/merawat kanser, penyakit kardiovaskulardan penyakit neurodegeneratif.
  • Dua kajian yang dikawal dengan placebo menunjukkan pengambilan 8mg resveratrol selama setahun mengurangkan keradangan pesakit yang berisiko mengalami serangan kardiovaskular serta pesakit jantung koronari.
  • Kajian klinikal menunjukkan pengambilan suplemen resveratrol memberikan peningkatan ketara terhadap metabolisme glukos dan lipis bagi pesakit diabetis tahap 2.


Nak tau suplemen resveratrol yang terbaik di pasaran?
Dah tentu VIVIX Shaklee!

Kenapa VIVIX Shaklee adalah suplemen antioksidan terbaik di pasaran, rehan akan ceritakan dalam next entri.


Fungsi Antioksidan Lawan Radikal Bebas.

Assalamualaikum.

Semalam rehan dah cerita pasal radikal bebas kan. Harapnya ramai dah faham apa tu radikal bebas. Rehan recap sikit, radikal bebas tu sifatnya suka mencuri elektron daripada unsur dalam tubuh. Sel yang kehilangan elektron akibat dicuri oleh radikal bebas akan mengalami kerosakan / kecacatan struktur atau / dan maklumat genetik dalam DNA. Kerosakan ni menyebabkan tubuh tak berfungsi dengan betul, lalu berlaku komplikasi seperti sel membiak dengan sangat cepat menyebabkan kanser atau tumor atau pengumpulan kolestrol jahat dalam salur darah dll.

*Perangai lama sebangai pengajar susah nak buang. Kalau nak masuk bab baru mesti nak recap bab lepas dulu. Hihi.*

Ok jadi hari ni kita nak belajar pasal antioksidan pulak. Antioksidan ni sifatnya suka menderma elektron. Jadi antioksidan ni kalau jumpa radikal bebas yang suka curi elektron tu, antioksidan akan dermakan elektron kat radikal bebas. Jadi radikal bebas tak perlu curi elektron sel tubuh kita. Tak berlakulah kerosakan pada sel dan genetik kita.


Tiga jenis antioksidan utama ialah beta-karotena, vitamin C dan vitamin E. TIga-tiga vitamin ini boleh ditemui dalam pelbagai jenis buah-buahan terutamanya yang berwarna ungu, biru, merah, oren dan kuning. Berikut adalah contoh sayuran dan buah-buahan yang mengandungi tiga antioksidan ini.

Beta-carotene and other carotenoids: apricots, asparagus, beets, broccoli, cantaloupe, carrots, corn, green peppers, kale, mangoes, turnip and collard greens, nectarines, peaches, pink grapefruit, pumpkin, squash, spinach, sweet potato, tangerines, tomatoes, and watermelon 
Vitamin C: berries, broccoli, Brussels sprouts, cantaloupe, cauliflower, grapefruit, honeydew, kale, kiwi, mango, nectarine, orange, papaya, snow peas, sweet potato, strawberries, tomatoes, and red, green, or yellow peppers 
Vitamin E: broccoli (boiled), avocado, chard, mustard and turnip greens, mangoes, nuts, papaya, pumpkin, red peppers, spinach (boiled), and sunflower seeds
Salah satu kesan akibat serangan radikal bebas dalam tubuh ialah penuaan awal. Dengan pengambilan antioksidan yang mencukupi, kita dapat melawan serangan radikal bebas, sekaligus mengawal proses penuaan kita. Sebab itu antioksidan sering digelar sebagai vitamin awet muda.

Lagi kebaikan antioksidan yang penting untuk tubuh kita:

  • Perbaiki molekul yang rosak: sesetengah jenis antioksidan boleh memperbaiki molekul yang rosak dalam tubuh dengan mendermakn atom hidrogen kepada sel tersebut. Proses ni penting sekiranya molekul yang terjejas adalah molekul penting seperti DNA.
  • Menghalang penghasilan radikal logam: sesetengah antioksidan mempunyai sifat unik iaitu mampu "memegang" molekul logam berat seperti arsenik dan merkuri dan menghalang berlakunya tindakbalas kimia antara logam tersebut. Antioksidan itu juga membantu menyingkirkan logam berat melalui air kencing.
  • Merangsang penghasilan antioksidan endogenus dan genetik 
  • Sebagai perisai kepada DNA untuk mengelak daripada serangan radikal bebas
  • Menghasilkan bahan kimia anti kanser yang membantutkan pertumbuhan sel kanser dan menggalakkan sel kanser untuk memusnahkan dirinya sendiri.

Antara antioksidan yang patut diambil secara konsisten ialah vitamin C, vitamin E dan resveraterol.

Hah? Vitamin C dah biasa dengar. Vitamin E pun biasa dengar.
Tapi resveraterol tu apa?

