"Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; kami berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; kami berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan kami berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Angelina Jolie Buang Payudara: Cegah Kanser Payudara.

Assalamualaikum.


Status Dr. Hamid Arshat. Angelina Jolie sanggup buat pembedahan buang payudara sebab takut kanser. Kita-kita macam mana? Sanggup ke buang payudara semata-mata kerana takutkan kanser? Kalau sanggup sekalipun, mampu ke bayar kos pembedahan tersebut?

Wah. Pusing ni. Saya yakin ramai wanita tak sanggup buang payudara. Selain risiko pembedahan, rasa rendah diri pun perlu dipertimbangkan. Perasaan suami pula macam mana. Anak-anak lagi. Jadi kalau takut diserang kanser payudara, jangan duduk diam saja. Bertindak sekarang. Cegah lebih baik daripada merawat.


Pencegahan

Peringatan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, kanser payudara boleh disembuhkan sekiranya dikesan dan diberi rawatan pada peringkat awal. Salah satu cara pencegahan adalah dengan melakukan Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP) setiap bulan. Siapa yang perlu lakukan PSP ini? Semua wanita berusia 20 tahun dan ke atas perlu melakukan PSP setiap bulan sepanjang hayat mereka. Wanita 30 tahun keatas pula perlu mendapatkan pemeriksaan payudara oleh Pegawai Perubatan sekurang-kurangnya sekali setiap tahun. PSP paling sesuai dilakukan pada hari ke-7 hingga ke-10 selepas bermulanya haid. Bagi wanita yang mempunyai haid tak teratur atau sudah putus haid, PSP boleh dilakukan pada mana-mana hari yang ditetapkan dalam bulan. Pilih hari yang mudah diingati seperti hari pertama atau terakhir bulan.

PSP boleh dilakukan dengan dua cara berdiri atau berbaring. Untuk mengetahui cara-cara melakukan PSP, anda boleh rujuk link ini.

Cara melakukan PSP. Gambar diambil dari laman Wanista.
Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika melakukan PSP ialah:


 • Benjolan di payudara atau ketiak
 • Perubahan bentuk dan saiz payudara yang luarbiasa
 • Kerutan atau lekuk yang luarbiasa pada payudara
 • Puting payudara tertarik ke dalam
 • Pendarahan atau lelahan luarbiasa dari putting payudara.

Selain melakukan PSP, wanita juga boleh melakukan perkara-perkara berikut untuk mencegah kanser payudara:
 1. Bersenam: Kajian menunjukkan bahawa seiring dengan peningkatan aktiviti, maka risiko kanser payudara akan berkurang. Bersenam akan menurunkan kadar estrogen yang dihasilkan tubuh sehingga mengurangkan risiko kanser payudara.
 2. Kurangkan lemak: Anda tentu sering mendengar pertentangan pendapat mengenai hubungan antara kanser payudara dengan makanan berlemak. Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet rendah lemak membantu mencegah kanser payudara. Jenis lemak yang memicu kanser payudara adalah lemak tepu dalam daging, mentega, makanan yang mengandung susu penuh krim dan asid lemak dalam marjerin.
 3. Perhatikan cara memasak: Cara anda memasak daging terutamanya akan mempengaruhi risiko kanser payudara. Daging-daging yang dimasak atau dipanggang menghasilkan bahan karsinogenik (amino heterosiklik). Semakin lama dimasak, semakin banyak ia terbentuk. Amino heterosiklik paling banyak terdapat dalam daging bakar yang lapisan luarnya (kulitnya) keras dan hitam.
 4. Makan lebih banyak buah dan sayur: Semakin banyak buah dan sayuran yang dimakan, semakin kurang risiko untuk semua kanser, termasuk kanser payudara. Makanan dari tumbuh-tumbuhan mengandungi antioksidan yang tinggi, antaranya vitamin A, C, E dan mineral selenium, dapat mencegah kerosakan sel yang menjadi penyebab terjadinya kanser. National Cancer Institute (NCI) menyarankan pengambilan buah dan sayuran paling tidak lima kali dalam sehari.
 5. Ambil suplemen antioksidan: Suplemen tidak dapat menggantikan buah dan sayuran, tetapi suatu formula antioksidan boleh dijadikan makanan tambahan yang dapat mencegah kanser payudara.
 6. Makan banyak serat: Selain berfungsi sebagai antioksidan, buah dan sayuran juga mengandung banyak serat. Makanan berserat akan mengikat estrogen dalam saluran pencernaan, sehingga kadarnya dalam darah akan berkurang.
 7. Makan lebih banyak soya: Makanan-makanan yang berasal dari soya banyak mengandung estrogen tumbuhan (fito estrogen). Ia mirip dengan estrogen tubuh, tapi lebih lemah. Fito estrogen terikat pada reseptor sel yang sama dengan estrogen tubuh, mengikatnya keluar dari sel payudara sekali gus mengurangkan kesan penyebab kanser payudara.
 8. Jaga berat badan: Kenaikan berat badan setiap paun setelah usia 18 tahun akan menambah risiko kanser payudara. Ini disebabkan seiring dengan bertambahnya lemak tubuh, maka kadar estrogen sebagai hormon punca kanser payudara dalam darah pun akan meningkat.
 9. Jangan merokok: Merokok akan meningkatkan risiko kanser payudara malah kanser dan juga penyakit kronik yang lain.
 10. Menyusui: Untuk alasan yang masih belum jelas, menyusukan bayi ada hubungannya dengan berkurangnya risiko kanser payudara sebelum menopaus.


Cadangan suplemen Shaklee

WM RM475 / EM RM499
150 ml
Vivix
Sangat kaya dengan anti-oksidan dan resveraterol iaitu bahan yang berkesan mencegah kanser.

WM RM149 / EM RM154
120 capsules
Tahan 4 bulan

Vitamin E
Kaya dengan akti-oksidan malah turut mengandungi selenium yang mengoptimumkan penyerapan vitamin E dalam tubuh selain mencegah kerosakan sel yang menyebabkan kanser.

WM RM88.75 / EM RM93.75
120 tablet
Tahan 4 bulan
Vitalea
Multimineral dan multivitamin yang lengkap untuk menyokong keperluan diet harian yang sihat.

WM RM150 / EM RM155
850 gram
Tahan 2 - 3 bulan
Energizing Soy Protein (ESP)
Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif

WM RM53.75 / EM RM56.25
330 tablets

WM RM97.50 / EM RM102.50
700 tablets
Alfalfa
Membantu proses penyingkiran toksin (detox) tubuh selain meningkatkan penghasilan air susu ibu bagi ibu-ibu yang menyusukan.

WM RM52.50 / EM RM55
180 capsules
Lecithin
Membantu membakar lemak dengan lebih efisien, sesuai untuk kawalan berat badan.

Harga yang dipaparkan adalah harga runcit mengikut piawaian Shaklee Malaysia. Untuk mengetahui harga istimewa pelanggan saya, sila jangan segan untuk hubungi saya. Setiap pembelian melalui saya atau menggunakan ID saya, anda layak menjadi sebahagian komuniti secret group eksklusif yang dibimbing oleh Master-master Shaklee yang berpengalaman. Selain itu, anda juga layak mendapat konsultasi percuma daripada saya selagi menjadi pelanggan saya. Jom cegah kanser payudara bersama-sama. InshaAllah :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...