"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Asid Folik vs Folate

Assalamualaikum.

Hari ni ada topik best dalam support group Shaklee yang rehan join. Jadi rehan nak share kat sini la. Sebab benda ni ramai yang tak tau. 

Asalnya ada seorang rakan bisnes yg bertanya soalan ni:


Atas nasihat master kami, beliau dapatkan penjelasan drp Nutritionist Shaklee, Celine.
Jom baca apa jawapan Celine.

"Yes our folic acid is in the form of folate, extracted naturally from corn. On top of that, our B-Complex and Vita-Lea has the Bio-activated Absorption System to help you absorb the folate effectively, so you don't have to worry about the bioavailability of the products."

Ye, folik asid kami adalah dalam bentuk folat, diekstrak secara semulajadi dari jagung. Lebih dari itu, B-Complex dan Vita-Lea kami mempunyai Sistem Penyerapan yang diaktifkan secara bio untuk bantu anda menyerap folat secara berkesan, jadi anda tak perlu risau tentang kebolehan produk tersebut secara biologi.

(Moga-moga tepat apa yang rehan translate hihih)

Kenapa penting bezakan asid folik dengan folate?

Sebab untuk mendapatkan manfaatnya, asid folik perlu ditukar kepada bentuk folate dulu oleh badan. Kalau badan tak mampu tukarkan asid folik kepada folate, maka akan berlaku pengumpulan asid folik dalam badan dan boleh jadi sangat bahaya.

Tapi sebenarnya ramai orang yang ada masalah untuk tukarkan asid folik kepada folate. Keadaan ni kita panggil sebagai MTHFR mutation. Enzim MTHFR berperanan menukar asid folik kepada folate. Orang yang mengalami MTHFR mutation, enzim PTHFR dalam tubuh mereka tak berfungsi seperti yang sepatutnya. Jadi badan mereka gagal tukarkan asid folik kepada folate secara semulajadi.

Nak tahu sama ada badan kita ni ada masalah MTHFR mutation atau tak, boleh buat ujian dengan anggaran kos sekitar RM3000. Jadi nak selamat, ambil la B-Complex dan Vita-Lea Shaklee sebab zatnya dah memang dalam bentuk folate. Badan tak perlu tukar-tukarkan lagi. Terus boleh serap dan dapat manfaat folate tersebut.

Antara masalah yang sering dihadapi orang yang mengalami MTHFR mutation ialah sering keguguran, masalah anemia yang teruk sebab tak dapat hasilkan sel darah merah.


Nak dapatkan B-Complex dan Vita-Lea, boleh hubungi rehan ye. Rehan boleh hantar ke seluruh Malaysia, luar negara pun boleh inshaAllah.


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...