InshaAllah next entri nanti rehan cerita pasal resveraterol pulak.
Rehan nak minum 1 sudu kecil VIVIX dulu, lepas tu rehan nak tidur.

Selamat malam :)

Apa Itu Radikal Bebas Yang Musnahkan Sel dan Genetik.

Assalamualaikum.

Hari ni rehan nak bertukar jadi cikgu sains sekejap. Nak kongsi cerita pasal free radicals ataupun radikal bebas. Bukan radhi OAG ok.

Mula-mula sekali rehan nak bagi warning, dalam entri ini akan ada banyak terminologi sains, limpahan ilmu berkaitan kimia dan mungkin sedikit memeningkan bagi sesiapa yang tak ada latar belakang sains. Rehan cuba tulis dalam bahasa dan penjelasan yang paling mudah difahamkan, InshaAllah.

Tubuh badan kita ni sebenarnya terdedah kepada banyak sangat ancaman; jangkitan, virus, kekurangan nutrisi. Tapi ada lagi satu ancaman besar kepada tubuh yang selalu ramai tak ambil berat iaitu ancaman radikal bebas. Soalnya radikal bebas tu apa? Dengar nama je dah gerun. Huhu.

Radikal bebas ada kesan mampu merosakkan sel tubuh dan bahan genetik yang ada dalam sel tu. Bila dah rosak maksudnya sel tak dapat berfungsi dengan sempurna. Kalau genetik rosak maksudnya sel tu dah tak boleh dikawal oleh tubuh, dia buat hal dia sendiri je contohnya duplicate pada kadar cepat.

Dari mana datangnya radikal bebas? Malangnya salah satu punca radikal bebas ialah hasil sampingan bila tubuh kita tukarkan makanan kepada tenaga. Bila kita makan, makanan itu akan ditukarkan kepada tenaga. Tapi salah satu hasilnya ialah radikal bebas. Selain tu radikal bebas daripada luar tubuh boleh masuk dalam tubuh melalui makanan atau pencemaran udara dan air. Sebab tu penting kita pastikan tubuh kita jauh daripada pencemaran.

Makan budak!
Radikal bebas ada pelbagai jenis, bentuk, saiz dan konfigurasi kimia. Tapi persamaan antara semua radikal bebas ialah mereka ni dahagakan elektron. Ewah ayat macam novel pulak. Hihi. Senang kata radikal bebas ni macam pencuri elektron la. Mana-mana unsur yang tak berapa gagah nak lindungi elektron masing-masing akan menyebabkan elektron tersebut dicuri oleh radikal bebas. Kehilangan elektron boleh menyebabkan perubahan pada struktur dan fungsi unsur tersebut.

Paling bahaya tentang ancaman radikal bebas ialah ia boleh mengubah arahan yang terprogram dalam DNA kita. Contohnya kerosakan akibat radikal bebas boleh menyebabkan tubuh kita dapat arahan untuk kumpulkan kolestrok jahat LDL dalam salur darah. Tak ke jahat tu namanya. Huhu. Lagi satu contoh, sel tubuh kita ada membran yang menapis bahan keluar masuk sel. Radikal bebas boleh rosakkan sesuatu sel menyebabkan membran sel tersebut ubah arahan bahan mana yang masuk dan bahan mana yang patut keluar sel. Patutnya air masuk, toksin keluar. Bila rosak sel dapat arahan air kena keluar, toksin pulak masuk. Parah oii.

Tapi Allah swt jadikan tubuh kita ni sempurna. Walaupun kita hasilkan radikal bebas dalam tubuh, tapi dalam masa sama tubuh kita juga ada hasilkan bahan untuk lawan radikal bebas. Selain tu kita boleh dapat bahan yang melawan radikal bebas melalui pemakanan. Maka sila-silakan amalkan pemakanan sihat dan seimbang ye.

Bahan yang melawan radikal bebas ni dipanggil antioksidan. Kerja antioksidan senang je. Antioksidan dermakan elektron kepada radikal bebas yang dahagakan elektron tadi. Baik betul hati antioksidan. Pemurah.

Nak sangat kan, haaaa, ambik la ambik elektron ni banyak-banyak.
Ada banyak jenis antioksidan yang kita biasa dengar, antaranya  vitamin C, vitamin E, beta-carotene, dan lain-lain carotenoids yang berkaitan,selain mineral selenium and mangan. Lagi ialah glutathione, coenzyme Q10, lipoic acid, flavonoids, phenols, polyphenols, phytoestrogens, dan banyak lagi lah.

Pasal antioksidan ni rehan akan cerita dalam entri lain ye. Sebab dah banyak sangat dalam satu entri, karang pening kepala membacanya. Hihi. Lagi pun rehan dah mengantuk sangat dah ni. Dah na tertidur sangat dah.

InshaAllah next entry kita cerita pasal antioksidan pulak ye.
Selamat malam.
Jangan lupa satu sudu kecil VIVIX sebelum tidur.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...